Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq bu hafta nasıl açılacak, gündemin önemli konuları

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq bu hafta nasıl açılacak, gündemin önemli konuları

S&P 500 %0,2, Nasdaq Composite %0,1 ve Dow Jones Industrial Average %0,1 oranında yükselişle geçen haftayı kapattı. Peki bu haftanın gündeminde neler var?

A+A-

New York borsasında geçtiğimiz hafta, Orta Doğu'daki artan gerilimler ve liman işçilerinin grevinin sona ermesiyle birlikte dalgalı geçti, ancak beklenenden daha iyi gelen ABD istihdam raporu, hisse senetlerinin haftayı pozitif kapatmasına yardımcı oldu.

Ekim ayının ilk haftasında, S&P 500 %0,2, Nasdaq Composite %0,1 ve Dow Jones Industrial Average %0,1 oranında yükseldi.

Bu hafta, yatırımcıların odağında enflasyon güncellemeleri ve üçüncü çeyrek kar raporları olacak. Ayrıca Ekim ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) raporu, ekonomik takvimin ana başlıklarından biri olacak. Bunun yanı sıra, tüketici güvenine ilişkin güncellemeler ve Federal Rezerv'in Eylül toplantısının tutanakları da dikkat çekici gündem maddeleri olacak.

594.jpg

Kurumsal tarafta ise JPMorgan, Wells Fargo ve BlackRock gibi büyük finans kuruluşları, Cuma günü üçüncü çeyrek kazançlarını açıklarayarak sezonunu başlatacak. Haftanın başında PepsiCo ve Delta Air Lines da raporlarını açıklayacak.

İstihdam Raporunun Etkileri

8c3affa1aed415e9045bf5f3d8443ee0-(1).jpg

Cuma günü açıklanan Eylül ayı istihdam raporu, iş gücü piyasasının hızlı bir şekilde zayıflamadığını gösterdi ve büyük çaplı bir faiz indirimine duyulan ihtiyacı azalttı. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun verilerine göre, Eylül ayında ABD ekonomisi 254.000 yeni istihdam sağladı, bu da ekonomistlerin beklediği 150.000'in oldukça üzerindeydi. Ayrıca Temmuz ve Ağustos ayı raporları, toplamda 72.000 daha fazla istihdam eklendiğini ortaya koydu.

İşsizlik oranı ise Ağustos'taki %4,2'den %4,1'e düştü. Bu güçlü veriler, ekonomistlerin Federal Rezerv'in Kasım ayında 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapmayacağını öngörmelerine neden oldu.

Enflasyon Güncellemeleri

Fed’in istihdam piyasasıyla ilgili kaygıları azalmış görünse de, enflasyon hedeflerinin hâlâ üzerinde seyrediyor. Bu hafta, enflasyonun ne kadar hızlı bir şekilde bu hedefe yaklaştığına dair güncellemeler alacağız.

Ekonomistler, manşet enflasyonun yıllık bazda %2,3 oranında artmasını bekliyorlar, bu da Ağustos'taki %2,5 oranından bir yavaşlama anlamına geliyor. Çekirdek enflasyonun ise yıllık %3,2 oranında sabit kalması bekleniyor.

Tesla'nın Gündemi

Bu hafta dikkat çeken bir diğer başlık da Tesla olacak. Şirket, 10 Ekim'de uzun süredir beklenen Robotaxi etkinliğini düzenleyecek. Tesla, otonom sürüş projesine dair daha fazla bilgi sunmayı planlıyor. Morgan Stanley analisti Adam Jonas, etkinlikte katılımcıların Tesla’nın "siber taksilerinde" yolculuk yapabileceklerini öngörüyor.

tesla-robotaxi-artist-impression.jpg

Ancak RBC analisti Tom Narayan, bu etkinliğin Tesla hisselerinde büyük bir sıçrama yaratmayacağını düşünüyor. Narayan, otonom araçların potansiyeline inanmasına rağmen, bunun Tesla için mali anlamda birkaç yıl daha etkili olmayacağını belirtti.

Üçüncü Çeyrek Kar Sezonu

Üçüncü çeyrek kar sezonu başlarken, Wall Street'in büyüme beklentileri düşük. Beklentiler, yıllık bazda kazançlarda %4,7'lik bir artış olacağı yönünde. Bu, art arda beşinci kazanç artışı olsa da, 2023'ün dördüncü çeyreğinden bu yana en yavaş büyüme oranı.

Haftalık Takvim

Pazartesi
Ekonomik veri: Önemli bir veri yok.
Kazançlar: Duckhorn (NAPA)

Salı
Ekonomik veri: Yok
Kazançlar: PepsiCo (PEP)

Çarşamba
Ekonomik veri: MBA Mortgage başvuruları (Önceki: -%1,3), Toptan satış stokları
Kazançlar: Helen of Troy (HELE)

Perşembe
Ekonomik veri: TÜFE (Aylık %0,1 artış bekleniyor, önceki %0,2), çekirdek TÜFE, reel ortalama saatlik kazançlar
Kazançlar: Delta Air Lines (DAL), Domino’s (DPZ), Tilray (TLRY)

Cuma
Ekonomik veri: Üretici Fiyat Endeksi (PPI), Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni
Kazançlar: BlackRock (BLK), BNY Mellon (BK), JPMorgan (JPM), Wells Fargo (WFC)

İlgili Haberler