Dow Jones, Nasdaq ve S&P, kritik verileri beklerken, nasıl açılacak

Dow Jones, Nasdaq ve S&P, kritik verileri beklerken, nasıl açılacak

Eylül S&P 500 E-Mini vadeli işlemleri yüzde 0,10  ve Eylül Nasdaq 100 E-Mini vadeli işlemleri yüzde -0,15 düşüşle işlem görüyor.

A+A-

Eylül S&P 500 E-Mini vadeli işlemleri yüzde 0,10  ve Eylül Nasdaq 100 E-Mini vadeli işlemleri yüzde -0,15 düşüşle işlem görüyor. Çünkü piyasa katılımcıları özellikle ADP Ulusal İstihdam rakamlarına odaklanarak yeni bir ABD ekonomik verisi turu bekliyorlar.

Dünkü işlem seansında, Wall Street'in başlıca endeksleri karışık bir şekilde kapandı. Dollar Tree yüzde 22'den fazla düştü ve indirim mağazası işletmecisi olan şirketin ikinci çeyrek mali sonuçlarının olumsuz görünümü, şirketin hisselerinin S&P 500 ve Nasdaq 100'de en çok kaybeden hisse olmasına neden oldu. 

Ayrıca, siber güvenlik şirketi Zscaler 2025 mali yılı için fikir birliğinin altında bir tahminde bulunduktan sonra  yüzde 18'den fazla düştü. Super Micro Computer hisseleri Barclays'in hedef fiyatını 438 dolar olarak belirleyip Ağırlık Üstü'nden Eşit Ağırlık'a düşürmesinden sonra yüzde 4'ün üzerinde geriledi. Yükseliş tarafında, DevOps şirketi iyimser ikinci çeyrek sonuçları yayınladıktan ve 2025 için beklentilerini yükselttikten sonra Gitlab yüzde 21'den fazla yükseldi. Advanced Micro Devices eski Nvidia yöneticisi Keith Strier'i küresel AI pazarları kıdemli başkan yardımcısı olarak atadıktan sonra yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı.

Çarşamba günü yayınlanan bir Çalışma Bakanlığı raporu, Temmuz ayındaki iş ilanlarının beklenen 8.090M rakamına kıyasla 3,5 yılın en düşük seviyesi olan 7.673M'ye düştüğünü gösterdi. Ayrıca, ABD Temmuz ayı ticaret açığı Haziran ayındaki -73 milyar dolardan (-73.10B$'dan revize edildi) 78 milyar 800 milyon dolara çıktı ve 2 yılın en büyük açığı oldu. Aynı zamanda, ABD fabrika siparişleri Temmuz ayında aylık bazda %5,0 arttı, aylık bazda %4,7'lik beklentilerden daha güçlü ve 4 yılın en büyük artışı oldu.

 

ekran-goruntusu-2024-09-05-135509.png

Morgan Stanley'den Chris Larkin, "Piyasalar bir ay önce olduğu kadar gergin olmayabilir, ancak ekonominin çok fazla soğumadığına dair onay arıyorlar. Bu hafta şimdiye kadar bunu elde edemediler." dedi.

 

Bu arada, Federal Rezerv Çarşamba günü bölgesel iş bağlantıları anketinde, son haftalarda ABD'nin çoğu bölgesinde ekonomik faaliyetin durgun olduğunu veya azaldığını söyledi. Raporda, ekonomik faaliyetin üç bölgede hafifçe arttığı, ancak önceki dönemdeki beş bölgeye kıyasla dokuz bölgede düştüğü veya sabit kaldığı belirtildi. İstihdam seviyeleri çoğunlukla durgundu veya hafif bir artış gösterdi. İşten çıkarmalar nadiren bildirilirken, bazı şirketler vardiyaları ve saatleri azaltmaktan, ilan edilen pozisyonları boş bırakmaktan veya personel sayısını azalma yoluyla azaltmaktan bahsetti. Beige Book'a göre, "İşverenler işe alımlarında daha seçiciydi ve talep ve belirsiz ekonomik görünümle ilgili endişeleri gerekçe göstererek iş güçlerini genişletme olasılıkları daha düşüktü." Ayrıca, raporda "Tüketici harcamaları çoğu bölgede azaldı ve önceki raporlama döneminde genel olarak sabit kaldı."

fed-daly-001.png

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly Çarşamba günü merkez bankasının sağlıklı bir işgücü piyasasını sürdürmek için faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini ancak indirimin kapsamının gelen ekonomik verilere bağlı olacağını belirtti. Daly, Reuters'a verdiği bir röportajda, "Enflasyon düştükçe, yavaşlayan bir ekonomiye doğru yükselen gerçek bir faiz oranımız var; bu aşırı sıkılaştırmanın temel reçetesidir." dedi.

 

ABD faiz oranı vadeli işlemleri, Eylül FOMC toplantısında 25 baz puanlık bir faiz oranı indirimi için %59,0 ve 50 baz puanlık bir faiz oranı indirimi için %41,0 olasılık fiyatlıyor.

Kazanç cephesinde, Broadcom (AVGO), DocuSign (DOCU), Samsara (IOT), UiPath (PATH) ve Smith & Wesson (SWBI) gibi önemli şirketler bugün üç aylık kazançlarını bildirmeye hazırlanıyor.

Bugün, tüm gözler birkaç saat içinde açıklanacak olan ABD ADP Tarım Dışı İstihdam Değişimi verilerine odaklanmış durumda. Ekonomistler, ortalama olarak, Ağustos ADP Tarım Dışı İstihdam Değişiminin önceki 122K rakamına kıyasla 144K seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

Yatırımcılar ayrıca ABD ISM Üretim Dışı PMI ve ABD S&P Küresel Hizmetler PMI'ına odaklanacak. Ekonomistler, Ağustos ISM Üretim Dışı PMI'nın 51,3'e ve Ağustos S&P Küresel Hizmetler PMI'nın sırasıyla önceki 51,4 ve 55,0 değerlerine kıyasla 55,2'ye ulaşmasını öngörüyor.

ABD Birim İşgücü Maliyetleri ve Tarım Dışı Verimlilik verileri bugün bildirilecek. Ekonomistler, ikinci çeyrek Birim İşgücü Maliyetlerinin %0,9 çeyrek/çeyrek ve ikinci çeyrek Tarım Dışı Verimliliğin %2,3 çeyrek/çeyrek seviyesinde olmasını öngörüyor. Bu rakamlar sırasıyla %4,0 çeyrek/çeyrek ve %0,2 çeyrek/çeyrek rakamlarına kıyasla.

ABD İlk İşsizlik Başvuruları verileri bugün açıklanacak. Ekonomistler, bu rakamın geçen haftaki rakamla tutarlı olarak 231 bin seviyesinde sabit kalacağını öngörüyor.

ABD Ham Petrol Stokları verileri de bugün bildirilecek. Ekonomistler, bu rakamın geçen haftaki -0,846 milyon değerine kıyasla -0,600 milyon olacağını tahmin ediyor.

Tahvil piyasasında, kıyas noktası olan 10 yıllık ABD Hazine bonosu getirisi %0,08 artışla %3,771 seviyesinde.

Almanya'nın Fabrika Siparişleri ve Avro Bölgesi Perakende Satışları verileri bugün yayınlandı.

Alman Temmuz Fabrika Siparişleri, -%1,6'lık aylık beklentilerden daha güçlü bir şekilde aylık %2,9 seviyesinde gerçekleşti.

Avro Bölgesi Temmuz Perakende Satışları, aylık %0,1 ve yıllık %0,1 beklentilerine kıyasla aylık %0,1 ve yıllık %0,1 seviyesinde gerçekleşti.

Asya borsaları bugün karışık bir şekilde kapandı. Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi % 0,14 artışla kapanırken, Japonya'nın Nikkei 225 Hisse Senedi Endeksi % 1,05 düşüşle kapandı.

Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi, yatırımcılar ülkedeki ekonomik ve politik görünümü değerlendirmeye devam ederken, risk algısının iyileşmesiyle bugün biraz daha yüksek bir seviyede kapandı. Bloomberg News'in Çarşamba günü Çin düzenleyicilerinin ev sahiplerinin yükünü hafifletmek için ülke çapındaki vadesi dolmamış ipotek faiz oranlarını toplamda yaklaşık 80 baz puan düşürmeyi önerdiğini bildirmesinin ardından Perşembe günü gayrimenkul hisseleri yükseldi. 

ekran-goruntusu-2024-09-05-135911.png
Sigorta hisseleri de değer kazandı. Bu arada, Citi analistleri Griffin Chan ve Cindy Li, Perşembe günü bir araştırma notunda, yılın ikinci yarısında daha fazla politika rahatlaması potansiyeli göz önüne alındığında, Çin'in emlak sektörünün sürdürülebilir bir toparlanma aşamasına girdiğini belirtti.

Diğer haberlerde, JPMorgan, zayıf politika desteğine ve yaklaşan ABD başkanlık seçimleriyle ilişkili potansiyel oynaklığa işaret ederek ülkenin hisse senetleri için satın alma tavsiyesini düşürdü. Çarşamba günü Pedro Martins liderliğindeki stratejistlerin bir raporda belirttiği gibi, Çin bankanın gelişmekte olan piyasalar tahsisinde Aşırı Ağırlıktan Nötr'e düşürüldü. Kurumsal haberlerde, Jiangmen Kanhoo Industry, toplam 70 milyon yuan tutarında bir kredi başvurusunda bulunduktan sonra %8'in üzerinde yükseldi. Yatırımcılar şimdi dikkatlerini önümüzdeki hafta açıklanacak olan Çin enflasyonu ve ticaret verilerine çevirerek dünyanın ikinci büyük ekonomisinin sağlığı hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışıyorlar.

 

 

İlgili Haberler