Doların ateşi ABD seçimleri yaklaşırken düşmüyor

Doların ateşi ABD seçimleri yaklaşırken düşmüyor

Dolar, ABD faizleri ve seçimler nedeniyle Ağustos ayının en yüksek seviyesinde sabit kaldı.

A+A-

ABD doları, Fed'in faiz indirimleri konusunda ölçülü bir yaklaşım sergileyeceği beklentisiyle Salı günü iki buçuk ayın en yüksek seviyesine çıkarken, yaklaşan ABD seçimlerinde Trump ile Harris arasındaki kıyasıya mücadele yatırımcıları tedirgin etti.

Doların yükselen Hazine getirileriyle desteklenen gücü, yen, euro ve sterlin üzerindeki baskıyı sürdürdü. Son birkaç haftadır verilerin ABD ekonomisinin iyi bir yerde kaldığını göstermesi ve yatırımcıların Fed'in büyük ve hızlı faiz indirimleri bahislerini azaltmasıyla sonuçlanan bir tema dolar üzerinde etkili oluyor.

Dört Fed politika yapıcısı Pazartesi günü daha fazla faiz indirimi için desteklerini ifade ettiler, ancak herhangi bir indirimin ne kadar hızlı veya ne kadar ileri gitmesi gerektiğine inandıkları konusunda farklı görünüyorlardı. Farklı görüşler, Fed'in 6-7 Kasım'da yapılacak politika toplantısında neler beklenebileceğine dair bir fikir verdi. CME FedWatch aracına göre, piyasalar Fed'in önümüzdeki ay faiz oranlarını 25 baz puan (bps) düşürme olasılığını %89 olarak fiyatlıyor, bu oran bir ay önce yatırımcıların 50 bps'lik daha büyük bir indirim olasılığını eşit gördüğü %50'lik bir şansa karşılık geliyor.

Yatırımcılar, Fed'in Eylül ayında 50 baz puanlık bir indirimle faiz indirim döngüsünü başlatmasıyla birlikte yılın geri kalanında toplam 41 baz puanlık bir gevşeme öngörüyor. Goldman Sachs analistleri bir notta, "Kasım ve Aralık aylarında art arda 25 baz puanlık indirimlerin oldukça muhtemel olduğunu düşünüyoruz, ancak gelecek yılki hız konusunda daha fazla belirsizlik görüyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Kısmen seçim nedeniyle ve kısmen de büyüme verileri güçlü kalırsa ve işsizlik oranı birkaç ay boyunca sabit kalırsa, FOMC bir noktada hızı yavaşlatmayı düşünebilir."

ABD para birimini altı rakibi karşısında ölçen dolar endeksi, Pazartesi günü 1 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 104,02'ye dokunduktan sonra Asya saatlerinde 103,96 seviyesindeydi. Endeks ay içinde %3'ün üzerinde bir kazanç elde etme yolunda ilerliyor. Euro en son 1,081725$ alarak 2 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine yaklaşırken, sterlin 1,2982$ ile 20 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesinde seyretti.

ABD seçimlerine sadece iki hafta kala, eski Başkan Donald Trump'ın 5 Kasım'daki seçimleri kazanma ihtimalinin yükselmesi, önerdiği gümrük vergisi ve vergi politikalarının ABD faiz oranlarını yüksek tutacağı düşünüldüğünden doları destekliyor. Bununla birlikte, seçim henüz belirsizliğini koruyor ve analistler, yatırımcılar sonuçlara doğru pozisyon alırken dalgalanma bekliyor. PineBridge Investments stratejistleri bir notta, "Trump'ın kazanması durumunda, çok fazla belirsizliğin olduğu biraz çalkantılı bir ortam bekleyebiliriz" dedi ve ekledi:

"Trump'ın kazanması piyasalar için kısa vadeli bir kuyruk rüzgarı olarak görülebilirken, uzun vadede tablo oldukça farklı görünüyor. Bazı açılardan Harris'in kazanmasını, mevcut politikaları devam ettirecek ve politika değişiklikleri için daha yavaş ilerleyen bir süreç gerektirecek bir 'statüko' sonucu olarak görüyoruz."

Gösterge ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi Pazartesi günü %4,198 ile 12 haftanın en yüksek seviyesine yükseldi. Yükselen getiriler, Hazine tahvillerindeki hareketlere karşı son derece hassas olan yen üzerinde baskı yarattı. Yen Salı günü dolar başına 150,57 seviyesindeydi ve iki buçuk ayın en düşük seviyesi olan 150,88'e yakın seyrediyordu.

27 Ekim Pazar günü Japonya'da yapılacak genel seçimlere odaklanılacak. Kamuoyu yoklamaları iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) kaç sandalye kazanacağı konusunda farklılık gösterirken, piyasalar küçük koalisyon ortağı Komeito ile birlikte LDP'nin kazanacağı konusunda iyimser.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler