Dow Jones, Nasdaq ve S&P günü güçlü yükselişle tamamladı

Dow Jones, Nasdaq ve S&P günü güçlü yükselişle tamamladı

ABD hisse senetleri piyasasında yatırımcılar Fed toplantı tutanaklarını ve Jackson Hole toplantısını beklerken, Dow Jones, Nasdaq ve S&P haftanın ilk gününü güçlü bir yükselişle tamamladı. 

A+A-

Dow Jones Sanayi Endeksi 236,77 puan ve yüzde 0,58 artışla 40.896,53, S&P 500 54 puan ve yüzde 0,97 oranında yükselerek, 5608,25 ve Nasdaq Bileşik Endeksi  yüzde 1,39 artışla 17.876,77 seviyesinde günü tamamladı. S&P 500 ve Nasdaq, 2024'te her iki endeks için de bir ilk olarak üst üste sekizinci galibiyet gününü elde etti.

Pazartesi günkü hamleler, hisse senetlerindeki dalgalanmaların ortasında son dönüş olan son toparlanma rallisinin devamına işaret ediyor. Özellikle geçen hafta, bu yıl üç ana endeks için en büyük kazanımların yaşandığı haftanın başlangıcı oldu.

Ağustos ayı, hayal kırıklığı yaratan verilerin resesyon korkularını körüklemesi ve Fed'in faiz oranlarını düşürme konusunda geride kaldığı yönündeki endişeleri artırmasının ardından çalkantılı bir başlangıç ​​yaptı. Bu endişeler küresel bir satış dalgasına yol açarak S&P 500'ün 5 Ağustos'ta 2022'den bu yana en kötü gününü kaydetmesine neden oldu.

Ancak geçen haftaki yeni veriler endişeli piyasayı yatıştırmış ve ekonominin yumuşak iniş senaryosuna ulaşabileceği yönündeki umutları artırmış gibi görünüyor. Yatırımcılar, Walmart'tan elde edilen güçlü bilanço sonuçlarının yanı sıra perakende satışlar ve ilk işsizlik başvurularında da iyi veriler alındı. Temmuz ayı tüketici fiyatları endeksinde ölçülen yıllıklandırılmış enflasyon oranı da üç yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine ulaştı.

ekran-goruntusu-2024-08-19-233454.png

UBS Özel Varlık Yönetimi genel müdürü Greg Marcus, "Piyasa, bu ayın başındaki aşırı durgunluk korkularından neredeyse tamamen kurtuldu" dedi. Ancak yılın geri kalanında volatilitenin yüksek kalmasını bekliyoruz. Genel olarak yükseliş eğiliminde olsak da piyasada düz bir çizgi görmüyoruz. Ekonomi yavaşlıyor ve muhtemelen önümüzdeki aylarda birbiriyle çelişen ekonomik veri noktalarının bir karışımı olacak, bu da bu durgunluk tartışmasını devam ettirecek." ifadelerini kullandı. 

Yatırımcılar şimdi faiz oranlarının gidişatına ilişkin öngörüler alırken, yaklaşan faiz indirimine ilişkin umutlar da artıyor. Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü merkez bankasının Jackson Hole, Wyoming'deki sempozyumunda yapacağı konuşmayı izleyecekler. Bundan önce yatırımcılar Fed'in Çarşamba günü yapılacak son toplantısının tutanaklarını analiz edecekler.

İlgili Haberler