Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq hareketli seansların ardından bu hafta nasıl açılacak?

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq hareketli seansların ardından bu hafta nasıl açılacak?

New York borsasında oldukça seansların yaşandığı geçen haftanın ardından endeksler bu hafta nasıl bir açılış yapacak?

A+A-

New York borsasında oldukça hareketli bir haftanın sonunda, birçok yatırımcı hisse senetlerinin bir sonraki adımda nereye yöneleceğine dair ipuçları için opsiyon piyasasına yöneldi.

Kimileri, yanıtların Cboe Volatilite Endeksi'nde (VIX) bulunabileceğini düşünüyor. “Korku göstergesi” olarak bilinen endeks, Pazartesi günü kısa süreliğine 65 seviyesini aştığında, şimdiye kadar kaydedilen en büyük içsel dalgalanmasını yaşadı. Bu dalgalanmanın büyük bir kısmını geri çevirdi ve Cuma günü, uzun vadeli ortalaması olan 19,5 seviyesinin biraz üzerinde, 20 civarında kapandı.

VIX, opsiyon piyasasındaki yatırımcıların korunma faaliyetlerinin bir barometresi olarak görülüyor. BNP Paribas’tan bir ekip de dahil olmak üzere bazı stratejistler, endeksin bu hafta yaşadığı büyük artışın, ABD ekonomisi ve iş gücü piyasasıyla ilgili bir dizi hayal kırıklığı yaratan raporlara hisse senetlerinin aşırı tepki vermiş olabileceğini ima edebileceğini belirtti.

11-019.jpg

Bu dalgalanmanın, ekonomik temellerdeki değişikliklerden ziyade, türev piyasalarındaki yoğun pozisyonların çözülmesi ve Pazartesi günkü satışlara bir dereceye kadar suçlanan cary-trade'ten kaynaklanmış olabileceği ifade edildi. Pazartesi günü görülen büyüklükteki VIX artışları genellikle gerçek krizlerle örtüşüyor. 2008 mali krizi ve Mart 2020'deki COVID-19 çöküşü bu duruma iki örnek.

Haftanın volatilitesinin olumlu bir yanı varsa, bu tür “yüksek hız” çöküşlerinin kendilerini daha hızlı onarma eğiliminde olması olabilir. Zayıflayan bir ekonomi gibi temel sorunlardan kaynaklanan satışlar ise daha uzun süreli olma eğiliminde oluyor.

VIX, S&P 500'e Karşı Büyük Bir 'Beta' Göstergesi Sergiledi

Hisse senetleri düşerken, VIX sert bir şekilde yükseldi ve S&P 500'ün %3'ün üzerindeki düşüşünden çok daha büyük bir dalgalanma sergiledi.

BNP Paribas ekibi, VIX betasının — VIX'in aşırı hareketini ölçen gösterge — bir aylık bazda 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti. Diğerleri, VIX'in Pazartesi günü S&P 500'deki düşüşe kıyasla şimdiye kadar gördükleri en agresif yükselişlerden birini yaşadığını söyledi.

Opsiyon Satış Fonu Stratejileri Etkili Oldu

Son yıllarda, opsiyon alıp satan borsa yatırım fonları ve diğer yatırım araçları büyük popülarite kazandı. Bu fonların çoğu, hisse senetlerinden elde ettikleri varlıkları destekleyen opsiyonları satarak prim elde ediyor. Bu, onların potansiyel yukarı yönlü getirilerini sınırlar, ancak aşağı yönlü koruma sağlıyor.

Opsiyon yatırımcıları, bir opsiyon sözleşmesi satın almak için önceden prim öderler. Bu fonlar, sözleşme satarak topladıkları primleri getirilerini artırmak için kullanabilirler. Bir süredir Wall Street stratejistleri, özellikle Nomura'dan Charlie McElligott gibi isimler, bu fonlar tarafından kullanılan opsiyon satış stratejilerinin volatiliteyi bastırmaya yardımcı olduğunu, piyasaları potansiyel olarak şiddetli bir düzeltme için hazırladığını belirtti.

Bu durum Pazartesi günü nihayet gerçekleşmiş gibi görünüyor. 

Düşük bir VIX, daha fazla kaldıraç eklemeleri için onlara yeşil ışık yakar. McElligott'un söylediği gibi: “Volatilite, risk maruziyeti anahtarıdır.” Başka bir deyişle, düşük bir VIX, yatırımcıların riskli bahislere yönelmelerine yol açabilir.

Hisse senetleri düşerken, opsiyon satıcıları, risklerini korumaya çalışarak bu düşüşü daha da şiddetlendirmiş olabilir.

Peki şimdi durum ne, nasıl bir görüntü ile karşı karşıyayız? BNP ekibi, yatırımcılar toparlanmadan faydalanmak amacıyla yeniden yükseliş yönünde pozisyon almaya başladıkça, opsiyon satıcıları hızlı bir şekilde piyasaları stabilize etmeye geri dönebileceğini belirtiyor. S&P 500, Cuma günü haftanın başındaki kayıplarını neredeyse tamamen sildi, ancak yine de arka arkaya dördüncü haftayı kayıpla tamamladı. Nasdaq Bileşik Endeksi de dördüncü haftayı kayıpla kapattı. Dow Jones Endüstri Endeksi ise üst üste ikinci haftayı düşüşle kapattı.

Kaynak: warketwatch, barrons, bloomberg

 

İlgili Haberler