Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq Powell'ın Jackson Hole konuşmasına nasıl tepki verecek?

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq Powell'ın Jackson Hole konuşmasına nasıl tepki verecek?

New York borsasında yatırımcılar Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı konuşmaya odaklandı

A+A-

New York borsasının, Federal Reserve’in yıllık Jackson Hole Ekonomik Politika Sempozyumu etrafında tarihsel olarak nasıl performans gösterdiği üzerine bir analiz, yatırımcıların bu hafta gerçekleşecek olan etkinlikte Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı konuşmaya odaklanmasına neden oldu.

DataTrek Research tarafından yapılan araştırmaya göre, S&P 500 endeksi, Fed’in Jackson Hole konferansının iki haftası içinde genellikle yükseliyor ve getirilerin çoğu Başkan’ın konuşmasının ardından geliyor. DataTrek’in kurucu ortağı Nicholas Colas, “Bu yıl da benzer bir eğilim görmeyi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Jackson Hole Ekonomik Politika Sempozyumu, bu yıl 22-24 Ağustos tarihleri arasında Wyoming, Jackson Hole’da gerçekleşecek. Powell’ın, etkinliğin Cuma günü sabah saat 10:00’da yapacağı konuşma büyük bir merakla bekleniyor.

DataTrek verilerine göre, S&P 500 endeksi, 2010’dan bu yana Jackson Hole etkinliğinin etrafındaki iki haftalık dönemde ortalama %0,9 getiri sağladı. Colas, 2022 yılını, Fed’in yüksek enflasyonu dizginlemek amacıyla agresif bir şekilde faiz artırdığı dönemin etkisiyle, “olağandışı bir yıl” olarak nitelendirdi. Powell, 2022 Jackson Hole konuşmasında, enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirterek piyasaları şaşırtmıştı. Powell ayrıca, faiz oranlarının yükselmesinin, Fed’in para politikasını sıkılaştırmasıyla birlikte büyümenin yavaşlaması ve iş gücü piyasasının zayıflamasıyla “hane halkı ve işletmeler için bazı acılara” yol açabileceğini uyarmıştı.

Günümüzde ise yatırımcılar, Fed’den faiz indirimleri bekliyor, çünkü enflasyon önemli ölçüde düşmüş ve ABD iş gücü piyasasındaki son yumuşama, ekonomi üzerindeki endişeleri artırmış durumda.

Colas, “Piyasalar, yılın ilerleyen dönemlerinde Fed’den faiz indirimleri bekliyor” diyerek, Powell’ın Cuma günü bu konuya yeterince güven verici bir açıklama yapmasını beklediğini ve bu açıklamanın S&P 500 üzerinde olumlu bir etki yaratabileceğini belirtti.

Geçen hafta, S&P 500 güçlü bir yükseliş kaydederek Cuma günü kapanışta, 16 Temmuz’da gördüğü rekor kapanışın %2 altına kadar yükselmişti. ABD borsaları, bu ayın başında açıklanan beklenenden zayıf istihdam raporunun yarattığı endişelerle düşüş yaşamış ancak daha sonra toparlanmaştı.

Uzmanlara göre, Jackson Hole konuşması öncesinde, piyasaların birkaç haftalık dalgalı bir dönemin ardından olduğunu bilen Powell, sözlerini dikkatli seçmek isteyecek.

Şirketler resesyon bekliyor mu?

Öte yandan, şirketler yakın gelecekte bir resesyon konusunda pek endişeli görünmüyor. DataTrek’in analizine göre, S&P 500 şirketlerinin sadece %6’sı ikinci çeyrek kazanç sonuçlarıyla ilgili yatırımcılarla yaptıkları görüşmelerde “resesyon” kelimesini kullandı.

Yatırımcılar, Perşembe günü ABD imalat ve hizmet sektörlerinin bu ayki performansına ilişkin S&P Global’in satın alma yöneticileri endeksinden (PMI) gelen ön verileri görecek. Aynı gün, ABD’deki ilk işsizlik başvuruları verileri de açıklanacak.

Pazartesi öğleden sonra ABD borsaları yükseliş gösterdi. S&P 500, Dow Jones Endüstri Ortalaması ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik endeksi, her biri yaklaşık %0,6 artışla işlem gördü. Piyasanın bu yükselişi, S&P 500’ün yıl başından bu yana getirisini yaklaşık %17’ye çıkardı.

İlgili Haberler