Dow Jones Nasdaq ve S&P'nin Cuma günkü düşüşünden, Goldman Sachs'ın "hatası" mı sorumlu 

Dow Jones Nasdaq ve S&P'nin Cuma günkü düşüşünden, Goldman Sachs'ın "hatası" mı sorumlu 

Goldman Sachs, URL değişikliğiyle kandırıldıktan sonra yanlışlıkla AI balonunu mu patlattı?

A+A-

Cuma günü, Nvidia hisseleri %4 düştü ve çip üreticilerinin hisselerine gelen satışlar Nasdaq endeksini üç haftanın en düşük seviyesine çekti.

Satışların bir nedeni de Peter Oppenheimer'ın ChatGPT'ye gelen trafiğin düştüğünü savunan Goldman Sachs raporuydu. Goldman'ın raporu daha sonra yaygın ağlarda dağıtıldı. Örneğin Financial Times bu grafiği yayınladı. ChatGPT'ye gelen ziyaret sayısını gösteriyordu:

 

ekran-goruntusu-2024-09-08-195812.png


Grafik, ChatGPT'nin bir aldatmaca olduğunu ve sonunun geldiğini savunuyordu. 

Oysa gerçek utanç verici derecede basitti: ChatGPT'nin URL'si chat.openai.com'dan chatgpt.com'a değiştirildi.


Her iki URL'yi üst üste koyduğunuzda trafik şu şekilde oluyor:

ekran-goruntusu-2024-09-08-195848.png


Buradan çıkarılacak bir sonuç varsa Chatgpt'nin trafiğinin hızlandığıdır. 

'Odadaki en zeki adamlar' için bu, aşağılayıcı bir eleştirel düşünce eksikliğini yansıtıyor. ChatGPT kullanımının sadece iki ayda %80 oranında düşmesi mümkün değildi.

Bu hata Cuma günü Nvidia'nın piyasa değerinden 110 milyar doları sildi (referans olması açısından, bu Goldman'ın piyasa değerinin %72'si)?

Bunun ana katalizör olduğu şüpheli ama zarar verdiğinden şüphe yok. 

ekran-goruntusu-2024-09-08-195958.png

 

Nvidia'da endişelendiren şey ise yatırım patlamasının yaşam döngüsü. H100 çipi tüm zamanların en iyi ürünlerinden biri ve ona olan talep stratosferik. Her şeye göre, bu talep bu yılın sonlarında gelecek olan Blackwell nesli için en azından eşit olacak. Ancak analistler bu talep seviyesini fiyatlıyorlar ve her yıl büyüyor. Bu, 2025 için ileriye dönük P/E'yi 37x'e çıkarıyor.

İlk sorun, yinelemeyi sürdürmeleri gerektiği ve bunun %80'e yakın marjlarla yapılması zor. Buna karşı bahse girmem ama şu anda çip üretimine giden para miktarı olağanüstü ve temelde kapitalizme karşı bir bahis.

İkincisi, alıcılardan bir yatırım getirisi olması gerekiyor. Şu anda tüm megacap teknolojisi çiplere para döküyor ama bir noktada bu yatırımların getiri sağlaması gerekiyor. Şu anda her yıl bu düzeyde yatırımı fiyatlandırıyoruz ve tüm bu şirketlerin, kazananın her şeyi aldığı bir teknoloji dünyasında bu kadar harcamaya devam edeceğine inanmak zor.

Üçüncüsü, Broadcom CEO'su Hock Tan'ın Perşembe günü açıklanan bilançolardan sonra yaptığı yorumlar, aynı megacap teknoloji şirketlerinin Nvidia talebine yönelik büyük bir tehdit oluşturduğuna işaret ediyor:

nvidia-006.png

Bir hafta önce, herkes 90 dolara düşüşte NVDA almadığı için pişmandı (ve 130 dolara %69'luk yükseliş kesinlikle o alıcıların bir süreliğine haklı olduğunu kanıtladı). Ama bu yorumları okuduktan sonra, 90 dolara ikinci bir düşüşte satın alacağımdan pek emin değilim.
 

İlgili Haberler