Dow Jones, Nasdaq ve S&P endeksleri haftanın ilk gününe nasıl başlayacak

 Dow Jones, Nasdaq ve S&P endeksleri haftanın ilk gününe nasıl başlayacak

Yatırımcılar Jackson Hole sempozyumunun tutanaklarını beklerken, Dow Jones, Nasdaq ve S&P endeksleri güne nasıl başlayacaklar? 

A+A-

Yatırımcılar son Fed toplantısı tutanaklarını ve Jackson Hole sempozyumunun tutanaklarını beklerken, geçen haftaki güçlü kazanımlarının ardından Ana Wall Street endeksleri yeni haftaya konsolidasyon havasında başlayacak gibi görünüyor. 

ABD'de Dört günlük Demokratik Ulusal Kongre de bu hafta başlıyor.

Jackson Hole toplantısı odak noktasında

Haftanın en önemli olayı, yatırımcıların önümüzdeki aylarda faiz indirimlerinin hızı ve zamanlaması hakkında daha fazla ipucu aradığı Federal Reserve'ün Cuma günü Jackson Hole, Wyoming'de yapacağı yıllık ekonomi sempozyumu olacak.

ekran-goruntusu-2024-08-19-160021.png

Piyasalar, ABD ekonomisinin çok yumuşak bir iniş yapacağı beklentileri üzerine yılın en iyi haftasını kaydederken, son dönemdeki olumlu veriler resesyon ihtimaline ilişkin endişeleri hafifletti.

Çoğu piyasa katılımcısı, Fed'in önümüzdeki Eylül toplantısında faiz oranlarını düşüreceğine inanıyor; ana tartışma ise kesintinin büyüklüğü (çeyrek puan veya yarım puan) üzerinde oluyor.

Fed başkanı Jerome Powell'ın konuşması toplantının en önemli konusu olacak ve özellikle Fed üyeleri Mary Daly ve Austan Goolsbee'nin hafta sonu Eylül ayında gevşeme olasılığını işaret etmesinden sonra piyasalar açıkça güvercin bir görünüm için fiyatlanıyor.

ekran-goruntusu-2024-08-19-160052.png

Fed, politika faizini 2022'den bu yana 525 baz puan artırdıktan sonra, geçen Temmuz ayından bu yana gösterge gecelik faiz oranını mevcut %5,25-%5,50 aralığında tuttu.


Vadeli işlemler galibiyet haftasının ardından güçleniyor

ABD hisse senedi vadeli kontratları Pazartesi günü küçük kayıplarla işlem gördü ve dünyanın en büyük ekonomisinin temel gücüne ilişkin artan iyimserliğin etkisiyle önceki hafta elde ettiği güçlü kazanımların ardından konsolide oldu.

Şu sıralarda Dow vadeli kontratları 11 puan veya %0,03 düşüşle ; S&P 500 vadeli kontratları 4,75 puan veya %0,09 yükselişle ve Nasdaq 100 vadeli kontratları 23,5 puan veya %0,12 artışla işlem görüyor. 

Gösterge Wall Street endeksleri, geniş tabanlı S&P 500'ün 2023'ten bu yana en iyi haftasını yüzde 3,9 oranında artış yaşaması ile kazançlı bir haftayı geride bırakıyor. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik endeksi yüzde 5,2 ve Dow Sanayi endeksi yüzde 2,9 yükselişlerle bir önceki hatayı tamamladılar. 

Yatırımcılar bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günkü Jackson Hole konuşması öncesinde Çarşamba günü yapılacak olan Fed'in en son toplantısının tutanaklarına odaklanacak.


Demokratik Ulusal Kongre başlıyor

Pazartesi günü, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in perşembe gecesi merakla beklenen bir konuşmayla partinin başkanlığa adaylığını resmen kabul etmesiyle dört günlük Demokratik Ulusal Kongre başlıyor.

Başkan Joe Biden, Haziran ayı sonlarında Cumhuriyetçi aday Donald Trump'a karşı yaptığı kötü karşılanan tartışmanın parti içindeki pek çok kişinin Biden'ın kenara çekilmesini talep etmesine yol açmasının ardından yeniden seçilme teklifinden vazgeçti.

harris-versus-trump.png

Harris, bazı kritik eyaletlerde kamuoyu yoklamalarının onun lehine dönmesiyle, ivmede önemli bir değişimin tadını çıkararak kongreye giriyor.

UBS, ulusal anketlerde 6'dan fazla puan aldıktan sonra son anketlere atıfta bulunarak, "Son anketler Harris'in Donald Trump'a karşı başa baş bir yarıştan daha iyi konumda olduğunu gösteriyor" dedi.Ana Wall Street endeksleri,  

İlgili Haberler