Dow Jones gerilerken, Nasdaq ve S&P'de son yılların en keskin düşüşü yaşandı 

Dow Jones gerilerken, Nasdaq ve S&P'de son yılların en keskin düşüşü yaşandı 

Nasdaq Bileşik endeksi Çarşamba gününün son işlem saatine doğru kayıplarını sürdürdü ve yaklaşık iki yılın en büyük bir günlük oransal düşüşünü yaşadı 

A+A-

Tesla Inc. gibi şirketlerin hayal kırıklığı yaratan mali sonuçlarının tetiklediği Çarşamba günkü borsa satışları, Nasdaq'ı %3,64 oranında ve 654,94 puan kayıpla 17342,41 puana düşürdü. Endeks, %3,36 düştüğü 2 Kasım 2022'den bu yana oransal olarak bir günde bu kadar düşmemişti.

Bu arada Dow Jones Sanayi Endeksi 504,22 puan ve yüzde 1,25 düşüşle 39853,87 puandan günü tamamladı. Böylece endeks son beş seanstan dördünü düşüşle kapatmış oldu. S&P 500 128,61 puan ve yüzde 2,31 kayıpla 5.427,13 puandan kapandı. Endeks böylece 21 Şubat 2023'ten bu yana en kötü gününü yaşamış oldu. 

alphabet-001.png
Yatırımcılar Google'ın ana şirketi Alphabet ve "Muhteşem 7" olarak anılan şirketlerden ilk önce bilanço açıklamış olan Tesla'nın üç aylık karışık mali sonuçlarını sindirmeye çalışırken borsalar düşüşe sürüklendi. Elektrikli Araç üreticisi Tesla'nın hisse fiyatı %12.33 düşerken, Alphabet hisseleri %9,33 fazla geriledi.

Çip üreticilerinin hisseleri de Çarşamba günü düşüş yaşadı; Nvidia %6,8, Broadcom yüzde 7,59 ve Arm  ise %8,17 oranında düştü.
nvidia-broadcom-arm-holding.png

Yatırımcılar Çarşamba günkü zil sesinin ardından sonuçları açıklayacak olan Chipotle (CMG), Ford (F) ve IBM (IBM) ile birlikte gelecek kazanç dalgasına hazırlanıyorlar.

Ekonomi haberlerinde, Çarşamba günü S&P Global'den gelen yeni veriler, ABD'deki ticari faaliyetin iki yıldan uzun bir sürenin en hızlı temposunda büyüdüğünü gösterdi. Sırada Perşembe günkü ikinci çeyrek GSYH verileri ve Fed'in tercih ettiği rapor olan Cuma günkü Haziran PCE enflasyonu ile ilgili önemli veriler yer alıyor.

megacap-2.png
Bir ekonomist, hayal kırıklığı yaratan bilançoların etkisi ile borsadaki düzeltmenin 'bitmekten çok uzak' olduğunu söylüyor

Megacap teknoloji şirketlerinden elde edilen hayal kırıklığı yaratan bilanço sonuçlarının, hisse senedi piyasasındaki kazanımları destekleyen yapay zeka iyimserliğinin gücünü kaybettiğine dair endişeleri artırmasının ardından yatırımcılar güvenli liman varlıklarına yönelirken, ABD hisse senetleri Çarşamba günü sert bir darbe aldı.

jose-torres.png

Interactive Brokers'ın kıdemli ekonomisti José Torres, yatırımcıların riskli varlıkları satıp güvenli limanlar toplarken "kış uykusuna yatarken" piyasaların Çarşamba günü "cezalandırıldığını" söyledi.

Çarşamba günü e-postayla gönderilen yorumunda, "Hisse senetleri açısından, ne Harris ne de Trump, tüm önemli ABD hisse senedi göstergeleri kırmızı renkteyken hiçbir şey çalışmıyor" dedi.

Ancak Torres, sektörel genişliğin sanıldığı kadar kötü olmadığını, 11 sektörden dördünün kazanç elde ettiğini kaydetti. FactSet verilerine göre, S&P 500'ün enerji, temel tüketici ürünleri, sağlık ve kamu hizmetleri sektörleri Çarşamba öğleden sonra yeşil renkte işlem görürken, tüketici, bilgi teknolojisi ve iletişim hizmetleri sektörleri darbe alıyor.

Son dönemdeki satışlara rağmen Torres, S&P 500'ün toplamda yatırımcıları etkilemeyen üç aylık sonuçların ortasında hala 22 katına yakın kazançla işlem görmesi nedeniyle hisse senedi düzeltmesinin "sona ermekten çok uzak" olduğunu söyledi.

 

İlgili Haberler