Dow Jones, S&&P 500 ve Nasdaq ABD ekonomisine dair sinyaller ile yükseliyor

Dow Jones, S&&P 500 ve Nasdaq ABD ekonomisine dair sinyaller ile yükseliyor

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ta geçen hafta bozulan trend, son ekonomik verilerle tekrar yükselişe mi döndü?

A+A-

ABD'de açıklanan son veriler ve özellikle perakende harcamalar ve iş gücü piyasasına dair rakamlar, dünyanın en büyük ekonomisinin sağlam bir şekilde ilerlediğini gösterdi. Bu durum, Federal Rezerv'in daha derin bir yavaşlamaya yol açma riski taşıyabileceği endişelerini hafifletti ve hisse senetlerinde yükselişe yol açtı. Tahvillerde ise düşüş yaşandı.

Ekonomiye dair endişeler azalırken, hisse senetleri geçen haftaki sert düşüşün ardından toparlanmaya devam etti ve altıncı gün üst üste yükseldi. S&P 500 yaklaşık %1,5 arttı. Walmart Inc.'in güçlü beklentileri üzerine hisseleri yükseldi. Hazine tahvil getirileri, özellikle kısa vadeli olanlar, keskin bir şekilde yükseldi. Perakende satış verileri beklentileri aşarken, işsizlik maaşı başvuruları Temmuz başından bu yana en düşük seviyeye indi. Swap yatırımcıları ise agresif faiz indirimi beklentilerini daha da azalttı.

İş gücü piyasasına dair endişeler göz önüne alındığında, işsizlik maaşı başvuruları verisi olumlu karşılandı. Zayıf bir istihdam raporunun ardından, Fed'in faiz indiriminde geç kaldığı korkusu vardı. Bu rapor, yetkililere Eylül toplantısına kadar zaman kazandıracak gibi görünüyor.

ABD'li yetkililer, ekonomiyi daraltmadan enflasyonu hafifletmek için faiz oranlarını yükseltmeye çalışıyor. St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, faiz indirimi için uygun zamanın yaklaştığını belirtti. Atlanta'daki mevkidaşı Raphael Bostic ise Financial Times'a Eylül ayında bir indirime "açık" olduğunu söyledi.

S&P 500 endeksi 5.500'ü aştı. Nasdaq 100 %2,1 arttı. Cisco Systems Inc. olumlu tahminlerle yükseldi. Küçük ölçekli firmaların yer aldığı Russell 2000 endeksi %2,7 arttı. Wall Street'in "korku göstergesi" olan VIX 16'nın altına düştü. Geçen hafta 65'e kadar çıkmıştı.

Hazine 10 yıllık tahvil getirileri 10 baz puan artarak %3,93'e yükseldi. Yatırımcılar, Eylül ayında büyük bir faiz indirimi beklentilerini azalttı ve 2024 için toplamda 92 baz puanlık indirim bekliyor. Dolar değer kazandı.

Eğer ekonomi dirençli olmaya devam ederse — özellikle de enflasyon yavaşlarken — Fed, faiz indirimi döngüsüne resesyona girmeden başlayabilir ve tarih gösteriyor ki bu, hisse senetleri için son derece olumlu bir ortam yaratıyor.

Morgan Stanley'den E*Trade'den Chris Larkin, "Bugün büyük bir sürpriz yaşanmadı," dedi. "Bunun gibi daha fazla veri, ekonominin resesyona doğru kaydığı endişelerini hafifletebilir ve Fed üzerindeki faizleri daha agresif bir şekilde indirme baskısını azaltabilir."

İş gücü piyasası — ve bunun ABD ekonomik faaliyetlerinin en büyük itici gücü olan tüketici harcamaları üzerindeki etkisi — Fed'in önümüzdeki ay faiz indirimine başlamasının beklenmesinin ana nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Tüketici güveni ölçümleri, iş gücü piyasası soğurken ve başkanlık seçimleri yaklaşırken bastırılmış durumda, bu da enflasyonun düşmesi yönündeki ilerlemeyi gölgede bırakıyor.

Tedbir elden bırakılmamalı

Wall Street'te görülen sakinlik, ABD hisse senetlerinin bu hafta istikrar kazanmasıyla geri döndü. Ancak Deutsche Bank AG, yatırımcıların gelecekte yaşanabilecek sert varlık dalgalanmalarına karşı hala hazırlıklı olması gerektiğini söylüyor.

Deutsche Bank’ın küresel baş yatırım sorumlusu Christian Nolting, "Mevsimsellik ve piyasalardaki değişim nedeniyle volatilitenin yüksek seviyelerde kalmasını bekliyoruz. Piyasaların artık mükemmel fiyatlanmış durumda olmaması nedeniyle beklentiler yeniden ayarlandı. Durdurulamaz gibi görünen hisse senetleri rallisinin zayıf bir istihdam raporu üzerine sendelemesinin ardından, "iyi haber artık iyi haber, kötü haber ise kötü haber" diyor.

 

İlgili Haberler