Dow Jones, Nasdaq ve S&P Adeta BİST'e gösteriş yapan bir yükselişle kapandı 

Dow Jones, Nasdaq ve S&P Adeta BİST'e gösteriş yapan bir yükselişle kapandı 

Borsa İstanbul günü sert bir düşüşle tamamlarken, ABD'de Dow Jones, Nasdaq ve S&P günü güçlü yükselişlerle kapandılar. 

A+A-

S&P 500 Endeksi Cuma günü %1,15, Dow Jones Sanayi Endeksi %1,14 ve Nasdaq 100 Endeksi %1,18 artışla kapandı.

ABD hisseleri Cuma günü toparlandı ve Dow Jones Sanayi Endeksi 3 haftalık zirveye ulaştı. Fed Başkanı Powell'ın Cuma günü yaptığı açıklamalar tahvil faizlerini düşürdü ve hisse senetlerini yukarı çekti. Powell, Fed'in 17-18 Eylül FOMC toplantısında faiz oranlarını düşüreceği beklentilerini güçlendirdi ve işgücü piyasası koşullarındaki soğumanın "kesin" olduğunu ve enflasyonun %2'ye doğru gittiğine olan güveninin arttığını söyledi. Bu nedenle, "politikanın ayarlanması için zaman geldi." ifadelerini kullandı. 

Cuma günü Atlanta Fed Başkanı Bostic'in güvercin yorumları, enflasyonun beklediğinden daha fazla yavaşlaması nedeniyle Fed'in yıl sonuna kadar birden fazla faiz indirimine ihtiyaç duyabileceğini söyleyerek hisse senetlerini destekledi.

012---fed-bostic-faiz-indirimine-hazir-olmaya-yakiniz-001.png


Cuma günü tahvil getirilerindeki düşüş, çip üreticilerinin hisse senetlerinde bir yükselişe yol açarak genel piyasayı canlandırdı. Buna ek olarak, Workday'in beklenenden daha iyi ikinci çeyrek hisse başına kar bildirmesi ve önümüzdeki üç yıl içinde karlılığı keskin bir şekilde artıracağını söylemesinin ardından şirketin hisseleri yüzde 12'den fazla artışı ile genele yansıyan alımlara neden oldu. 

ABD Temmuz ayındaki yeni konut satışları, 623.000'lik beklentilerden daha güçlü bir şekilde 739.000 adet ile  14 aylık zirveye ulaştı.

Piyasalar, 17-18 Eylül FOMC toplantısı için en az 25 baz puanlık bir faiz indirimini %100 ve o toplantıda 50 baz puanlık bir faiz indirimi için %36 oranında fiyatlama yapıyor.

Cuma günü yurtdışı borsaları yükseldi. Euro Stoxx 50 1 aylık zirveye çıktı ve %0,50 artışla kapandı. Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi 6,5 aylık dipten toparlandı ve %0,40 artışla kapandı. Japonya'nın Nikkei Endeksi, 3 haftalık zirveye çıktı ve %0,40 artışla kapandı.

Faiz Oranları

10 yıllık Hazine tahvili getirisi -5,1 baz puan düşerek % v3,801'e geriledi. Atlanta Fed Başkanı Bostic'in Cuma günü yaptığı ılımlı yorumlar, Fed'in yıl sonuna kadar birden fazla faiz indirimine ihtiyaç duyabileceğini söylemesiyle Hazine tahvillerine destek oldu. Hazine tahvilleri Cuma günü Fed Başkanı Powell'ın Fed'in politika ayarlaması için zamanın geldiğini söyleyerek gelecek ay bir Fed faiz indirimi beklentilerini pekiştirmesinin ardından kazanımlarını artırdı.

Avrupa devlet tahvili getirileri Cuma günü düşüşe geçti. 10 yıllık Alman tahvil getirisi -2,0 baz puan düşerek %2,225'e geriledi. 10 yıllık İngiltere tahvil getirisi 4,8 baz puan düşüşle %3,912'de kapandı.

013---ecb-tuketici-anketinde-enflasyon-beklentisi-degismedi-001.png

ECB'nin Avro Bölgesi Temmuz 1 yıllık enflasyon beklentileri göstergesi Haziran ayından bu yana %2,8 olarak sabit kaldı ve %2,7'ye gerileme beklentilerinden daha güçlü oldu. Ayrıca, Temmuz 3 yıllık enflasyon beklentileri göstergesi beklenmedik bir şekilde Haziran ayındaki %2,3'ten %2,4'e yükseldi ve bu, %2,3'lük bir değişiklik olmayacağı beklentisinden daha güçlüydü.

ECB Yönetim Kurulu üyesi Vujcic, "Veriler, enflasyonun 2025'te %2'ye düşmesini öngören projeksiyonlarımızla uyumlu olduğu sürece, para politikamızın kısıtlayıcılığını kademeli olarak azaltabileceğimize dair güven artıyor." dedi.

ECB Yönetim Kurulu üyesi Rehn, enflasyondaki yavaşlamanın yanı sıra Avro Bölgesi ekonomisindeki zayıflığın, ECB'nin gelecek ay borçlanma maliyetlerini düşürmesi yönündeki argümanları güçlendirdiğini söyledi.

Swap'lar, ECB'nin 12 Eylül toplantısı için -25 baz puanlık bir faiz indirimi yapma olasılığını %94 olarak fiyatlıyor 

ABD Hisse Senedi Hareketleri

Çip hisse senetleri bugün tırmanıyor ve genele yayılan alımları destekliyor. Nvidia, Marvell Technology, ARM Holdings Plc ve GlobalFoundries  %4'ten fazla artışla kapandı. Ayrıca, ON Semiconductor , NXP Semiconductors ve Texas Instruments %3'ten fazla artışla kapandı. Ayrıca, Intel, KLA Corp, Analog Devices, Microchip Technology ve Qualcomm %2'den fazla artışla kapandı

ekran-goruntusu-2024-08-24-001942.png

Düşük Tahvil getirileri ve Cuma günü beklenenden iyi gelen ABD Temmuz yeni konut satış raporu konut inşaat hisselerini destekledi. Builders First Source S&P 500'de kazananlara liderlik ederek %8'den fazla artışla kapandı. Ayrıca, PulteGroup ve Toll Brothers %4'ten fazla artışla kapandı. Ayrıca, Lennar ve DR Horton %2'den fazla artışla kapandı.

ekran-goruntusu-2024-08-24-002122.png

Cuma günü, Melius Research'ün analistlerin kazanç tahminlerini artırdığı seyahat sektörünün tek parçasının kruvaziyer operatörleri olduğunu söylemesinin ardından kruvaziyer hattı operatörleri daha güçlü ham petrol talebine dair işaretlerle toparlandı. Sonuç olarak, Carnival ve Norwegian Cruise Line Holdings %7'den fazla, Royal Caribbean Cruises ise %2'den fazla artışla kapandı.

ekran-goruntusu-2024-08-24-002300.png

Workday, 1,64 dolarlık beklentilerin üzerinde 1,75 dolarlık 2. çeyrek düzeltilmiş hisse başına kar bildirdikten sonra Nasdaq 100'de kazananlara liderlik ederek %12'den fazla artışla kapandı ve stratejik yatırımları mümkün kılmak için önümüzdeki üç yıl içinde karlılığı artıracağını söyledi.

Roku Inc, Guggenheim Securities'in hisse senedine ilişkin tavsiyesini 75$'lık bir fiyat hedefi ile nötrden "satın al" seviyesine yükseltmesinin ardından +11%'den fazla yükseldi.

Moderna (MRNA), Avrupa Komisyonu'nun şirketin RSV aşısı Mresvia'yı 27 AB üye ülkesinde kullanım için onaylamasının ardından +1%'den fazla yükseldi.

Intuit (INTU), 2,80$'lık konsensüsün oldukça altında, 2,33$-2,38$'lık 1. çeyrek düzeltilmiş EPS tahmininin ardından S&P 500 ve Nasdaq 100'de kaybedenlere liderlik ederek -6%'dan fazla düştü.

GE Vernova (GEV), Dogger Bank A açık deniz rüzgar çiftliğinde bir kanat arızası bildirilmesinin ardından -1%'den fazla düştü.

McKesson (MCK), Florida Cancer Specialists & Research Institute'da yaklaşık 3,5 milyar dolara kontrol hissesi satın almak için ileri görüşmelerde bulunduğuna dair raporlar üzerine %1'den fazla düşüşle kapandı.

Las Vegas Sands (LVS), UBS'nin hisseyi satın al'dan nötre düşürmesinin ardından %1'den fazla düşüşle kapandı ve şirketin Macau işindeki toparlanmanın daha da uzadığını belirtti.

Bill Holdings (BILL), 2025 düzeltilmiş EPS'sini 1,36-1,61 dolar olarak tahmin ettikten sonra %7'den fazla düşüşle kapandı; bu, 2,23 dolarlık konsensüsün oldukça altında.

İlgili Haberler