Dow Jones endeksine dahil, altın yükseldikçe kazandıracak üç hisse

Dow Jones endeksine dahil, altın yükseldikçe kazandıracak üç hisse

2024'ün İlk Yarısında Altın Yükseldi; Uzun Vadeli Yatırım İçin 3 Altın Hisse Senedi

A+A-

2023 yılında %14,6 artış gösteren altın fiyatları, 2024'ün ilk yarısında da yükselmeye devam etti ve %12,2 daha arttı. J.P. Morgan, 2024'ün dördüncü çeyreğinde altın fiyatlarının ons başına ortalama 2.500 dolar olacağını öngörüyor. Ancak bu, yatırımcıların doğrudan altın alımına yönelmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Bunun yerine, temettü ödeyen ve sektörde lider olan altın şirketlerine yatırım yapmaları öneriliyor. New York borsasında böyle fırsat sunan şirketler var. Agnico Eagle Mines (NYSE: AEM), Franco-Nevada (NYSE: FNV) ve Newmont (NYSE: NEM) bu şirketler arasında öne çıkıyor.

İşte bu şirketler ve sunduğu fırsatlar...

1. Agnico Eagle

67 yıllık geçmişiyle Agnico Eagle, yatırımcılara sunulan en büyük altın üreticilerinden birisi. Kanada, Meksika, Finlandiya ve Avustralya'daki operasyonları ile Agnico Eagle, son 20 yılda organik büyüme ve 2022'de Kirkland Lake, 2023'te Canadian Malartic gibi satın almalarla önemli ölçüde büyüdü. 2005 yılında 240.000 ons altın üreten şirket, 2024 yılında 3,35 milyon ile 3,55 milyon ons arasında altın üretimi öngörüyor. 54 milyon ons kanıtlanmış ve olası altın rezervleriyle Agnico Eagle'ın önümüzdeki yıllarda bol miktarda altın üretmesi muhtemel.

Agnico Eagle'ın en çekici özelliklerinden biri, büyük serbest nakit akışı üretimi. Şirket, 2023 yılında hisse başına 1,91 dolar veya toplamda 947 milyon dolar rekor serbest nakit akışı bildirdi. Bu, hisse başına 1,60 dolarlık 2023 temettüsünü fazlasıyla karşılıyor ve şirketin finansal sağlığını tehlikeye atmadan hissedarlarını memnun ettiğini gösteriyor.

2. Franco-Nevada

Bir telif ve akış şirketi olan Franco-Nevada, riskten kaçınan yatırımcılar için ideal bir altın yatırım fırsatı sunuyor. Franco-Nevada, altın üretmek yerine madencilik şirketlerine önceden sermaye sağlayarak değerli metal projelerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Karşılığında, madencilikten elde edilen mineralin bir yüzdesini veya belirli bir fiyattan satın alma hakkını alır. Franco-Nevada'nın riskten kaçınmak isteyenlere cazip gelmesinin bir diğer nedeni ise şirketin şu anda borcunun olmaması.

Altın, Franco-Nevada'nın gelirinin ana kaynağını oluştursa da (%63), şirket aynı zamanda gümüş, platin gibi diğer mineraller ve petrol ve gaz sektörlerinde de faaliyet göstermekte. Bu, altına ilgi duyan ancak fiyat düşüşü riskini azaltmak isteyenler için harika bir seçenek haline getiriyor.

3. Newmont

53,7 milyar dolarlık piyasa değeriyle Newmont, yatırımcılara sunulan en büyük altın hissesi olup, 2024 yılında 6,9 milyon ons altın üretimi öngörmekte. Amerika, Afrika ve Avustralya'da varlıkları bulunan şirket, küresel bir varlığa sahip. Geçtiğimiz yıl, altın fiyatı %22 artarken Newmont hisseleri sadece %9 arttı. Altın fiyatlarının hareketleri ile altın madenciliği hisselerinin hareketleri arasındaki güçlü korelasyon göz önüne alındığında, ayıların Newmont hisselerinde boğalardan daha aktif olduğu açık. Bunun başlıca nedeni, şirketin Şubat ayında üç aylık temettüsünü hisse başına 0,40 dolardan 0,25 dolara düşürme kararı.

Bu durum bazı yatırımcılar için hayal kırıklığı yaratabilir, ancak şirket önümüzdeki iki yıl içinde 1 milyar dolarlık hisse geri almayı planlıyor ve portföyünü yeniden yapılandırdıktan sonra temettüsünü artırma olasılığı da bulunuyor. Hisse başına 9,8 kat işletme nakit akışı değeri ile beş yıllık ortalama nakit akış çarpanı olan 9,9'un hemen altında yer alıyor ve bu da Newmont hisselerini makul bir fiyata almak için iyi bir zaman olduğunu gösteriyor.

Altın Yatırımı İçin Önemli Noktalar

Pasif gelirlerini artırmak isteyen yatırımcılar için hem Agnico Eagle hem de Newmont %2,2'lik ileriye dönük temettü getirileri sunuyor. Daha muhafazakar olanlar, dağıtımı karşılamak için güçlü serbest nakit akışı üreten Agnico Eagle'ı daha çekici bulabilir. Öte yandan, hisse fiyatları karar verme sürecinde belirleyici bir faktörse, Newmont daha uygun bir değerleme sunuyor. Doğrudan altın üreticisi şirketlere maruz kalmak istemeyenler ise portföylerine biraz ışıltı katmak için Franco-Nevada'ya daha fazla ilgi gösterebilirler.

 

İlgili Haberler