Dow Jones, Nasdaq ve S&P günü küçük çaplı yükselişle tamamladı 

Dow Jones, Nasdaq ve S&P günü küçük çaplı yükselişle tamamladı 

ABD'de Dow Jones Sanayi Endeksi yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydetti

A+A-

ABD'de Dow Jones Sanayi Endeksi yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydetti. Küresel hisse senetleri bugün Çin'in ek teşvik önlemlerini açıklamasının ardından Çin hisse senetlerindeki +%4'lük artıştan destek aldı.

New York Borsası'nda S&P 500 endeksi yüzde 0,25 oranında yükselişle 5732,93, Dow Jones Sanayi endeksi yüzde 0,2 oranında artışla 42208,22 ve Nasdaq Bileşik endeksi yüzde 0,56 oranında artışla 18074,52 puandan günü tamamladılar. 

PBOC'nin geniş bir teşvik önlemleri paketi açıklamasının ardından hisse senetlerindeki risk hissiyatı bugün iyileşti. PBOC yedi günlük ters repo oranını %1,70'ten -20 baz puan düşürerek %1,50'ye düşürdü ve büyük bankalar için rezerv gereklilik oranını %10,00'dan 50 baz puan indirerek, %9,50'ye düşürdü, bu da bankacılık sistemindeki likiditeyi 1 trilyon yuan (142 milyar $) artıracak. PBOC ayrıca ikinci ev alıcıları için asgari peşinat oranını %25'ten %15'e düşürdü. Ek olarak, PBOC, menkul kıymetler, fonlar ve sigorta şirketlerinin hisse senetleri satın almak için PBOC'ye başvurmalarına olanak tanıyan bir takas tesisi kuracağı için hisse senetleri için en az 800 milyar yuan (113 milyar $) likidite desteği sağlayacağını söyledi.

Conference Board'un ABD Eylül ayı tüketici güven endeksi beklenmedik şekilde düştükten sonra hisse senetleri bugün en iyi seviyelerinden geriledi. Ayrıca, Eylül Richmond Fed üretim anketi beklenmedik şekilde 4 yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine düştükten sonra hisse senetlerini etkiledi.

Fed'in geçen haftaki 50 baz puanlık faiz indirimine karşı çıkan tek kişi olan Fed Yetkilisi Bowman'ın bugün yaptığı şahin yorumlar, enflasyon riskleri devam ederken ve işgücü piyasası önemli bir zayıflama göstermezken Fed'in faiz oranlarını "ölçülü" bir hızda düşürmesi gerektiğini söylediğinde hisse senetlerini olumsuz etkiledi.

ABD Temmuz bileşik-20 konut fiyat endeksi Haziran ayındaki yıllık %6,54'lük artıştan yıllık %5,92'lik artışa geriledi ve bu 8 ayın en düşük artış hızı oldu.

Conference Board ABD Eylül tüketici güven endeksi beklenmedik şekilde -6,9 düşerek 104,0'a yükselme beklentilerine karşın 98,7'ye geriledi.

ABD Eylül Richmond Fed imalat anketi beklenmedik şekilde -2 düşerek 4 yıllık düşük seviye olan -21'e geriledi ve -12'ye yükselme beklentilerinden daha zayıf oldu.

Piyasalar, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan ABD çekirdek PCE fiyat endeksinin Cuma günü açıklanacağı enflasyon haberlerini bekliyor. Konsensüs, Ağustos çekirdek PCE fiyat endeksinin aylık %0,2 artarak Temmuz ayındaki yıllık %2,6'lık artıştan yıllık %2,7 yükseleceği yönünde.

Piyasalar 6-7 Kasım FOMC toplantısında -25 baz puanlık bir faiz indirimi için %100 ve o toplantıda -50 baz puanlık bir faiz indirimi için %57 oranında bir ihtimali fiyatlıyor. 

İlgili Haberler