Dow Jones güçlü, S&P kayda değer, Nasdaq mini yükselişle kapanış yaptı

Dow Jones güçlü, S&P kayda değer, Nasdaq mini yükselişle kapanış yaptı

Çarşamba günü S&P 500 Endeksi yüzde 0,38, Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,61 ve Nasdaq 100 Endeksi yüzde 0,09 artışla günü tamamladı.

A+A-

New York borsası Çarşamba günü S&P 500, Dow Jones Sanayi Endeksi ve Nasdaq 100'ün 1,5 haftanın en yüksek seviyelerini kaydetmesiyle yükselişle kapandı. Hisse senetleri Çarşamba günü, ABD'nin Temmuz ayı TÜFE raporunun beklenenden hafif zayıf çıkmasının ardından destek buldu ve Fed'in gelecek ay faiz indirimine gideceği görünümünü güçlendirdi. 

Ayrıca Mars'ın 36 milyar dolar değerinde bir anlaşmayla Kellanova'yı satın almayı kabul etmesinin ardından birleşme ve satın alma faaliyetleri Çarşamba günü hisse senetlerini destekledi.

Çarşamba günü çip stoklarındaki zayıflık Nasdaq 100'deki kazanımları sınırladı. Ayrıca Çarşamba günkü ABD Temmuz ayı TÜFE raporu beklentilere yakın geldi ve Fed'in önümüzdeki ay faiz oranlarını 25 baz puan yerine 50 baz puan düşüreceği yönündeki spekülasyonları azalttı.

ABD Temmuz TÜFE'si yıllık %3,0'dan yıllık %2,9'a geriledi; bu, yıllık %3,0'da değişiklik olmayacağı beklentilerinden biraz daha iyi ve son üç yılın en küçük yıllık artışı oldu. Temmuz ayında gıda ve enerji hariç TÜFE Haziran'daki yıllık %3,3'ten yıllık %3,2'ye geriledi; bu tam beklentilerin üzerinde ve son 3 yılın en küçük yıllık artışıydı.

ABD MBA ipotek başvuruları 9 Ağustos'ta sona eren haftada yüzde 16,8 artarken, satın alma ipoteği alt endeksi yüzde 2,8 ve yeniden finansman alt endeksi yüzde 34,5 arttı. Ortalama 30 yıllık sabit faizli ipotek faizi -1 baz puan düşerek önceki haftaki %6,55 seviyesinden 5 ayın en düşük seviyesi olan %6,54'e geriledi.

Piyasadaki fikir birliği, S&P 500 şirketlerinin ikinci çeyrek kazançlarının bir önceki yıla göre yüzde 7,4 artacağı yönünde. Şu ana kadar S&P 500'deki şirketlerin %80'inden fazlası bilançolarını açıkladı. Bloomberg'e göre bilanço açıklayan şirketlerin çoğu kazanç tahminlerini aştı ancak yalnızca %43'ü gelir beklentilerini aştı; bu da son beş yılın en düşük yüzdesi.

Piyasalar, 17-18 Eylül FOMC toplantısında -25 baz puanlık bir faiz indirimi ihtimalini %100'e, bu toplantıda -50 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığını ise %40'a indiriyor.

Gelecek ayki FOMC toplantısında Fed'in 50 baz puanlık faiz indirimine ilişkin beklentilerin geçen haftaki %75'ten Çarşamba günü %40'a düşmesiyle ABD tahvillerindeki kazançlar sınırlı kaldı. Ayrıca S&P 500'ün Çarşamba günü 1-1/2 haftanın en yüksek seviyesine doğru yükselişi, ABD Tahvillerine yönelik güvenli liman talebini azalttı.

Avrupa devlet tahvili getirileri Çarşamba günü düşüş yaşadı. Almanya'nın 10 yıllık tahvil getirisi %2,168 ile 1 haftanın en düşük seviyesine geriledi ve -0,6 baz puan düşüşle %2,180'den günü tamamladı. İngiltere'nin 10 yıllık tahvil getirisi %3,812 ile 1 haftanın en düşük seviyesine geriledi ve -6,3 baz puan düşüşle %3,825'te tamamladı.

Euro Bölgesi haziran ayı sanayi üretimi beklenmedik bir şekilde -%0,1 aya göre düştü; bu da aya göre yüzde 0,5 olan beklentilerin altında kaldı.

Euro Bölgesi'nde istihdam, ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 0,8 artarken geçen çeyrekte hafifledi; 1. çeyrekteki yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 1,0'dan zayıfladı.

İngiltere Temmuz ayı TÜFE, yıllık %2,2 artış göstererek yıllık %2,3'lük beklentilerin altında kaldı. Ayrıca Temmuz ayı çekirdek TÜFE yıllık bazda yüzde 3,3 artış göstererek yıllık yüzde 3,4'lük beklentilerin altında kaldı.

Borsadaki harekete öncülük eden hisseler 

Kellanova, Mars'ın 36 milyar dolar değerindeki bir anlaşmada şirketi hisse başına 83,50 dolara satın almayı kabul etmesinin ardından S&P 500'de %7'den fazla artışla lider konuma yükseldi.

Progressive Corp (PGR), Temmuz ayı için kazanılan net primlerin 6,07 milyar dolar olduğunu bildirmesinin ardından %5'in üzerinde kazanç elde etti.

Allstate (ALL), işveren gönüllü sosyal yardımlar birimini The Standard'a 2 milyar dolar nakit karşılığında satmayı kabul ettikten sonra %5'in üzerinde yükselişle kapanış yaptı.

Alphabet, ABD Adalet Bakanlığı'nın, şirketin çevrimiçi arama pazarını tekeline aldığını tespit eden dönüm noktası niteliğinde bir mahkeme kararının ardından Google'ı bölmek için çeşitli seçenekleri değerlendirdiğini açıklamasının ardından yüzde -2'den fazla düşüşle kapandı.

Çarşamba günü çip stoklarındaki zayıflık Nasdaq 100 üzerinde baskı yarattı. Intel (INTC) %2'den fazla kayıpla Dow Jones endeksinin kaybedenlerine liderlik etti. Ayrıca GlobalFoundries ve ON Semiconductors  hisseleri de yüzde 2'den fazla düşüş yaşadı. Ayrıca NXP Semiconductors, Microchip Technology, Marvell Technology, Analog Devices ve Qualcomm da yüzde 1'den fazla geriledi.

Charles Schwab (SCHW), Temmuz ayında yeni ve mevcut müşterilerin şirkete getirdiği temel net yeni varlıkların 29 milyar dolar olduğunu bildirmesinin ardından %4'ün üzerinde artışla kapandı.

Cardinal Health, 4. çeyrekte düzeltilmiş hisse başına karının 1,73 dolarlık beklentiden daha güçlü bir şekilde 1,84 dolar olduğunu bildirmesinin ve 2025 düzeltilmiş hisse başına kar tahminini 7,00-7,50 dolar olan önceki tahminden 7,55-7,70 dolara yükseltmesinin ardından %yüzde 3'ten fazla yükseliş yaşadı.

Mercury Systems, 4. çeyrek gelirini 230,7 milyon dolarlık beklentilerin üzerinde, 248,6 milyon dolar olarak bildirmesinin ardından yüzde 17'den fazla artışla kapandı.

İlgili Haberler