Dow Jones Nasdaq ve S&P Çip sektörüne gelen alımların ardından yükselişle kapandı

Dow Jones Nasdaq ve S&P Çip sektörüne gelen alımların ardından yükselişle kapandı

Dow Jones Nasdaq ve S&P Küresel piyasalarda yaşanan olumlu görünümden destek aldı ve Çip üreticilerinin hisselerine gelen alımların da etkisi ile günü pozitif bölgede tamamladı. 

A+A-

S&P 500 tüm zamanların en yüksek seviyesini ve Nasdaq 100 2,5 ayın en yüksek seviyesini kaydetti. Çip üreticilerinin hisselerindeki güç, genel piyasayı yukarı taşıdı, bilgisayar bellek yongalarının en büyük ABD üreticisi olan Micron Technology, yapay zeka ekipmanına olan talebin de yardımıyla şaşırtıcı derecede güçlü satış ve kar tahminleri verdikten sonra %13'ten fazla yükseldi. 

S&P 500 23,34 puan veya %0,41 artışla 5.745,60 puandan kapanırken, Nasdaq Bileşik Endeksi, 104,92 puan veya %0,58 artışla 18.187,12, Dow Jones Sanayi endeksi 255,23 puan veya %0,61 artışla 42.169,98 puandan günü tamamladılar. 

Hisse senetleri, haftalık ilk işsizlik başvurularının beklenmedik şekilde 4 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından ABD işgücü piyasasındaki dayanıklılık belirtileriyle kazançlarını korudu.

Hisse senedi endeksleri, beklenenden iyi gelen ABD 2. çeyrek GSYİH ve haftalık işsizlik başvuruları raporlarıyla Tahvil faizlerinin yükselmesiyle en iyi seviyelerinden geriledi, Fed politikası için şahin faktörler. Ayrıca, enerji hisseleri bugün baskı altında, Teksas ham petrolü %2'den fazla düşüş yaşadı. 

ABD'de haftalık ilk işsizlik başvuruları beklenmedik şekilde -4.000 düşerek 4 aylık düşük seviye olan 218.000'e geriledi ve 223.000'e artış beklentilerinden daha güçlü bir işgücü piyasası gösterdi.

ABD'nin 2. çeyrek GSYİH'si +3,0% (yıllık bazda) olarak revize edilmeden bırakıldı ve +2,9%'a aşağı yönlü revizyon beklentilerinden daha güçlü oldu.

ABD'de Ağustos sermaye malları yeni siparişleri savunma dışı uçak ve parça hariç beklentiler doğrultusunda aylık yüzde 0,1 arttı.

ABD'de Ağustos bekleyen konut satışları aylık yüzde 0,6 arttı ve yüzde 1,0 seviyesindeki beklentilerinden daha zayıf kaldı.

Küresel hisse senedi piyasaları da hükümet liderlerinin mali harcamaları destekleme ve ekonomik büyümeyi canlandırma sözü vermesinin ardından Çin hisselerindeki bugün yaşanan +3% artıştan destek aldı. Çin Politbürosu mali harcamaları destekleme ve emlak sektörünü istikrara kavuşturma sözü verdi. Ayrıca Reuters, Çin Maliye Bakanlığı'nın tüketimi teşvik etmek ve yerel yönetimlerin borç sorunlarıyla başa çıkmasına yardımcı olmak için 2 trilyon yuan tutarında özel egemen tahvil ihraç etmeyi planladığını bildirdi.

Piyasalar, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan ABD çekirdek PCE fiyat endeksinin yayınlanacağı Cuma günü enflasyon haberlerini bekliyor. Beklentiler, Ağustos çekirdek PCE fiyat endeksinin aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 2,7 artması yönünde.

Piyasalar, 6-7 Kasım FOMC toplantısında -25 baz puanlık bir faiz indirimi için %100, o toplantıda -50 baz puanlık bir faiz indirimi için ise %51 oranında fiyatlama yapıyor.

İlgili Haberler