Dört aracı kurumdan dört hisse için "AL", bir hisse için "TUT" önerisi
Alnus, Ata, Global ve Vakıf Yatırım beş hisse için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı
Alnus Yatırım, VESBE-Vestel Beyaz için hedef fiyatını 30 TL, tavsiyesini "al" olarak korudu
Vestel Beyaz Eşya
VESBE’nin, 2024/03 dönemi finansallarını incelediğimizde; Hasılat’ta görülen 2,94 Milyar TL’lik azalış; Yurt Dışı Satış Gelirleri’ndeki 3,58 Milyar TL’lik sert azalıştan kaynaklanırken, Yurt İçi Satış Gelirlerinde ise 670,4 Milyon TL’lik artış ortaya çıkmıştır.
Satışların Maliyeti’ndeki 3,45 Milyar TL’lik azalışta ise; ‘’İlk Madde, Malzeme ve Ticari Mal Giderleri’’nde ortaya çıkan 3,28 Milyar TL’lik azalış destekleyici olmuş durumda.
Şirketin Faaliyet Giderleri de; ‘’Nakliye, Komisyon, Dağıtım ve Depolama Giderleri’’ndeki 299,7 Milyon TL’lik azalıştan destek bularak 349,1 Milyon TL düzeyinde azalmıştır.
‘’Net Kur Farkı Giderleri’’nin büyük oranda etkili olduğu Diğer Esas Faaliyet Giderleri kalemi ise; 521,7 Milyon TL civarında artış göstermiştir. Keza, ‘’Faiz ve Türev Finansal Araç Giderleri’’nin etkilediği Net Finansman Giderleri de 544,2 Milyon TL düzeyinde artmıştır.
Özetle; Cari yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre üretim adedinde yüzde 8 oranında azalma görülen ve adet bazlı satışları da yüzde 11 oranında daralan şirketin, Maliyet kalemindeki azalışın Hasılat’taki azalıştan fazla olmasıyla; Esas Faaliyet Kârı yüzde 274,91 ve FAVÖK rakamı yüzde 71,99 oranlarında artış göstermiştir. Dönem Net Kârı ise; Finansman Giderleri’ndeki artış ve TMS 29 etkisiyle finansallara yansıyan Parasal Kazanç’ın geçen seneden düşük olmasının etkisiyle, yıllık bazda yüzde 44,64 oranında düşmüştür.
Şirketin Yurt Dışı Satış Hasılatı’ndaki zayıflık; geçen yıl Avrupa pazarında(ki, şirketin toplam satışlarının yüzde 42’si halen Avrupa pazarına yapılmaktadır) ortaya çıkan durgunluktan tam olarak çıkılamamasından kaynaklanmakta. Dolayısıyla, Avrupa Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta başlattığı faiz indirim döngüsünün devam etmesi ile bu sürecin yavaş yavaş normalleşmeye başlamasını bekliyoruz. Yine, Amerika ve Asya gibi pazarlardaki geçen yıllara nazaran zayıflayan görünümlerin de; jeopolitik risklerin hafiflemesi ve merkez bankalarının genişlemeci politikalara yönelmesi ile düzelmeye başlaması beklenebilir.
Yurt İçi Satış Hasılatı ise; geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde yaşanan büyük deprem felaketlerinin düşük baz etkisi ve yüksek enflasyon ortamının talebi öne çekmesine yönelik davranışsal etkenlerden olumlu yönde etkilenmiş durumda. 2024 yılının ikinci çeyreğinde de, deprem felaketinin düşük baz etkisinin şirket finansalları üzerindeki pozitif yansımasının devamını bekliyoruz. Senenin ikinci yarısında ise; enflasyonda ortaya çıkması beklenen düşüşlerin, beyaz eşya tarafında yapılabilecek kampanyaları destekleyebileceği ve bunun da satışları canlı tutabileceği öngörüsü içerisindeyiz.
Açıklanan finansallar ve beklentilerimiz doğrultusunda, değerleme modelimizde oluşturduğumuz geleceğe dönük projeksiyonlarımız kapsamında; şirket hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımızı 30,00 TL seviyesinde sabit bırakıyoruz ve ’’AL’’ olan tavsiyemizi de koruyoruz.