Şeker Yatırım, İş Bankası için tavsiyesini 'AL'dan 'TUT'a, hedef fiyatını 5,83 TL'den 5,52 TL'ye indirdi.
Şeker Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:
"Beklentilerin altında sonuçlar. Hedef fiyat 5,83 TL’den 5,52 TL’ye indirildi. AL olan tavsiyemiz ise TUT olarak revize edildi
İş Bankası 1Ç20 solo finansal sonuçlarında beklentilerin altında 1,456 milyon TL net kar açıkladı. (Çeyreksel bazda %37,0 azalma). Açıklanan net kar rakamı bizim 1,601 milyon TL olan tahminimizin ve 1,812 milyon TL olan piyasa beklentisinin %9 ve %20 altında gerçekleşmiş oldu.
Bankanın 3 aylık karı geçen yıla göre %0,1 azalarak %10,6 oranında ortalama özkaynak karlılığına işaret etmektedir. Beklentilerden iyi gelen net faiz gelirleri ile ticari zarar ve beklentileri aşan kredi karşılıkları sebebiyle bankanın net kar rakamı beklentilerimizin altında gerçekleşmiştir. Banka 100 milyon TL tutarında serbest karşılık ayırmıştır ve toplam serbest karşılık tutarı 1,225 milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Banka yönetimi 2020 bütçesinde henüz bir revizyon yapmamıştır ancak 2Ç20’de revizyonlar olabileceği belirtilmiştir. Marjlarda hafif daralma, yıllık bazda güçlü net ücret ve komisyon gelirleri gelişimi, TL bireysel ve ticari krediler büyümesinde hızlı artış, kredi-mevduat rasyosunda kötüleşme, vadesiz mevduat tabanında kuvvetli artış, TGA rasyosunda toparlanma (-50 baz puan), 938 milyon TL tutarında yüksek ticari zarar, yüksek faaliyet giderleri artışı çeyreğin ana unsurları olarak öne çıkmaktadır. 1Ç20 finansal sonuçlarının açıklanmasının ardından hisse üzerinde hafif negatif bir etki bekliyoruz. Banka 2020 bütçesinde henüz bir revizyona gitmemiştir ancak, net faiz marjı, net ücret ve komisyon gelirleri ve kredi riski maliyeti beklentilerinde yukarı yönlü, özkaynak karlılığı bekentisinde ise aşağı önlü potansiyel olabileceği belirtilmiştir.
Hisse için 21% sermaye maliyeti ve 5% uzun vadeli büyüme oranlarını kullanarak hesapladığımız ve 5,83 TL olan hedef fiyatımızı, 2020-2022 net kar rakamlarında gercekleştirdigimiz aşağı yönlü revizyonlar sonrasi 5,52 TL olarak revize ediyoruz. Yeni hedef fiyatımızın %13 artış potansiyeli bulunmaktadır. Hisse için “AL” olan tavsiyemizi “TUT” olarak revize ediyoruz. Hisse 2020T 3,2x F/K (Benzerlerine göre %18 iskontolu) ve 0,3x F/DD çarpanlarıyla ve %11,0 ortalama özkaynak getirisiyle işlem görmektedir. Sabit seyreden net faiz marji. Swap maliyetlerine göre düzeltilmiş çekirdek net faiz marjı çeyreksel bazda 6 baz puan daralarak %5,2 seviyesinde gerçekleşmiştir be bütçe beklentisi olan %3,8-%4,0 seviyesinin üzerindedir. Kredi mevduat makası çeyreksel bazda 8 baz puan daralmıştır.
Net ücret ve komisyon gelirlerinde güçlü performans. Ücret ve komisyon gelirleri çeyreksel bazda %8,2 azalmıştır. Yıllık bazda ise kredilerden alınan ücret ve komisyonardaki kuvvetli artışa paralel %16,1 seviyesinde bir artış gerçekleşmiştir (AKBNK: sabit). TL bireysel kredilerde güçlü büyüme. Bankanın TL kredileri çeyreksel bazda %10,8 (AKBNK: %1,3) büyüyerek özel bankaların %7,6 çeyreksel büyüme performansının üzerinde kalmıştır. YP krediler (dolar bazinda) çeyreksel bazda %0,2 artmıştır. Bireysel kredi büyümesi %18,1 seviyesinde güçlüdür. Olumlu tafta bankanın vadesiz mevduatlarının toplam mevduatlar içindeki payı 370 baz puan artarak %32 seviyesine yükselmiştir. TGA rasyosunda iyileşme, net takibe intikal eden kredi hızında yavaşlama, ihtiyatli karşılık politikası. TGA rasyosu, net takipteki kredi oluşumundaki önemli ölçüde yavaşlamaya ve güçlü tahsilatlara paralel olarak çeyreksel bazda 50 baz puan azalarak %6,0 seviyesine gerilemiştir.
(Bütçe: Yeniden yapılandırılan kredilerin krediler içindeki ağırlığı ise 20 baz puan artarak %6,6 seviyesine ulaşmıştır. Ek olarak, ihtiyatlılık prensipleri çercevesinde ikinci ve üçüncü aşama beklenen zarar karşılık oranları 190 ve 440 baz puan artarak %12,0 ve %59,1 seviyelerine ulaşmıştır. Toplam kredi riski maliyeti (net) 249 baz puan seviyesinde gerçekleşmiştir (Bütçe: <150 baz puan). Güçlü sermaye tabanı. Bankanın ana sermaye yeterlilik rasyosu çeyreksel bazda 50 baz puan %18,4’e yükselmiştir. Çekirdek sermaye yeterlilik rasyosu ise 60 baz puan azalarak ve %14,4 seviyesine gerilemiştir. "