Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq bugün nasıl açılacak

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq bugün nasıl açılacak

4 Haziran'da yükselişle kapanan New York borsasında endeksler bugün nasıl açılacak

A+A-

New York borsasında Dow Jones, S&P 500ve Nasdap faiz indirimi beklentilerinin etkisiyle yükselişle açılması bekleniyor.

Endeks vadeli işlemleri Çarşamba günü, zayıflayan işgücü piyasası ve ABD ekonomisindeki yavaşlamaya işaret eden raporların ardından Federal Rezerv'in faiz indirimlerine yakında başlayacağı beklentisiyle yükselişe geçti.

Dow e-minis 71 puan (%0,18), S&P 500 e-minis 12,5 puan (%0,24) ve Nasdaq 100 e-minis 82,75 puan (%0,44) artış gösterdi.

Salı günü geç saatlerde yaşanan ralli, Wall Street'in seansı hafif bir yükselişle tamamlamasına neden oldu. Özellikle faiz oranlarına duyarlı gayrimenkul hisseleri ve temel tüketim malları sektörü kazançlarına öncülük etti.

Nisan ayında ABD'de iş ilanlarının son üç yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösteren veriler, ABD ekonomisinin yavaşladığına dair son rapor oldu ve Federal Rezerv'e faiz oranlarını düşürmek için daha fazla hareket alanı sağladı.

ADP Ulusal İstihdam raporu, özel sektör işverenlerinin Nisan ayında çalışan sayılarını 152.000 artırarak tahminlerin önemli ölçüde altında kaldığını gösterdi. Bunun ardından ABD Hazine tahvillerinin getirisi Nisan ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Düşen getiriler, piyasa öncesi işlemlerde faiz oranına duyarlı mega hisselerin yükselmesine yardımcı oldu. Nvidia, Microsoft ve Amazon.com gibi devler %0,3 ile %1,2 arasında artış gösterdi.

LSEG faiz olasılıkları uygulamasına göre, yatırımcılar bu yıl yaklaşık 45 baz puanlık bir gevşeme bekliyor. Ayrıca, CME'nin FedWatch aracına göre, Eylül ayında faiz indirimi beklentileri geçen hafta %50'nin altındayken şimdi %67'nin üzerine çıktı.

Başlıca endeksler tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyrederken, yatırımcılar zayıflayan ekonomiye dair endişeleri ve bunun daha erken bir politika gevşemesine yol açacağı umutlarını dengeliyor.

Yatırımcılar şimdi işgücü piyasasının kapsamlı bir değerlendirmesi için Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam raporunu bekliyor. Çarşamba günü açıklanacak olan S&P Global ve Institute for Supply Management'ın hizmet sektörüne ilişkin anketleri de yakından izlenecek.

Dollar Tree, hayal kırıklığı yaratan üç aylık kar tahmininin ardından %2,3 düşerek önceki kazançlarını tersine çevirdi. Bütçe perakendecisi, Family Dollar'ın potansiyel bir satışını veya bölünmesini içeren seçenekleri araştıracağını duyurdu.

Intel, Apollo Global Management'ın çip üreticisinin İrlanda üretim birimiyle ilgili bir ortak girişimde 11 milyar dolar karşılığında %49 hisse satın almayı kabul etmesinin ardından %0,8 değer kazandı.

Applied Materials, Barclays'in çip hissesini “düşük ağırlık”tan “eşit ağırlık”a yükseltmesinin ardından %2,2 değer kazandı.

CrowdStrike Holdings, Salı günü piyasalar kapandıktan sonra tahminlerin üzerinde ikinci çeyrek geliri öngördü ve siber güvenlik tekliflerine yönelik güçlü talebin yardımıyla %12,1 yükseldi.

Hewlett Packard Enterprise, yapay zeka sunucularına yönelik olumlu talebin yardımıyla üçüncü çeyrek gelirini beklentilerin üzerinde tahmin ederek %15,7 arttı.

Intel Corporation (NASDAQ

  • ) – Apollo Global Management, Intel’in İrlanda’daki yeni üretim tesisindeki Fab 34 ortak girişiminde 11 milyar $ değerleme ile %49’luk bir hisse satın alacak. İkinci çeyrekte tamamlanması beklenen anlaşmanın finansman maliyetlerini desteklemesi bekleniyor. Ortak girişim, tesiste çip üretme hakkına sahipken, Intel fabrikanın tam mülkiyetini ve operasyonel kontrolünü elinde tutuyor. Intel, 2022’den bu yana tesise 18,4 milyar $ toplam yatırım gerçekleştirdi.
  • Tesla Inc (NASDAQ

    ) – Tesla CEO’su Musk, yaptığı açıklamada Tesla’nın bu yıl NVIDIA’nın donanımlarını satın almak için 3 milyar ila 4 milyar $ arasında harcama yapacağını bildirdi. Musk ayrıca bu yıl yapay zeka ile ilgili toplam 10 milyar $’lık sermaye harcaması hedefliyor. Musk, NVIDIA’nın amiral gemisi yapay zeka çipi olan aktif H100’lerin sayısını bu yılın sonuna kadar 35.000’den 85.000’e çıkaracağını açıkladı. Aralık ayında NVIDIA tarafından paylaşılan notta “Elon Musk başlangıçta Tesla için planlanan 12 bin H100 GPU’yu X’e yönlendirerek H100 GPU dağıtımında Tesla’ya karşı X’e öncelik veriyor” ifadelerine yer verildi. Notun devamında “Bunun karşılığında, X platformu için kullanılacak olan Ocak ve Haziran ayları için planlanan 12 bin H100 X siparişlerinin Tesla’ya yönlendirilmesi planlanıyor.” ifadelerine de yer verildi. Tesla’nın devam eden işten çıkarmaları ve personel sayısındaki azalmaların Tesla’nın Texas Gigafactory’sindeki H100 projesi baz alındığında daha fazla gecikmeye neden olabilir. Buna kıyasla şirketin yeni siparişlerini TSLA hisseleri için pozitif değerlendirmekle birlikte şirketin 2025 projeksiyonları ile çeliştiğini de belirtelim.
  • Toyota Motor Corp (NYSE

    ) – Reuters’ın bildirdiğine göre Japonya’nın önde gelen 5 otomotiv üreticisinin güvenlik testi verilerinin tahrif edildiğini veya uygunsuz test yapıldığını kabul etmesinin yankıları sürüyor. Toyota Motor Corp. ve Mazda, Japonya belirli modellerin sertifikalandırılmasına yönelik başvurularda usulsüzlükler tespit edilmesi üzerine bazı araçların satışını ve teslimatını durdurdu. Japonya Ulaştırma Bakanlığı, Toyota’nın genel merkezinde yerinde inceleme yaparken Toyota, Mazda ve Yamaha’ya aracın üretim yetkisini askıya alma emri verdi. Askıya alma, Ocak ayı sonuna kadar otoda devam edebilir ve firmanın tedarik zincirine önemli ölçüde zarar verebilir.

Pre – Market’ta En Hareketli Hisseler

  • CrowdStrike Holdings Inc (NASDAQ

    ) – 73,91 milyar $ piyasa değerine sahip siber güvenlik şirketi CrowdStrike önceki seans kapanışı ile birlikte 1Ç bilançosunu açıkladı. Şirket, piyasa beklentisi olan pay başına 0,89 $ kârın üzerinde hisse başına 0,93 $ kâr açıkladı. 921 milyon $ gelir bildiren şirket bir önceki yıla göre %33 artış göstererek 905 milyon $’lık konsensüs tahminini aştı. Abonelik geliri bu çeyrekte yıllık %34 artışla 872 milyon $’a ulaştı. Şirket, tüm yıl projeksiyonlarını da yukarı yönlü revize etti. Yıllık görünüme bakıldığında, satışların önceki tahmin olan 3,925 milyar - 3,989 milyar $ aralığında kıyasla 3,976 milyar dolar ile 4,011 milyar $ arasında açıklanması bekleniyor. Revize edilen projeksiyonun 3,994 milyar $’lık medyanı 3,97 milyar $ Wall Street değerlendirmesinin üzerinde. Buna ek olarak şirket, tüm yıl için hisse başına 3,77 ila 3,97 $ olan önceki tahminlerin üzerinde, hisse başına 3,93 ila 4,03 $ arasında kâr öngörüyor. CRWD hisse senedi seans açılışı öncesinde %10,97 arttı.
  • Intel Corporation (NASDAQ

    ) – Intel hisseleri, Apollo Global Management'ın (NYSE: APO) çip üreticisinin İrlanda üretim birimiyle ilgili bir ortak girişimde 11 milyar $ değerleme ile %49 hisse satın alacağını bildirmesinin ardından %0,9 arttı.
  • Deere & Company (NYSE: DE) – Tarım makineleri üreticisi şirket, tarım ekipmanı talebindeki düşüşler devam ederken maliyetlerden tasarruf etmek için belirsiz oranda üretimi kısacağını ve işten çıkarmalara gideceğini açıklamasının ardından hisseler seans açılışı öncesi işlemlerde %0,4 arttı.

  • Alphabet Inc Class A (NASDAQ

    ) – Alphabet, biyoteknoloji şirketi Eli Lilly (LLY) CFO’su Anat Ashkenazi’yi yeni CFO olarak atadı. Ashkenazi, 31 Temmuz itibari ile Google ve Alphabet’in CFO’su ve kıdemli başkan yardımcısı olarak göreve başlayacak. GOOGL hisse senedi seans açılışı öncesi işlemlerde %0,50 arttı.

 

İlgili Haberler