Dow Jones endeksinde değişiklik olacak mı? Nvidia'nın endekse girme şansı ne?

Dow Jones endeksinde değişiklik olacak mı? Nvidia'nın endekse girme şansı ne?

Nvidia Dow'a Eklenecek mi? İşte 128 Yıllık Tarihi Verilerin Gösterdikleri

A+A-

Wall Street'te geçtiğimiz hafta en popüler iki trend, yapay zekanın yükselişi ve yatırımcıların hisse senedi bölünmelerine olan ilgisiydi.

Yapay zeka devi Nvidia (NASDAQ: NVDA), 7 Haziran'da işlemlerin kapanmasının ardından daha önce duyurduğu 10'a 1 hisse bölünmesini tamamladı. Hisse bölünmesi, bir şirketin piyasa değeri veya performansı üzerinde herhangi bir etkisi olmadan hisse fiyatını ve tedavüldeki hisse sayısını değiştirmesine olanak tanıyor. Nvidia, bu işlemle tedavüldeki hisse sayısını 10 kat artırırken hisse fiyatını 1/10'a düşürdü. Bu durum, aracı kurumlarıyla kısmi hisse alımına erişimi olmayan perakende yatırımcılar için Nvidia hisselerini daha erişilebilir hale getirdi.

Ancak Nvidia'nın Temmuz 2021'den bu yana gerçekleştirdiği ikinci hisse bölünmesi, daha fazla spekülasyona yol açtı: Nvidia, daha düşük hisse fiyatıyla Dow Jones Endüstriyel Ortalaması'na (DJINDICES: ^DJI) dahil edilebilir mi?

Dow Jones Tarihi ve Nvidia'nın Endekse Eklenme İhtimali

Dow Jones, 26 Mayıs 1896'da tanıtıldığında çoğunluğu sanayi şirketlerinden oluşan 12 bileşene sahipti. Bugün ise birçok sektörü temsil eden 30 bileşenli bir endeks haline geldi. Peki, Nvidia'nın öngörülebilir gelecekte Dow'a eklenme şansı nedir?

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması, Mayıs 1896'dan bu yana tam 52 değişiklik geçirdi. Bu değişiklikler, endeksten şirketlerin çıkarılması ve yeni şirketlerin eklenmesiyle gerçekleşti. Nvidia için ilk engel, Dow'un çeşitliliğini koruma çabasıdır. Dow, sadece 30 bileşenli bir endeks olduğu için bu zorluk daha belirgin. Ünlü endeks halihazırda altı teknoloji hissesi içeriyor: Apple, Salesforce, Cisco Systems, IBM, Intel ve Microsoft.

Nvidia'nın dahil edilmesine karşı ikinci argüman, büyüklüğün her şey olmadığıdır. Nvidia'nın piyasa değeri yaklaşık 3 trilyon dolar olmasına rağmen, Alphabet, Meta Platforms ve Berkshire Hathaway gibi diğer büyük şirketler de Dow'a dahil edilmemişti.

Nvidia'nın karşılaştığı üçüncü zorluk ise yapay zekanın olgunluk eksikliğidir. Nvidia'nın yapay zeka alanındaki başarısı kabul edilse de, Dow'a dahil edilen şirketler genellikle zaman içinde test edilmiş iş modellerine sahip. Yapay zeka hala hızlı bir gelişim aşamasında ve gelecekte nasıl şekilleneceği belirsiz.

Nvidia'nın Dow'a Eklenmesinin Nedenleri

Ancak tüm bu engellere rağmen, Nvidia'nın Dow'a dahil edilmesi lehine birkaç güçlü argüman da var. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması hisse fiyatına göre ağırlıklandırılmış durumda. Örneğin, UnitedHealth Group'un hisse fiyatı yaklaşık 500 $ iken, Nvidia'nın hisse başına fiyatı yaklaşık 120 $'dır. Bu nedenle, Nvidia, Dow'un en etkili 22. bileşeni olabilir.

Şu anda Dow üzerinde en düşük hisse fiyatına sahip olan ve en az etkiye sahip olan şirket Intel. Nvidia'nın çipleri, Intel'in büyük ölçüde geçmişten gelen CPU operasyonlarına kıyasla hem bugünün hem de geleceğin çipleri.

Sonuç: Nvidia Dow'a Eklenecek mi?

128 yıllık Dow Jones tarihindeki faktörler göz önüne alındığında, S&P Dow Jones Indices'in eninde sonunda Intel'i Nvidia ile değiştireceği sonucuna varmak mantıklı. Ancak, yapay zeka balonunun patlayabileceği endişesi de göz ardı edilmemeli. Tarih, her yeni büyük yeniliğin büyüme döngüsünün başlarında zorluklarla karşılaştığını göstermiştir. Nvidia'nın Dow'a dahil edilmesi, yapay zekanın bir teknoloji olarak olgunlaştığını kanıtlaması durumunda daha olası olacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler