Dow Jones, Nasdaq ve S&P haftanın son gününü sert düşüşle tamamladı 

Dow Jones, Nasdaq ve S&P haftanın son gününü sert düşüşle tamamladı 

Dow Jones, Nasdaq ve S&P, teknoloji sektörünün zayıflığı ve hayal kırıklığı yaratan tarım dışı istihdam rakamları nedeniyle haftanın son işlem gününü sert bir düşüşle tamamladı. 

A+A-

S&P 500 Endeksi yüzde 1,73, Dow Jones Sanayi endeksi yüzde 1,01 ve Nasdaq Bileşik endeksi yüzde 2,69 oranında düşüşle kapandılar.

ABD hisse senedi piyasalarında tarım dışı istihdam artışının beklentilerin altında kalmasının ardından, S&P 500 son 3,5, Dow Jones Sanayi Endeksi 3 ve Nasdaq 100 son 4 haftanın en düşük seviyesine gerilediler. Çip hisselerindeki zayıflık Cuma günü genel piyasayı etkiledi, buna Broadcom'un 4. çeyrek geliri hakkında hayal kırıklığı yaratan bir beklenti açıklamasının ardından %10'luk bir düşüş yaşaması öncülük etti. Ayrıca, megacap teknoloji hisselerindeki düşüş daha borsadaki kayıpların genele yayılmasında etili oldu. 

megacap-2-001.png

ABD işgücü piyasasındaki zayıflık, ABD Ağustos tarım dışı istihdam bordrolarının beklenenden daha az artması ve Temmuz istihdam bordrolarının aşağıya doğru revize edilmesinin ardından ekonomi ve hisse senetleri için olumsuz bir faktör olarak algılandı. Ancak, zayıf istihdam verisinin 10 yıllık Hazine bonosu getirisini 15 aylık düşük seviyeye indirmesi hisse senetlerinin bir miktar destek bulmasını sağladı.

ABD'de Ağustos ayı tarım dışı istihdam 142.000 arttı, beklentiler artışın 165.000' kişi olacağı yönündeydi. Ayrıca, Temmuz tarım dışı istihdam rakamı daha önce bildirilen +114.000'den +89.000'e revize edildi. Ağustos işsizlik oranı -0,1 düşerek %4,2'ye geldi ve tam beklentiler seviyesinde gerçekleşti.

ABD Ağustos ortalama saatlik kazançları aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 3,8 arttı, bu rakamların her ikisi de beklentilerden 0,1 puan daha güçlü oldu. 

fed-williams.png

New York Fed Başkanı Williams

 

Güvercin Fed yorumları hisse senetlerini destekliyordu. New York Fed Başkanı Williams, "Ekonomi artık dengede ve enflasyon %2'ye doğru gidiyorken, gösterge faiz oranında hedef aralığını azaltarak politika duruşundaki kısıtlayıcılık derecesini azaltmak artık uygun." dedi. 

fed-williams-001.png

Ayrıca, Fed yetkilisi Waller, "Risk dengesi ikili görevimizin istihdam tarafına doğru kaydı ve bu politikanın buna göre ayarlanması gerekiyor. Faiz indirimlerinin boyutu ve hızı konusunda açık fikirliyim" ifadelerini kullandı. 

Piyasalar, 17-18 Eylül FOMC toplantısı için en az 25 baz puanlık bir faiz indirimi için yüzde 100 ve o toplantıda en az 50 baz puanlık bir faiz indirimi için yüzde 29 oranında fiyatlama yapıyor.

Küresel düzeyde borsalar Cuma günü düşüşle kapandı. Euro Stoxx 50 son 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi ve yüzde 1,60 düşüşle kapandı. Çin'in Shanghai Bileşik endeksi son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi ve %0,81 düşüşle kapandı. Japonya'nın Nikkei Endeksi, son 3 haftanın en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 0,72 oranında geriledi. 


Endeksler üzerinde etkili olan hisse hareketleri 

boradcom.png

Chip hisseleri Cuma günü baskı altındaydı, Broadcom'un yılın dördüncü çeyreği için 14,13 milyar dolarlık gelir artışı açıklayacağı yönündeki piyasa beklentilerine karşılık bu rakamı 14,0 milyar dolar olarak açıklaması şirketin hisselerinde yüzde 10'luk bir düşüşe neden oldu. 

ekran-goruntusu-2024-09-07-010842.png

Ayrıca, ASML Holding NV ve Marvell Technology yüzde 5'ten fazla düşüşle kapandı. Buna ek olarak, Nvidia, ARM Holdings Plc ve NXP Semiconductors NV yüzde 4'ten fazla düşüşle günü tamamladı. Son olarak, Advanced Micro Devices, Micron Technology , KLA Corp, Microchip Technology , ON Semiconductor Corp ve Qualcomm yüzde 3'ten fazla düşüşle kapandılar.

megacap-sirketleri-002.png

Megacap teknoloji hisseleri Cuma günü geriledi ve bu düşüş piyasa genelini etkiledi. Tesla  yüzde 8'den fazla düşüşle kapandı. Ayrıca, Amazon.com Dow Jones Endeksinde kaybedenlere liderlik ederek yüzde 3'ten fazla düşüşle günü tamamladı. Ayrıca, Alphabet ve Meta Platforms yüzde 3'ten fazla, Netflix yüzde 2'den fazla ve Microsoft yüzde 1'den fazla düşüşle kapandı.

Hisselerine ilişkin yatırım tavsiyesi, JP Morgan tarafından "ağırlığını artır" seviyesinden nötr seviyesine düşürülen, 
Super Micro Computer yüzde 6'dan fazla düşüş yaşadı. 

Wells Fargo & Co tarafından Evercore ISI hisse senedi için fiyat hedefinin 67 dolardan 65 dolara düşürülmesi hisselerin günü yüzde 5'ten fazla düşüşle tamamlamasına neden oldu. 

Invitation Homes, Temmuz-Ağustos döneminde kira oranı büyümesinin yüzde 4,4 olduğunu bildirdikten sonra yüzde 3'ten fazla düşüşle kapandı;  Mayıs-Haziran döneminde bu oran yüzde 5,6 seviyesinde olmuştu. 

Bloomberg'in Intel'in şirketteki yüzde 88'lik hissesinin bir kısmını halka açık pazarda veya üçüncü bir tarafa satarak elden çıkarmayı düşündüğünü bildirmesinin ardından Mobileye hisseleri yüzde 8'den fazla düşüşle kapandı.

Etsy hisseleri, Cantor Fitzgerald'ın hisse senedi üzerinde nötr yatırım tavsiyesi ve 50 dolarlık bir fiyat hedefi önerisi vermesinin ardından yüzde 4'ten fazla düşüşle günü tamamladı. 

Organon & Co, JPMorgan Chase'in hisse senedini 20 dolarlık bir fiyat hedefiyle "ağırlığını düşür" seviyesine indirmesinin ardından yüzde 3'ten fazla düşüşle kapandı.

Yükseliş yönündeki hisseler 

10 yıllık Hazine bonosu faizlerinin son 15 ayın en düşük seviyesine inmesinin ardından, ev inşaatçılarının hisseleri yükseldi; bu, konut talebi için destekleyici bir faktör olarak görüldü. Sonuç olarak, Lennar, DR Horton, Toll Brothers, Builders FirstSource ve PulteGroup gibi inşaat sektörü şirketlerinin hisseleri yüzde 1'den fazla artışla kapandı.

Cleveland-Cliff CEO'su Gonclaves'in hala US Steel'in varlıkları için piyasada olduğunu söylemesinin ardından US Steelyüzde 4'ten fazla yükseldi.

Smartsheeet, 30 sentlik beklentilerden daha güçlü olan 44 sentlik ikinci çeyrek düzeltilmiş hisse başına kar (HBK) bildirdikten ve 2025 düzeltilmiş HBK tahminini 1,22-1,29 dolarlık önceki tahminden 1,36-1,39 dolara yükselttikten sonra yüzde 6'dan fazla yükseldi. 

Samsara, 289,6 milyon dolarlık beklentilerin üzerinde 300,2 milyon dolarlık ikinci çeyrek geliri bildirdi ve 2025 gelir tahminini 1,21 milyar dolarlık önceki tahminden 1,22 milyar-1,23 milyar dolara yükseltti. Bu gelişmeler şirketin hisselerine yüzde 14'tan fazla yükseliş kazandırdı.

Guidewire Software, 284 milyon dolarlık konsensüsün üzerinde 291,5 milyon dolarlık 4. çeyrek geliri bildirdikten ve 236,1 milyon dolarlık konsensüsün çok üzerinde 251 milyon-257 milyon dolarlık 1. çeyrek geliri tahmin ettikten sonra yüzde 12'den fazla yükseldi.

 

İlgili Haberler