Dolar son bir yılın en düşük seviyesinde takıldı kaldı

Dolar son bir yılın en düşük seviyesinde takıldı kaldı

Fed'in eylüldeki faiz indirimi noktasında piyasalar daha fazla ipucu beklerken, para birimleri dar bir aralıkta işlem görüyor.

A+A-

Piyasalar gelecek ay ABD'de yapılması beklenen faiz indiriminin boyutuna ilişkin ipuçlarına odaklanırken, ABD doları Çarşamba günü emsalleri karşısında bir yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine yakın seyretti ve sterlin son yılların en yüksek seviyelerinden işlem gördü.

Kripto para birimi bitcoin, 60.000 $ civarındaki desteğin altına düştükten sonra %6'nın üzerinde kayıp yaşayarak dikkat çekti. Bu arada, Aussie, en son yerel tüketici fiyat verilerinin yıllık bazda %3,5 artarak fikir birliğinin bir tık üzerinde gelmesinin ardından son ayların en yüksek seviyesine çıktı.

Ancak tüccarlar dünyanın en büyük ekonomisinin durumu hakkında yeni ipuçları beklerken döviz piyasasındaki genel hareketler sessiz kaldı. Yatırımcılar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen haftaki güvercin eğiliminin ardından Fed'in önümüzdeki ay faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair bahislerde hemfikir ve tartışmalar şu anda bunun 50 baz puanlık süper büyük bir indirim olup olmayacağına odaklanmış durumda. CME Group'un FedWatch Aracına göre mevcut fiyatlandırma, bir hafta önce %29 olan daha büyük bir indirim için %36'lık bir şansa sahip.

Gelecek ay 25 baz puanlık bir indirimi tamamen fiyatlayan piyasalar, yıl sonuna kadar 100 baz puanın biraz üzerinde bir gevşeme öngörüyor. ABD'nin ikinci çeyrek gayrisafi yurtiçi hasılasına ilişkin ön tahmin, Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi ile birlikte bu hafta içinde açıklanacak. Ancak City Index kıdemli piyasa analisti Matt Simpson, dikkatlerin enflasyondan ekonominin gücüne kaymasıyla birlikte, bu haftaki PCE verilerinin öneminin tartışmalı olduğunu söyledi.

Simpson "Birden fazla Fed indirimi beklentisini ortadan kaldırmak için güçlü bir yukarı yönlü sürpriz gerekecek" diye ekledi.

Doları bir sepet para birimi karşısında ölçen dolar endeksi son olarak %0,07 artışla 100,67 seviyesindeydi ve bir önceki seansta gördüğü 13 ayın en düşük seviyesi olan 100,51'in üzerinde seyrediyordu.

Ay boyunca dolar %3'ün üzerinde düşerek Kasım 2022'den bu yana en büyük aylık düşüşünü gerçekleştirme yolunda ilerliyor. Ancak Simpson, piyasaların haftalardır Eylül ayından itibaren gevşemeyi fiyatladığı göz önüne alındığında, dolardaki aşağı yönlü ivmenin 100,18/30 civarında oluşan destekle birlikte azalıyor gibi göründüğünü söyledi.

Sterlin, Salı günü dolar karşısında 1,3269 dolarla Mart 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra hafif bir düşüşle 1,3250 dolara geriledi. Euro %0,09 düşüşle 1,117375 dolara geriledi ve hafta başında ulaştığı 13 ayın zirvesinden çok uzakta değildi.

Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Ryozo Himino Çarşamba günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının ekonomik görünüm ve fiyat hedeflerinin gerçekleşeceğinden emin olması halinde parasal genişlemenin derecesini ayarlayacağı yönündeki duruşunu yineledi.

Bununla birlikte, merkez bankasının finansal piyasalardaki gelişmelere karşı dikkatli olmaya devam edeceğini vurguladı. Yen, dolar karşısında Pazartesi günkü üç haftanın en yüksek seviyesi olan 143,45'ten %0,26 düşüşle dolar başına 144,33'e gerilerken, Avustralya doları, Temmuz ayı tüketici fiyat verilerinin yıllık fiyatlarda %3,5 artış göstermesinin ardından, %3,4 artış tahminlerinin hemen üzerinde, yedi ayın en yüksek seviyesi olan 0,6813 dolara ulaştı.

Kripto para birimlerinde, bitcoin ticaretin başlarında %6'nın üzerinde düşüş gösterdikten sonra %4,06 düşüşle 59.337,00$'a geriledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler