Dolar yen karşısında güçlendi son bir ayın zirvesini gördü
Yen, dolar karşısında yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra dalgalı bir seyir izledi ve 145 seviyesini aşarken, dolar yükselişe geçerek bir aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
Japon yeni Asya'nın erken saatlerinde dolar başına 145,22'ye kadar gerileyerek 10 Kasım 2022'den bu yana en düşük seviyeye indi ve ardından hızla yön değiştirdi. En son dolar başına 144,96 seviyesindeydi ve gün içinde yatay seyretti.
Japonya'nın düşük getirileri para birimini açığa satanlar ve fonlama işlemleri için kolay bir hedef haline getirirken, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki faiz oranlarındaki genişleyen fark yende kalıcı bir zayıflığa yol açtı.
ABD Merkez Bankası'nın Mart 2022'de yükselen enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını hızla artırmaya başlamasından bu yana yen yaklaşık %20 düşerken, Japonya Merkez Bankası son derece destekleyici bir duruş sergilemeye devam ediyor.
Japonya geçtiğimiz Eylül ayında doların 145 yenin üzerine çıkması üzerine döviz piyasalarına müdahale etmiş ve Maliye Bakanlığı yen satın alarak pariteyi 140 yen civarına geri çekmişti. Yen bu yıl dolar karşısında %9'un üzerinde değer kaybetti.
Yen yeniden bu seviyelerde seyrederken, tüccarlar Japon yetkililerin yakında müdahale konusunda uyarıda bulunmaya başlamasını bekliyor.
Saxo Markets stratejistleri, bu hafta Japonya'da açıklanacak GSYİH ve TÜFE verilerinin yanı sıra Hazine getirilerini yükseltmeye devam edebilecek ABD verilerinin de önemli olabileceğini söyledi.
Stratejistler "Yatırımcılar Japon yetkililerin müdahale edip etmeyeceğini de izlemeye devam ediyor ancak şu ana kadar sözlü bir müdahalede bulunulmaması yetkililerin sabırlı olabileceğine işaret ediyor." şeklinde not düştü.
ABD'de üretici fiyatlarının Temmuz ayında beklenenden daha fazla arttığını gösteren verinin ardından Hazine getirileri yükseldi ve Cuma günü hizmet maliyetlerinin yaklaşık bir yılın en hızlı şekilde toparlanmasıyla bir destek daha aldı.
Bu gelişme Perşembe günü tüketici fiyatlarının Temmuz ayında ılımlı bir şekilde arttığı haberinin ardından geldi. ÜFE verileri, Federal Rezerv'in faiz artırım döngüsünü tamamlayıp tamamlamadığı konusunda bazı şüpheler yarattı.
CME FedWatch aracı, piyasaların Federal Rezerv'in gelecek ayki toplantısında faiz oranlarını sabit tutma ihtimalinin yaklaşık %89 olduğunu ve yatırımcıların yılın geri kalanında başka artış olmayacağını öngördüğünü gösterdi.
Merkez bankası yetkilileri ise bu kararı vermek için henüz çok erken olduğunu belirtiyor.
ANZ analistleri, son işgücü piyasası verileriyle birlikte enflasyon verilerinin Fed'in Eylül toplantısında faizleri değiştirmeyeceğine işaret ettiğini belirterek, Fed'in toplantıdan önce dikkate alması gereken bir dizi tarım dışı istihdam ve TÜFE verisi daha olacağını sözlerine ekledi.
Temmuz ayı perakende satış verilerinin açıklanmasıyla birlikte ABD tüketicisinin direncinin ön plana çıkacağını belirten uzmanlar, artan yakıt fiyatları ve sıkılaşan kredi koşullarının tüketiciyi olumsuz etkilemesinin beklendiğini ifade etti.
ABD para birimini altı emsali karşısında ölçen dolar endeksi %0,078 artışla 102,94'e yükselerek 7 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Endeks bu ay %1 artış gösterdi.
Avro %0,09 düşüşle 1,0934$ olurken, sterlin %0,14 düşüşle 1,2676$ seviyesinde kaldı.
Avustralya doları %0,48 düşüşle 0,647 dolara gerilerken, kivi %0,38 düşüşle 0,596 dolara geriledi. Her iki Antipodean para birimi de kaynak ihracatlarının en büyük alıcısı olan Çin'den gelen hayal kırıklığı yaratan ticaret ve enflasyon verileriyle zayıfladı.
Pepperstone Araştırma Müdürü Chris Weston, Çin'e yönelik duyarlılık azalırken, bu haftaki yüksek frekanslı Çin verilerinin Çin vekillerinde güçlü bir yukarı yönlü reaksiyona neden olmak için yalnızca küçük bir vuruşa ihtiyaç duyabileceğini söyledi.