Dow Jones, Nasdaq ve S&P günü mini yükselişlerle tamamladı 

Dow Jones, Nasdaq ve S&P günü mini yükselişlerle tamamladı 

Wall Street'te endeksler güne aşağı yönlü bir başlangıç yapsa da pozitif bir kapanış yakalamayı başardı. Dow Jones, Nasdaq ve S&P mini artışlarla kapandılar.

A+A-

S&P 500 endeksi 4,97 puan ve yüzde 0,09 oranında artışla 5482,87 puandan, Dow Jones Sanayi endeksi, 36,26 puan ve yüzde 0,09 oranında artışla 39164,06 ve Nasdaq Bileşik endeksi 53,52 puan ve yüzde 0,3 oranında artışla 17858,68 puandan günü tamamladılar. 

Wall Street açılışında satış getiren veriler 

Bugün ABD'de açıklanan veriler cephesinde, haftalık işsizlik başvuruları önceki haftaya göre 6.000 düşüşle 233.000 olarak gerçekleşti. Açıklanan rakam, 235.000 olan piyasa beklentisinin altında geldi. Ancak devam eden işsizlik başvuruları yani son 6 aydan bu yana işsizlik maaşı alanların sayısı 2021 sonlarından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve bu da işsizlerin iş bulmasının daha uzun sürdüğünü gösteriyor.

Ekonomik Kalkınma Bürosu'nun Perşembe sabahı yayınladığı üçüncü tahmine göre, gerçek gayri safi yurt içi hasıla (GSYH), 2024'ün ilk çeyreğinde yıllık %1,4 oranında arttı. Açıklanan rakam, önceki tahmin olan %1,3'ün biraz üzerinde gerçekleşti.

Enflasyon, Perşembe gecesi Başkan Joe Biden ile eski Başkan Donald Trump arasındaki ilk tartışmada da büyük görünebilir.

Yarı iletkenlerde satış sürdü 

Yarı iletken stokları günü kırmızı renkte tamamladı ve yapay zeka sektörü hisselerinden kaynaklanan yükselişlerin  bu yılın geri yarısında piyasaları ayakta tutmaya devam edip edemeyeceği konusunda soruları gündeme getirdi. 

Çip üreticisi Mikron beklentilerle uyumlu dördüncü çeyrek gelir tahminini yayınlamasının ardından hisseler yüzde 7'den fazla değer kaybetti. Yarı iletken devi ve pazarın öncüsü Nvidia aynı zamanda yüzde 2 civarında düşüşle kapandı.

Yarın açıklanacak olan PCE verisi Wall Street'in seyrinde yön belirleyecek 

Bu hamleler, yatırımcıların Fed'in yakından izlediği enflasyon ölçüsü olan Mayıs ayı çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksinin açıklanmasını beklerken geldi. Dow Jones anketine katılan ekonomistler, çekirdek PCE'nin aylık bazda yüzde 0,1, önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 2,6 artmasını bekliyor.

Yatırımcılar açıklanacak verinin, Fed'in bu yılın sonlarında faiz oranlarını düşürme olasılığını güçlendirebilecek şekilde fiyatlama baskılarının hafifletildiğini göstermesini umuyor.

LPL Financial baş küresel stratejisti Quincy Krosby, "PCE hayal kırıklığı yaratırsa, stagflasyon manşetleri kayda geçecek, ancak tahminler tutarsa ​​veya daha soğuk verilerle sürpriz yaparsa, bu piyasanın Temmuz ayına kadar rahatlamasına yardımcı olacaktır" dedi.

Quincy Krosby,

Krosby, "Sadece bir avuç mega isme dayanan aşırı alımlı ve nispeten pahalı bir pazarın yeniden ayarlanması ve diğer sektörlerin kendileriyle birlikte var olmasına, hatta piyasaya liderlik etmeye başlamasına izin vermesi gerekebilir. Bu tür ayarlamalar, çekici fırsatlarla birlikte volatilite unsurunu da tetikleyebilir." dedi

Çeyrek dönem bilançolarının açıklanmasının ardından birçok hisse senedi kayıp yaşadı. Levi Strauss Kot pantolon üreticisinin son üç aylık gelirinin yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmasının ardından yüzde 16'dan fazla düştü.

Walgreens Boots Alliance, tüm yıl görünümünü düşürmesi ve önceki çeyrekte beklenenden düşük kazanç açıklamasının ardından yüzde 25 değer kaybetti.

İlgili Haberler