Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq, FED'in faiz indiriminden nasıl etkilenecek

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq, FED'in faiz indiriminden nasıl etkilenecek

Fed'in Bu Hafta Açıkylaması Muhtemel Faiz İndirimi Hisse Senetlerini Nasıl Etkileyebilir? Tarihi Veriler Ne Diyor?

A+A-

Federal Rezerv'in Çarşamba günü faiz oranlarını düşürmesi neredeyse kesin görünüyor. Ancak bu faiz indiriminin New York borsası üzarinde nasıl etki edeceği hâlâ belirsiz. Merkez bankasının zamanında bir hamleyle resesyonu önleyip önleyemeyeceği hem sonuç hem de beklentiler üzerinde büyük bir fark yaratacak.

Tarihsel veriler ışığında, Fed'in faiz indirimine gitme nedeni, piyasalar için borçlanma maliyetlerinden daha önemli bir faktör. Goldman Sachs'tan Vickie Chang tarafından hazırlanan bir grafik, 1980'lerden bu yana Fed'in para politikasını 10 kez gevşettiğini gösteriyor. Bu gevşeme döngülerinden dördü resesyonla ilişkilendirilirken, altısı ilişkilendirilmedi. Eğer Fed, resesyonu önleyebilirse, hisse senetleri yükselme eğiliminde oluyor; önleyemediğinde ise düşüyor.

Yatırımcılar Çarşamba günü tüm verilere sahip olamayacaklar. Hisse senetlerinin nasıl tepki vereceği, önümüzdeki aylarda gelen verilere bağlı olacak. Chang, bu döngünün bir “büyüme korkusu” mu yoksa “durgunluk” süreci mi olacağını belirlemenin piyasalar için en önemli belirsizlik konusu olduğunu belirtti. Geçmiş resesyonist faiz indirimi döngülerinde S&P 500 endeksi ilk altı ayda ortalama %10 değer kaybetti.

Fed'in Faiz İndirimi Ekonomi Hakkında Ne Söyleyecek?

Çarşamba günü yapılacak faiz indiriminin boyutu, yatırımcıların ekonomik duruma ilişkin algılarını büyük ölçüde şekillendirebilir. Son ABD ekonomik verilerinin belirsizliği nedeniyle, yatırımcılar yönlendirme konusunda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyor. Çalışma Bakanlığı'nın raporları, iş gücüne katılım artarken işe alımların yavaşladığını gösterdi. Ancak işten çıkarmalar henüz ciddi bir artış göstermedi. Enflasyon düşüş gösterse de, kira ve konut maliyetlerinde bazı yapışkanlıklar devam ediyor.

2024 yılında hisse senetleri ekonomiye olan güven sayesinde yükselirken, bu güven son dönemde darbe aldı. İşsizlik artışına dair endişeler, hisse senetlerinin Ağustos ve Eylül aylarında zorlu satışlar yaşamasına neden oldu.

Fed Adım Atmakta Gecikti mi?

Bazı uzmanlar, Fed'in ekonomik döngünün gerisinde kaldığını ve Temmuz ayında faiz indirimi yapması gerektiğini savunuyor. Wall Street'te birçok kişi, 50 baz puanlık bir faiz indiriminin, borsada olumsuz bir tepki yaratacağına inanıyor. CME Group'un verilerine göre, Cuma günü 50 baz puanlık indirim beklentisi yeniden gündeme geldi ve gelecek haftaki indirimin boyutu yazı tura gibi belirsiz bir hâl aldı.

Neuberger Berman Private Wealth baş yatırım yetkilisi Shannon Saccocia, 50 baz puanlık bir indirim kararının, Fed'in Temmuz ayında hata yaptığını ve ekonomik verilere yeterince hızlı tepki veremediğini gösterebileceğini belirtti. 

Deutsche Bank stratejistlerine göre, bu belirsizlik, Fed ne yaparsa yapsın hisse senetlerinde ilk aşamada satış baskısı yaratabilir. Stratejistler, Fed'in atacağı adımların piyasaları şaşırtmasının olası olduğunu söylüyor.

Fed'in Faiz İndirimi Ne Anlama Gelecek?

Fed’in politika projeksiyonları da yakından takip edilecek. BNY Döviz ve Makro Stratejisti John Velis, Fed’in GSYH büyüme tahminini düşürüp işsizlik oranı tahminini yükseltmesinin muhtemel olduğunu belirtti. Bu durum, merkez bankasının bir resesyon beklediği anlamına gelmese de, piyasaların Fed’in politika adımlarını nasıl değerlendireceğini etkileyebilir.

Efsanevi Bir Başarıya Yaklaşmak

Veriler tam anlamıyla bir resesyon belirtisi göstermese de, yatırımcıların endişelenmesi için yeterli nedenler var. Böyle büyük bir enflasyon dalgasının ardından ekonomiyi yumuşak bir inişle toparlamak, Fed Başkanı Jerome Powell için olağanüstü bir başarı olacaktır. KPMG ABD baş ekonomisti Diane Swonk, böyle bir başarının tarihte eşi benzeri olmadığını söylüyor.

Pandemi sonrası enflasyon dalgası yeni bir dönem başlatmış olsa da, Fed daha önce ekonomiyi uçurumun kenarından döndürmeyi başarmıştı. Fidelity'de küresel makro direktörü olan Jurrien Timmer, Fed'in 1995 yılında gerçekleştirdiği bir dizi faiz indiriminin başarılı bir “orta döngü ayarlaması” olduğunu ifade ediyor.

S&P 500 ve Nasdaq Composite endeksleri, Cuma günü beşinci kez art arda yükselişle kapanarak, Kasım 2023'ten bu yana en büyük haftalık artışlarını kaydetti. Bu arada, Dow Jones Endüstriyel Endeksi, son bir ayın en iyi haftasını geride bıraktı. Fed’in Eylül ayı politika toplantısı Salı günü başlayacak ve faiz oranı kararı Çarşamba günü açıklanacak.

İlgili Haberler