Dolar yene karşı erirken sterlin karşısında da 2,5 yılın dip seviyesinde

Dolar yene karşı erirken sterlin karşısında da 2,5 yılın dip seviyesinde

Fed'in güvercin tonlamasının ardından dolar yen karşısında değer kaybederken, sterlin karşısında 2,5 yılın en düşük seviyesinde seyrediyor.

A+A-

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole'da yaptığı güvercin tondaki açıklamalarının Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda'nın kararlı şahin tonuyla keskin bir tezat oluşturmasıyla yen Pazartesi günü dolar karşısında son üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

ABD para birimi, euro karşısında son 13 ayın en düşük seviyesine yakın seyretti. Ayrıca, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey'nin enflasyon konusunda “zafer ilan etmek için çok erken ‘ olduğu yönündeki yorumlarının faiz indirimleri konusunda Fed'den daha az agresif bir duruşa işaret etmesiyle sterlin karşısında en son Mart 2022’de görülen seviyelere yaklaştı.

Dolar, Pazartesi günü erken saatlerde 5 Ağustos'tan bu yana ilk kez %0,59 düşüşle 143,56 yen seviyesine geriledi ve son işlemlerde %0,25 düşüş gösterdi.

Sterlin, Cuma günü 17 ay sonra ilk kez 1,32295$'a kadar yükseldikten sonra 1,3215$'da sabit kaldı.

Avustralya Merkez Bankası piyasa ekonomisi müdürü Tapas Strickland, Fed yetkililerinin Fed'in yıllık Jackson Hole sempozyumu öncesinde giderek daha güvercin tonda konuşmalarına rağmen, Powell'ın Cuma günü açılış konuşmasını yaparken meslektaşlarından “daha güçlü bir dil kullandığını” söyledi. Strickland, “Daha da önemlisi, ‘kademeli/derecelilik’ gibi uyarıların olmaması dikkat çekiciydi” dedi ve “Muhtemelen piyasaları heyecanlandıran da bu oldu” diye ekledi.

Asya'da, Cuma günü erken saatlerde parlamentoda konuşan Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Ueda, “BOJ'un gevşeme derecesini ayarlaması gerektiği senaryosuna sadık kaldı ve Temmuz faiz artışının piyasa kargaşası üzerindeki önemini azalttı” dedi.

Pek çok piyasa katılımcısı Ueda'nın, geçen ayki sürpriz faiz artırımının yendeki düşüş bahislerinin hızlı bir şekilde çözülmesine ve Japon hisse senetlerinde agresif satışlara yol açtığı yönündeki eleştiriler üzerine çağrılan parlamentonun özel oturumunda daha az şahin bir tavır sergileyeceğini tahmin ediyordu.

Para birimini aralarında euro, sterlin ve yenin de bulunduğu altı büyük rakipten oluşan bir sepete karşı ölçen dolar endeksi, geçen hafta sonunda ulaştığı 13 ayın en düşük seviyesi olan 100,60'ın hemen altında, 100,64 seviyesinde seyretti.

Euro, en son geçen yılın Temmuz ayında görülen Cuma günkü en yüksek seviyesi olan 1.1201 dolara yakın bir seviyede kaldı. Reuters'a konuşan kaynaklar, Avrupa Merkez Bankası politika yapıcılarının 12 Eylül'de yeni bir faiz indiriminin arkasında sıraya girdiğini söylese de bu durum değişmedi.

CME Group'un FedWatch aracına göre, yatırımcılar oybirliğiyle Fed'in gevşeme kampanyasını 18 Eylül'de başlatmasını bekliyor, ancak 50 baz puanlık süper büyük bir indirime %36,5 ihtimal veriyor. Bu oran bir hafta önceki %25'lik orandan daha yüksek.

Avustralya doları %0,1 düşüşle 0,6790 dolara geriledi, ancak yine de 11 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviye olan Cuma gününün zirvesi 0,67985 dolara yakın kaldı.

Çin yuanı offshore işlemlerde hafif bir artışla dolar başına 7,1130'a yükseldi ve 5 Ağustos'tan bu yana en güçlü seviyesini gördü.

Önde gelen kripto para birimi Bitcoin %0,9 artışla 64.271,60$'a yükseldi.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler