Dow Jones, Nasdaq ve S&P ılımlı yükselişle kapandı, gözler Jakson Hole'de

Dow Jones, Nasdaq ve S&P ılımlı yükselişle kapandı, gözler Jakson Hole'de

ABD borsaları Çarşamba günü yükselişle kapandı ve bu yılki en uzun galibiyet serisini sonlandırdıktan sonra yükselişe devam etti.

A+A-
Yatırımcılar Fed'in son toplantısına ait tutanaklarda, çoğu yetkilinin enflasyonun soğumaya devam etmesi halinde Eylül ayında faiz indiriminden yana olduğunu gördüler.
 
S&P 500 %0,4 civarında yükselirken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi yaklaşık %0,6 arttı. Dow Jones Sanayi Endeksi yaklaşık %0,1 yükseldi.
 
Enflasyonun düşüşte olduğu göz önüne alındığında, Fed'in politika oluşturma sürecinde işgücü piyasasına odaklanmanın yoğunlaşması nedeniyle, hisse senetleri Ağustos ayı başındaki satışlardan sonra toparlanmaya dönüş bekliyor.
 
Öğleden sonraki en önemli olay olan Fed toplantısının tutanaklarında, politika yapıcıların "büyük çoğunluğunun", enflasyon verilerinin yumuşamaya devam etmesi halinde "bir sonraki toplantıda politikayı gevşetmenin muhtemelen uygun olacağını" söylediği gözlendi.
 
Çarşamba günü erken saatlerde yayınlanan yeni veriler, ABD ekonomisinin Mart 2024 itibarıyla bildirilenden 818.000 daha az kişiyi istihdam ettiğini gösterdi; bu da işgücü piyasasının başlangıçta düşünülenden çok daha önce soğuyor olabileceğini gösteriyor. Ancak ekonomistler, güncellenen verilerin hâlâ yumuşayan ancak "hızla kötüleşmeyen" bir işgücü piyasasını yansıttığına dikkat çekti.
 
Yatırımcılar, Jerome Powell'ın Cuma günkü Jackson Hole sempozyumuna katılması öncesinde hâlâ büyük ölçüde temkinli davranıyor. Eylül ayında faiz indirimine ilişkin beklentiler yükseliyor ve %0,5'lik bir faiz indiriminin masada olabileceğine ilişkin işaretler için Powell'ın Cuma günkü yorumları yakından izlenecek.
 
Şirketler tarafında ise, Target ve Macy's'in üç aylık bilançoları perakende sektörüne ve ışık tutuyor. Target hisseleri, kazançlarının Wall Street hedeflerini aşmasının ardından yükselişe geçti, ancak Macy's hisseleri, perakendecinin satış düşüşü açıklamasının ardından geriledi. Target hisseleri %11'den fazla artış kaydederken Macy's neredeyse %13 değer kaybetti.
 
Wealthspire Advisors kıdemli başkan yardımcısı Oliver Pursche, "Jackson Hole'u beklemek, Fed'in Eylül ayında bir kesinti yapıp yapmayacağını görmek için beklemek, boğaların ve ayıların kenarda oturmasına neden oluyor. Şu anda herhangi bir şey yapmak için zorlayıcı bir neden yok."
 
Pursche, "Bugünün işgücü piyasası verileri öncesinde, Powell'ın (Cuma günkü) konuşmasına yönelik heyecan muhtemelen oldukça sönüktü. Bugün bu değişti. Çok büyük bir rakam olan bu istihdam revizyonu, Başkan Powell'ı işgücü piyasasının görünümü hakkında konuşmak zorunda kalacak bir konuma getiriyor." diye ekledi.
 
Bu gelişmelerin ardından, S&P 500 22,54 puan yani %0,40 artışla 5.619,66 puana ulaşırken, Nasdaq Bileşik endeksi 101,27 puan yani %0,57 değer kazandı. Dow Jones Sanayi Endeksi 58,99 puan veya %0,14 artışla 40.893,96'ya yükseldi.

İlgili Haberler