Dow Jones, Nasdaq ve S&P günü yükselişle tamamladı

Dow Jones, Nasdaq ve S&P günü yükselişle tamamladı

Dow Jones, Nasdaq ve S&P Fed yetkililerinden gelen açıklamaların, yeni faiz indirimleri ihtimalinin güç kazanmasına bağlı olarak günü küçük çaplı yükselişlerle tamamladı. 

A+A-

Wall Street'te açıklanan bilanço rakamları, Fed politika yapıcılarının yorumları ve istikrarlı fabrika faaliyeti verileri ve merkez bankasının faiz oranlarını düşürme kararının ardından geçen haftaki keskin piyasa rallisinin üzerine bugünde yeni yükselişler inşa edildi.

Fed'in geçen haftaki önemli hamlesi, önemli endeksleri aylık kazanımlara itti ve Eylül ayının hisse senetleri için zayıf bir ay olduğu yönündeki tarihi eğilime meydan okudu.

Pazartesi günü S&P 500 Endeksi yüzde 0,28, Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,15 ve Nasdaq 100 Endeksi yüzde 0,31 artışla kapandı.

Pazartesi günü hisse senetleri yükseldi ve Dow Jones Sanayi Endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Fed'in ekonomi için yumuşak bir iniş yapabileceğine dair iyimserlik bugün hisse senedi fiyatlarını yükseltti. Minneapolis Fed Başkanı Kashkari ve Chicago Fed Başkanı Goolsbee bugün bu yıl Fed'in ek faiz indirimlerini desteklediklerini söyledi.

Pazartesi günü olumlu kurumsal haberler hisse senetlerini destekledi, Bloomberg'in Apollo Global Management'ın Intel'e milyarlarca dolarlık yatırım yapmayı teklif ettiğini bildirmesinin ardından Intel %3'ten fazla yükseldi. Ayrıca, Tesla, Barclays'ın şirketin 3. çeyrek teslimatlarının hisse senedi gücünü sürdürebilecek piyasa tahminlerini aşmasını beklediğini söylemesinin ardından %4'ten fazla yükseldi.

Pazartesi günü ABD ekonomik haberleri hisse senetleri için karışıktı. ABD Ağustos Chicago Fed ulusal aktivite endeksi +0,54 artarak 0,12'ye çıktı ve -0,20'lik beklentilerden daha güçlü oldu. Ayrıca, ABD Eylül S&P imalat PMI beklenmedik şekilde -0,9 düşerek 47,0'a geriledi ve 48,6'lık beklentilerden daha zayıf ve 15 ayın en sert daralma hızı oldu.

Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, "Risk dengesi daha yüksek enflasyondan uzaklaşarak işgücü piyasasının daha da zayıflaması riskine doğru kaydı ve bu da daha düşük bir federal fon oranı gerektiriyor ve bu yıl 50 baz puanlık bir faiz indirimi daha yapılmasını destekliyor.

Chicago Fed Başkanı Goolsbee, ABD işgücü piyasasını korumak ve ekonomiyi desteklemek için faiz oranlarının "önemli ölçüde" düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Piyasalar Salı günü Conference Board ABD Eylül tüketici güven endeksini bekliyor. Endeksin +0,7 artarak 104,0'a çıkması bekleniyor. Ayrıca, Cuma günü Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan ABD çekirdek PCE fiyat endeksi bekleniyor. Konsensüs, Ağustos çekirdek PCE fiyat endeksinin aylık yüzde 0,2 artacağı ve Temmuz ayındaki +2,6% yıllık artıştan yıllık +2,7% artacağı yönünde.

Piyasalar Kasım ayında -25 baz puanlık bir faiz indirimi için şansı %100 olarak değerlendiriyor. 6-7 FOMC toplantısı ve o toplantıda -50 baz puanlık bir faiz indirimi için %54n olasılık fiyatlanıyor.

Çin'in teşviki artırma eylemi, küresel büyüme beklentilerini artıran ve hisse senetlerini destekleyen ekonomik büyümeyi teşvik etmeye yardımcı olabilir. PBOC Pazar günü 14 günlük ters repo oranını %1,95'ten -10 baz puan indirerek %1,85'e düşürdü ve PBOC yöneticisi Pan Gongsheng Salı günü ekonomik kalkınma için finansal destek konusunda bir basın toplantısı düzenleyecek.

İlgili Haberler