Dow Jones günü artıda tamamladı, Nasdaq ve S&P geçen haftalarda yaşadığı kayıpları geri kazandı

Dow Jones günü artıda tamamladı, Nasdaq ve S&P geçen haftalarda yaşadığı kayıpları geri kazandı

asdaq Bileşik Endeksi yüzde 2,3'ten fazla yükselirken, gösterge S&P 500 %1,6'dan fazla yükseldi ve Dow Jones Sanayi endeksi yaklaşık %1,4 artışla kapandı

A+A-

Wall Street'in ABD tüketici ve işgücü piyasasının hâlâ güçlü olduğuna işaret eden sinyaller almasıyla hisse senetleri Perşembe günü yükselişe geçti. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 2,3'ten fazla yükselirken, gösterge S&P 500 %1,6'dan fazla yükseldi ve Dow Jones Sanayi endeksi yaklaşık %1,4 veya kabaca 550 puan yükseldi.

Perşembe günü erken saatlerde perakende devi Walmart'ın  kazançlarının yanı sıra aylık perakende satış verileri ve işsizlik başvurularına ilişkin veriler odaktaydı. Walmart'ın hisseleri ise, hem kazanç hem de gelir artışlarını açıkladığı büyük ölçüde olumlu bilançonun ardından %6'dan fazla artış gösterdi. Şirket ayrıca yıl sonu beklentilerini de yukarı yönlü değiştirdi.

walmart.png

Bu arada geçen ayki perakende satışlar Wall Street'in beklentilerinin çok ötesine geçerek ABD tüketicilerinin oldukça dirençli olduğuna işaret etti. Perakende satışlar Temmuz ayında %0,4 artış yönündeki tahminlerin üzerinde %1 arttı.

Ayrıca haftalık işsizlik başvurularıyla ilgili normalde rutin olarak yapılan güncelleme de gündemde. Geçen hafta, bu rakamlar tahmin edilenden daha fazla düştü ve bu hafta büyük ölçüde yayılan bir piyasa yükselişine yol açtı. Ve bu hafta yeniden 227.000'e düştüler; bu da toparlanma beklentilerini sarstı; ekonomistler, Fed'in yakın gelecekte "eyleminin olacağı yerin istihdam piyasası olduğunu" öne sürerken açıklanan bu veriler önemli bir gelişme olarak algılandı. 

Ağustos ayına sert bir başlangıcın ardından hisse senetleri, Tüketici Fiyat Endeksi'nin 2021'in başından bu yana en düşük yıllık artışını kaydetmesinin ardından Çarşamba günkü seans da dahil olmak üzere S&P 500 ve Nasdaq artık tüm kayıplarını telafi etti. Ayın başında başlayan bir satış dalgası  ile yaşanan kayıplar geri kazanılmış oldu. 

Güvercin Fed'in bugünkü açıklamaları da hisse senetlerini destekliyor. Atlanta Fed Başkanı Bostic, Eylül ayında faiz indirimine "açık" olduğunu ve Fed'in, işgücü piyasasındaki soğuma işaretleri karşısında para politikasını gevşetmek için "geç kalmayı göze alamayacağını" söyledi. Ayrıca St. Louis Fed Başkanı Musalem, kendi bakış açısına göre, "Fed'in yetkisinin her iki tarafı için de risk daha dengeli görünüyor. Buna göre, gelecek toplantılara yaklaşırken orta derecede kısıtlayıcı politikaya yönelik bir ayarlamanın uygun olabileceği zaman da yaklaşıyor olabilir" dedi. "

Hisse senetlerinin olumsuz tarafı, bugünkü ABD ekonomik raporlarının Fed'in gelecek ay faiz oranlarını 25 baz puan yerine 50 baz puan düşüreceği yönündeki spekülasyonları azaltmasının ardından ABD tahvil faizlerindeki artış olarak görüldü. Bu durum hisse senetleri piyasalarındaki yükselişi sınırlayan bir unsur oldu. 

Yaşadıkları yükseliş ve düşüşle endekslere öncülük eden şirketler şöyle sıralandı. 

walmart-001.png

Walmart, 2. Çeyrek gelirini 168,46 milyar dolar olan beklentinin üzerinde169,34 milyar dolar olarak bildirmesinin ve tüm yıl net satış artışı beklentisini %+4 olan önceki tahminden +%.3,75-%4,75'e yükseltmesinin ardından hisseleri %+6'dan fazla artış gösterdi.  Diğer perakendeciler arasında,Target, Best Buy ve Dollar General %4'ün üzerinde artış kaydetti.

cisco.png

Cisco Systems, 4. çeyrek gelirini 13,53 milyar dolarlık beklentiden daha iyi bir rakam olan 13,64 milyar dolar olarak bildirdikten ve 13,65 milyar dolar ile 13,85 milyar dolar arasında birinci çeyrek geliri tahmini yaptıktan sonra yüzde 8'den fazla yükselişle Dow Jones Sanayi endeksi ve Nasdaq 100'de lider konumda yer aldı. 

cip-sirketleri.png

Çip stokları bugün borsadaki yükselişe destek sağlayan bir artış sergiledi. Marvell Technology %7'den fazla, Micron Technology ise %5'ten fazla artış gösterdi. Ayrıca ON Semiconductor ve Broadcom da %4'ün üzerinde artış kaydetti. Ayrıca Nvidia, Advanced Micro Devices, KLA Corp, GlobalFoundries, NXP Semiconductors ve Qualcomm da yüzde 3'ün üzerinde artış kaydetti.

verizon.png

Telekomünikasyon hisseleri bugün baskı altında. Verizon Communications %1'den fazla düşüşle Dow Jones Sanayi Endeksini kapsamındaki hisselerin kaybedenleri arasında başı çekti. Ayrıca AT&T ve SBA Communications da  % 1'den fazla düşüş yaşadı.

ultabeauty.png

Ulta Beauty, Berkshire Hathaway'in şirkette yeni bir hisse aldığını açıklamasının ardından %10'dan fazla yükselişle S&P 500'de liderliğe yükseldi.

Deere & Co (DE), 3. çeyrekte 11,39 milyar dolarlık net satış bildirmesinin ardından, 10,84 milyar dolarlık beklentilerin üzerinde, +%5'ten fazla artış kaydetti.

Pershing Square Capital Management LP'nin, ikinci çeyreğin sonunda Nike'a yaklaşık 3 milyon hisselik yeni bir pozisyon eklediğini açıklamasının ardından Nike, %4'ün üzerinde yükseliş yaşadı.

Dell Technologies, JPMorgan Chase'in hisselerini "cazip bir giriş noktası" olarak nitelendirerek Odak Listesine eklemesinin ardından +%6'dan fazla yükseliş yaşadı.

Goblen, 4. çeyrekte net satışlarının 1,57 milyar dolar olan beklentilerin üzerinde 1,59 milyar dolar olarak bildirilmesinin ardından +%1'den fazla artış gösterdi.

Spire Global (SPIR), SEC'e 30 Haziran'da sona eren çeyreğe ilişkin 10. çeyrek bildiriminin gecikeceğini bildirmesinin ardından %-25'ten fazla kayıp yaşadı.

Dillard's (DDS), 2. çeyrek net satışlarını 1,53 milyar dolarlık beklentilerin altında, 1,49 milyar dolar olarak bildirmesinin ardından %-8'den fazla kayıp yaşadı.

Bugün yüksek tahvil getirileri kamu hizmetleri ve gayrimenkul yatırım ortaklığı hisseleri üzerinde baskı yaratıyor. Sonuç olarak Eversource Energy %2'den fazla düşüşle S&P 500'de kaybedenlerin başında yer aldı. Ayrıca American Tower, Consolidated Edison, Welltower , Entergy, Digital Real Estate Trust ve Ventas % -1'den fazla düşüş yaşadı.

 

İlgili Haberler