Dow Jones, Nasdaq ve S&P ayın son haftasına nasıl başlayacak 

Dow Jones, Nasdaq ve S&P ayın son haftasına nasıl başlayacak 

Dow Jones, Nasdaq ve S&P şu sıralarda küçük çaplı bir yükselişle işlem görüyor 

A+A-

Wall Street endeksleri Fed'den Eylül ayında faiz indirimi beklentilerindeki artışın etkisinde güçlü bir hafta geçirdikten sonra yaşadığı yükselişi sindirme eğiliminde hareket ediyor. 

Bu hafta bir dizi önemli olaydan önce ihtiyatlılık hakim, en önemlisi Çarşamba günü New York Borsası zili çaldıktan sonra açıklanacak olan piyasa gözdesi NVIDIA Corporation'ın  kazançları,  PCE fiyat endeksi verileri (Fed'in yakından izlediği enflasyon göstergesi) haftanın ilerleyen günlerinde açıklanacak.

nvdia.png

S&P 500 Vadeli İşlemleri %0,1 artarak 5.661,75 puana yükselirken, Nasdaq 100 Vadeli İşlemleri %0,2 artarak 19.835,75 puana yükseldi. Dow Jones Vadeli İşlemleri 41.289,0 puanda çok az değişti.

Yapay zeka rallisi zayıflarken Nvidia kazançları geliyor Nvidia, Çarşamba günü Temmuz ayına kadar olan üç aylık kazançlarını bildirmeye hazırlanıyor ve odak noktası, şirketin yapay zekanın desteğiyle olağanüstü kazanç büyüme hızını sürdürüp sürdüremeyeceği.

Çip üreticisinin kazançları ve görünümü ayrıca yapay zeka talebinin durumu hakkında daha fazla ipucu sunacak ve teknoloji sektörünün diğer önde gelen şirketlerinin kazançlarının, geçen yılki yapay zeka destekli piyasa rallisinin ne kadarının haklı olduğu konusunda sorular ortaya atmasının ardından geliyor. Alphabet Inc (NASDAQ:GOOGL) ve Microsoft Corporation (NASDAQ:MSFT) gibi büyük şirketler ikinci çeyrek kazanç raporlarının ardından düşüşe geçti.

ekran-goruntusu-2024-08-26-134711.png

Piyasadaki en gelişmiş yapay zeka çiplerini üreten Nvidia, yapay zekaya olan ilginin artmasından önemli ölçüde yararlandı, değerini iki katından fazla artırdı ve geçen yıl Wall Street'teki en değerli şirketlerden biri haline geldi.

Ancak bu eğilim Çarşamba günü test edilecek. Temmuz ayında yayınlanan TSMC ve ASML gibi diğer çip üreticisi devlerinin kazançları, en azından çip üreticilerinin hala yapay zeka talebinden faydalanıyor gibi göründüğünü gösterdi.

Eylül faiz indirimi olasılığı artarken PCE enflasyonu bekleniyor

Bu haftanın odağı ayrıca Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan PCE fiyat endeksi verileri üzerinde. Okuma Cuma günü yayınlanacak ve faiz oranlarının gidişatı hakkında daha fazla ipucu sunması muhtemel.

powell-005.png

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü yaptığı açıklamalar, Eylül ayında faiz oranı indirimi beklentilerini pekiştirdi, ancak CME Fedwatch, yatırımcıların 25 veya 50 baz puanlık bir indirim konusunda ikiye bölündüğünü gösterdi.

PCE enflasyon okumasının Eylül ayındaki indirimin büyüklüğüne ilişkin bahislerde etkili olması muhtemel.

Dow, S&P 500 rekor seviyelere yaklaşıyor

Faiz oranı indirimlerine ilişkin iyimserlik, Wall Street endekslerinin Cuma günü rekor seviyelere yaklaşmasına neden oldu.

S&P 500 %1,2 artışla 5.634,61 puana yükselirken, Dow Jones Sanayi Endeksi %1,1 artışla 41.175,08 puana çıktı. NASDAQ Bileşik Endeksi %1,5 artışla 17.877,79 puana çıktı.

Ancak Dow ve S&P 500 yakın zamandaki zirvelere yaklaşırken, Nasdaq hala bu yılın başlarında ulaştığı rekor seviyenin çok altında işlem görüyordu. Temmuz ayında kar satışları ve yapay zeka rallisiyle ilgili sorular teknoloji hisselerini hırpaladı.

Faiz indirimi beklentileri de yatırımcıların teknolojiyi satıp ekonomik açıdan daha hassas, değer odaklı sektörlere yönelmesine neden oldu.

İlgili Haberler