Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq nasıl açılacak? Powell'in açıklaması durgunluğu bozacak mı?
New York borsasında işlemler haftanın ilk işlem gününde nasıl başlayacak? Powell'ın cuma günkü konuşması piyasalara nasıl yansıyacak?
New York borsasında Pazartesi günü endeks vadeli işlemleri, Orta Doğu'da yükselen tansiyonun Federal Rezerv'in faiz oranlarını yakında düşüreceği beklentisinin yarattığı yükseliş beklentisini dengelemesi ile yatay hareket ediyor.
Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü parasal genişlemeye dönmenin “zamanının geldiğini” işaret etmesinin ardından ABD borçlanma maliyetlerinin düşmesine yönelik pozisyonlar finans piyasalarına yayıldı.
Powell'ın merakla beklenen Jackson Hole konuşması, Fed'in enflasyonu yavaşlatmak için iki yıldır verdiği mücadelede bir dönüm noktasına işaret etti ve yetkililerin gösterge faiz oranını yirmi yıldan uzun bir süredir en yüksek seviyesinden indirebileceği beklentilerini güçlendirdi.
Stoxx Europe 600 endeksi, İngiltere piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olması nedeniyle işlem hacimlerinin ortalamanın yarısından az olmasıyla açılışta çok az değişiklik gösterdi. ABD hisse senedi vadeli işlemleri, S&P 500 ve Nasdaq 100'ün Cuma günü %1'den fazla artış kaydetmesinin ardından yükselişe geçti.
Dolar göstergesi, Cuma günü son dokuz ayın en büyük düşüşünü gösterdikten sonra yatay seyretti. Asya'da yerleşik fonların dolardaki mevcut kısa pozisyonlarını artırmasıyla yen ikinci günde de değer kazanarak Ocak ayından bu yana en güçlü seviyesine ulaştı. 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi çok az değişti.
Diğer taraftan Çin Merkez Bankası, Temmuz ayında 20 baz puan indirdiği bir yıllık politika kredisi ya da orta vadeli borç verme kolaylığı oranını %2,3'te bıraktı. Karar, Çin'in zayıf talep nedeniyle banka kredilerinde nadir görülen bir daralma bildirmesine rağmen, Pekin'in ekonomiyi destekleme konusundaki temkinli yaklaşımının altını çiziyor. PBOC, son aylarda finansal riskleri sınırlamak için büyümeyi teşvik etmek ve devlet tahvili alımlarını soğutmak arasında ince bir çizgide yürüyor.
Emtia piyasalarında demir cevheri, Çin'in devasa stoklarının azalmaya devam etmesiyle birlikte, ciddi arz fazlası döneminin hafiflemeye başladığına dair geçici bir işaret olarak toparlanmayı sürdürdü. Altın, ons başına 2.500 doların üzerindeki yükselişini sürdürdü.
Bu haftanın önemli gelişmeleri bazıları:
Hisse Senetleri
-S&P 500 vadeli işlemleri %0,2 yükseldi
-Nasdaq 100 vadeli işlemleri %0,2 yükseldi
-MSCI Asya Pasifik Endeksi %0,5 yükseldi
-MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi %0,6 yükseldi
Para Birimleri
-Japon yeni %0,3 artışla dolar başına 143,91 seviyesine yükseldi
-İngiliz Sterlini %0,1 düşüşle 1,3195 dolara geriledi
Kripto Para Birimleri
-Bitcoin %1,06 düşüşle 63,568.00$'a geriledi
-Ether %1,3 düşüşle 2.736,04$'a geriledi
Tahviller
-10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi iki baz puan düşerek %3,78'e geriledi
-Almanya'nın 10 yıllık getirisi iki baz puan artışla %2,24'e yükseldi
-İngiltere'nin 10 yıllık tahvil faizi beş baz puan düşüşle %3,91'e geriledi
Emtia
-Brent ham petrolü %1,1 artışla varil başına 79,85 dolara yükseldi
-Spot altın %0,5 artışla ons başına 2.524,67 dolara yükseldi