Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq 'Goldilocks' ekonomisinden resesyon korkusuna geçti

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq 'Goldilocks' ekonomisinden resesyon korkusuna geçti

New York Borsasında Yatırımcılar 'Goldilocks' Ekonomisinden Resesyon Korkusuna Geçti. Peki, Şimdi Sırada Ne Var?

A+A-

New York borsasında ekonomiyle ilgili haberler artık hisse senetlerini sevindirmiyor çünkü yatırımcılar enflasyondan ziyade büyüme konusunda daha fazla endişe duyuyorlar. 

Borsa yatırımcıları 2024'ün büyük bir kısmını ne çok sıcak ne de çok soğuk giden bir "Goldilocks" ekonomisinin etkisinde geçirdi. Ancak, Ağustos başında gelen zayıf ABD ekonomik verileri, ayı piyasasına dönüş korkusunu artırmaya başladı.

Cuma günü yayımlanan Temmuz ayı istihdam raporu, beklenenden daha zayıf çıktı ve işsizlik oranı %4,3'e yükseldi. Bir gün önce gelen yumuşak verilerin ardından, haftanın son işlem gününde hisse senetleri keskin bir satış dalgasıyla karşılaştı.

Hazine bonoları fiyatları yükseldi, getiriler keskin bir şekilde düştü, özellikle kısa vadeli vadelerde. Yatırımcılar, Federal Reserve'un faiz oranlarını düşürmeye başlamak için çok uzun süre beklediğini ve Eylül toplantısında agresif bir gevşeme turuna başlayacağını düşünüyorlar.

Endeksler geri dönecek mi?

Bazı yatırımcılar, piyasa tepkisinin abartılı olduğunu düşünüyor. Onlara göre, ekonomi durma noktasına gelmek yerine sadece beklendiği yavaşlıyor ve daha önce sıcak seyreden işgücü piyasası normale dönüyor.

Örneğin, Edward Jones kıdemli yatırım stratejisti Angelo Kourkafas, piyasanın açıkça bir "büyüme korkusu" yaşadığını, ancak yatırımcıların yumuşak inişin hem büyüme hem de istihdamın yavaşlamasını gerektirdiğini hatırlamaları gerektiğini söylüyor.

Uzmanlara göre bu durum, boğa piyasasının sona erdiği anlamına gelmez, ancak daha dalgalı bir yatırım ortamına geçildiği de açık. Gerçekten de, VIX olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi, Cuma günkü işlemde Mart 2023'ten bu yana en yüksek seviyesi olan 29.66'ya fırladı. Endeks, 30 gün boyunca beklenen volatilitenin opsiyon bazlı bir ölçüsüdür ve 23.39'da uzun vadeli ortalamasının üzerinde kapandı.

Hisse senetleri darbe aldı, Dow Jones Sanayi Endeksi Cuma günü 600 puandan fazla düşerek %1.5 değer kaybetti. S&P 500, Ağustos ayının ilk iki işlem gününde %3'ten fazla düşerken, Nasdaq Bileşik Endeksi aynı dönemde %4.7 gerileyerek düzeltme aşamasına girdi.

Aslında piyasa anlatısındaki değişim bir süredir gelişiyor. Bazı yatırımcılar ve stratejistler, tüketici harcamalarındaki çatlakların ortaya çıktığını ve bunun da piyasa anlatısının enflasyon endişelerinden ekonomik büyüme endişelerine kaymasına neden olacağı konusunda önceden uyarıda bulunmuştu.

Yılın büyük bir kısmında, zayıf veriler Fed faiz indirimleri beklentilerini pekiştirdi ve ralliyi destekledi. Şimdi, zayıf veriler resesyon korkularını artırıyor ve Fed'in faiz oranlarını düşürmekte çok uzun süre beklediği yönünde eleştirilere yol açıyor.

Ekonominin resesyona mı girdiği yoksa sadece yumuşak bir iniş mi yaptığı zamanla belli olacak. Ancak, yatırımcılar genellikle artan volatilite ve mevsimsel zayıflıkla işaretlenen takvim yılının bu kısmına girerken dalgalı koşullara hazırlıklı olmalı.

Kasım başkanlık seçimleri etrafındaki belirsizlik de başka bir risk faktörü olarak karşımıza çıkıyor. Peki bu hafta gündemde ne var?

Piyasa için bir test niteliğinde, Pazartesi günü Institute for Supply Management'ın Temmuz hizmet endeksi yayınlanacak. Perşembe günü yayımlanan zayıf ISM imalat verisi, hisse senedi piyasasındaki satış dalgasını tetikledi, bu yüzden yatırımcılar daha büyük hizmet sektörünün de zarar görüp görmediğini görmek isteyecek.

Cuma günkü istihdam raporu, işgücü piyasasında bozulma korkularını vurguladığı için, her Perşembe yayımlanan haftalık işsizlik başvuruları verileri de yakından izlenecek. Ve elbette, ayın ilerleyen günlerinde teknoloji odaklı yapay zeka rallisinden en çok yararlanan Nvidia Corp.'un kazançları da önemli olacak.

İlgili Haberler