Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq zor bir sınavın eşiğinde

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq zor bir sınavın eşiğinde

ABD Hisse Senedi Piyasası, Teknoloji Şirketlerinin Kazanç Raporları ve Fed Toplantısı Öncesi Gergin

A+A-

New York borsasında yatırımcılar, piyasanın en büyük teknoloji şirketlerinin kazanç raporları, Federal Rezerv’in politika toplantısı ve yakından takip edilen istihdam verilerini beklerken, ciddi bir dalgalanma sonrası ABD hisse senetlerinin yakın dönem rotasını belirleyecek bir haftaya hazırlanıyorlar.

Aylar süren büyük teknoloji hisselerindeki yükseliş, Temmuz ayının ikinci yarısında duvara çarptı. Tesla ve Google’ın ana şirketi Alphabet’in hayal kırıklığı yaratan kazanç raporlarının ardından, S&P 500 ve Nasdaq Bileşik Endeksi Çarşamba günü 2022’den bu yana en büyük günlük kayıplarını yaşadı. Gelecek hafta Microsoft, Apple, Amazon.com ve Facebook’un ana şirketi Meta Platforms’un açıklayacağı sonuçlar, yatırımcıların teknoloji devlerinden gelebilecek kazanç düşüşlerine olan toleransını daha da test edebilir. Bu yıl dünyanın en büyük teknoloji şirketlerindeki güçlü ralliler, piyasaları yukarı çekti ancak aşırı değerlemelerle ilgili endişeleri de artırdı.

S&P 500 hala tüm zamanların en yüksek seviyesinin sadece %5 altında ve bu yıl neredeyse %14 arttı. Ancak bazı yatırımcılar, Wall Street'in kazanç büyümesi konusunda fazla iyimser olmasından endişe ediyor. Bu da şirketler beklentileri karşılayamazsa hisselerin savunmasız kalabileceği anlamına geliyor.

Yatırımcılar ayrıca, Çarşamba günü sona erecek Federal Rezerv’in para politikası toplantısının ardından yapılacak açıklamaları da yakından izleyecek. Piyasa katılımcıları, Eylül ayında başlaması beklenen faiz indirimlerine yönelik ipuçları arayacaklar. Haftanın sonunda açıklanacak istihdam verileri, özellikle aylık istihdam raporu, iş gücü piyasasındaki yeni yavaşlamanın daha da ciddi olup olmadığını gösterebilir.

Son haftalarda, yılın büyük bölümünde geride kalan küçük sermayeli hisseler ve finansal gibi değer hisselerine doğru bir rota değişikliği işaretleri görüldü. Russell 1000 Değer Endeksi ay başından bu yana %3'ten fazla artarken, Russell 1000 Büyüme Endeksi neredeyse %3 düştü. Küçük sermayeli hisselere odaklanan Russell 2000 bu ay neredeyse %9 arttı, S&P 500 ise %1'den fazla kaybetti.

Öte yandan Fed'in ekonominin beklenenden daha kötü bir bozulma gördüğüne dair herhangi bir işaret de yatırımcıları huzursuz edebilir. Bu da son aylarda piyasaları destekleyen soğuyan enflasyon ama hala dirençli büyüme anlatısını bozabilir.

Piyasalar, Fed'in Eylül ayındaki toplantısında faiz indirimlerine başlayacağına dair neredeyse kesin bir beklenti içinde ve yıl sonuna kadar toplamda 66 baz puanlık indirim bekliyorlar. Haftanın sonunda açıklanacak istihdam verileri, ekonominin beklenenden daha hızlı yavaşladığını ya da aksine toparlanan bir büyüme tablosu çizdiğini gösterirse bu beklentileri değiştirebilir.

 

İlgili Haberler