Dolar/TL “faiz artırımı” sonrasında 4.54'e yaklaştı

Dolar/TL “faiz artırımı” sonrasında 4.54'e yaklaştı

Dolar/TL , Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Perşembe günkü faiz artırımı kararının ardından haftanın son işlem gününde 4.53'ün üzerini gördü.

A+A-

Dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Perşembe günkü faiz artırımı kararının ardından haftanın son işlem gününde 4.53'ün üzerini gördü.

Merkez ne yaptı?

Merkez Bankası'nın Perşembe günkü Para Politikası Toplantısı'nda (PPK) bir hafta vadeli repo ihalesi faizinde 125 baz puanlık artırıma gidilerek yüzde 17.75 seviyesine çekildi. Sadeleşme çerçevesinde repo faizinin politika faizi olarak uygulamaya alınmıştı. Faiz koridoru ve geç likidite penceresi (GLP) faizinde de 125'er baz puan artırım yapılmış oldu.

TCMB, 23 Mayıs'ta olağanüstü toplantıyla 300 baz puanlık faiz artırımına gitmesinden beri toplam 425 bp, yıl başından bu yana ise toplam 500 baz puan faiz artırımına gitti.

Faiz artırımı öncesinde 4.58'li seviyelere tırmanan dolar/TL kuru, kararın ardından 4.45'lere kadar geriledi. Sonrasında ise kayıplarının bir kısmını geri alan kur, akşam saatlerinde 4.50'yi aşarak 4.54'e yaklaştı.

Kurumlar ne diyor?

TCMB kanadından gelen beklenmedik ölçüdeki faiz hamlesinin ardından piyasada faiz oranının yeterliliğine ve TCMB'nin kredibilitesine ilişkin görüşler ayrışıyor.

Londra'da ING Groep NV stratejisti Petr Krpata, yatırımcılar için politika setine ilişkin hala bir miktar belirsizlik olduğunu belirtti.

JPMorgan Chase & Co. analistlerinin müşteri notunda ise “Kurda anlamlı bir rahatlama beklemiyoruz. Akıllardaki soru bunun seçim öncesi TL'nin gücünü korumaya yönelik bir hamle mi yoksa ekonomik dengesizlikleri düzeltmeye ve enflasyonu tamamen dizginlemeye dair kararlılık mı olduğu.” ifadesi yer aldı.

Buna karşın TCMB'nin beklentiler üzerinden hareket ederek piyasanın güvenini kazanmış olması gerektiğini vurguluyor.

Bu haftaki işlemlerde yaklaşık yüzde 3 ekside olan dolar/TL kuru, 2018 yılında yüzde 15 civarında yükselmiş bulunuyor.

Kur, Cuma günü TSİ 11:20'da yüzde 1.11 artıda 4.5337'den alıcı buldu. BloombergHT

Etiketler : , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.