Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq yeni rekorlara hazırlanıyor, FED beklentileri yükseltti

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq yeni rekorlara hazırlanıyor, FED beklentileri yükseltti

New York Borsasında Fed'in Kasım Ayında 50 Baz Puan Faiz İndirimi Yapması Bekleniyor

A+A-

New York borsasında Cuma günü yatırımcılar, ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin ardından Kasım ayında Federal Rezerv'in faiz oranlarını 50 baz puan daha düşürebileceği ihtimalini daha güçlü görmeye başladı. Bu durum hisse senedi fiyatlarına ve ana endekslerde de etkili olmaya başladı. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan rapor, Fed'in hedeflediği kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin Ağustos ayında yıllık %2,2 oranında arttığını gösterdi. Bu oran, merkez bankasının %2'lik hedefiyle oldukça yakın seviyede bulunuyor.

Bu veri, Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen hafta gerçekleştirdiği yarım puanlık faiz indirimiyle uyumlu oldu. Powell, yaptığı açıklamada enflasyonun gerilediğini ve işgücü piyasasının hala sağlam olduğunu vurgulamıştı. Ayrıca, bu büyük faiz indiriminin ardından, politika faizinde daha fazla indirimin de gündemde olabileceğini belirtmişti.

Reuters'ta yer alan bir haberde enflasyon verilerini değerlendiren analist Omair Sharif, “Eğer Fed Kasım ayında tekrar 50 baz puanlık bir indirim yapmayı planlıyorsa, enflasyon verileri buna engel olmayacaktır,” dedi. Sharif, enflasyonun hızlı soğumasının, nötr seviyeye daha hızlı ulaşma yönünde Fed'i teşvik edebileceğini vurguladı.

Faiz oranı vadeli işlem sözleşmelerine bakıldığında, Kasım ayında yarım puanlık bir indirim ihtimali %54 olarak hesaplanırken, çeyrek puanlık indirim olasılığı ise %46 seviyesinde yer alıyor. Yatırımcılar, mevcut %4,75-%5,00 aralığında bulunan politika faizinin yıl sonuna kadar 75 baz puan daha düşmesini ve 2025 ortasında %3,00-%3,25 seviyesine gerilemesini bekliyor. Bu oran, Fed yetkililerinin ekonomiyi teşvik etmeden veya frenlemeden dengede tuttuğunu düşündüğü nötr seviyenin hemen üzerinde yer alıyor.

İlgili Haberler