Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'a rekor üstüne rekor kırdıran faktörler neler?

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'a rekor üstüne rekor kırdıran faktörler neler?

New York Borsasında Bu Hafta Rekor Kırdıran Etkenler Nelerdi?

A+A-

New York borsası, yeniden rekor seviyelere ulaşıyor. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta uzun zamandır beklenen faiz indirimi sonrasında bitcoin'den teknoloji hisselerine kadar daha riskli varlıklara hızla yönelmeye başladı.

Geçtiğimiz hafta, S&P 500 ve Dow Jones yeni zirvelere ulaşmıştı. Fed, faiz oranlarını yarım puan indirerek, son 23 yılın en yüksek seviyesine çıkan faiz artış döngüsünden geri adım attı. CNN’in piyasa duyarlılığı ölçen Korku ve Açgözlülük Endeksi, (NN’s Fear & Greed Index) "açgözlülük" seviyesine işaret ediyor.

Bu hafta gelen güçlü ekonomik veriler yükselişi sürdürdü. S&P 500 Perşembe günü 2024'te 42. kez rekor kapanış yaptı. Dow Jones ise bir gün önce yılın 31. rekor kapanışını gerçekleştirdi. Üç ana endeks de haftayı kazançla kapattı. Dow %0,9, S&P 500 %0,7, Nasdaq ise %1 artış gösterdi.

Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi, geçen ay yıllık bazda %2,2 artarak Temmuz’daki %2,5’lik artıştan geriledi. Bu rakam, ekonomistlerin beklentilerinin altında kaldı ve Fed’in %2 enflasyon hedefine bir adım daha yaklaşıldığını gösterdi.

Bu hafta yayımlanan diğer veriler de ekonominin sağlam olduğunu işaret etti. İkinci çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verileri, ABD ekonomisinin bir önceki yıla göre %3 oranında büyüdüğünü ortaya koydu. Bu durum uzmanlara göre, enflasyonun düşerken ekonominin resesyona girmemesi anlamına geliyor.

Öte yandan, ABD’de 30 yıllık sabit faizli mortgage oranı, 2022 Eylül’ünden bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu da zorlu konut piyasasından etkilenen Amerikalılara rahatlama sağladı. Mortgage yeniden finansman başvuruları, Mortgage Bankacılar Birliği verilerine göre, geçen hafta bir önceki haftaya göre %20 arttı.

Yatırımcılar, şimdi Eylül ayı istihdam raporuna odaklanıyor. İşverenlerin geçen ay 142 bin iş eklediği ve işsizlik oranının %4,2'ye düştüğü tahmin ediliyor. Bu veriler, Fed’in Kasım ayında vereceği bir sonraki politika kararı için ipuçları sunacak.

Teknoloji hisseleri, Fed’in faiz indirimleri konusundaki iyimserlikle bu hafta yükselmeye devam etti. Micron güçlü bir kazanç raporu açıkladıktan sonra Nvidia hisseleri %3,9, Tesla %8,6 ve Meta Platforms %1 oranında arttı.

Çin’de ise hisseler, merkez bankasının zayıflayan ekonomiyi canlandırmak için faiz oranlarını düşürmesi gibi tedbirler açıklamasının ardından bu hafta hızla yükseldi.

Petrol fiyatları Cuma günü düşerken, hafta genelinde düşüş eğiliminde kaldı. ABD benzin fiyatları ulusal ortalama olarak galon başına 3,22 dolar seviyesinde seyretti. Financial Times, Suudi Arabistan'ın varil başına 100 dolarlık petrol fiyat hedefinden vazgeçmeyi planladığını bildirdi.

Altın vadeli işlemleri, Perşembe günü yeni bir rekor seviyeye ulaştıktan sonra geriledi. Bu yıl boyunca birçok rekor kıran altın fiyatları, merkez bankalarının altın alımları ve ABD ekonomisinin sağlığına dair endişeler nedeniyle yükseldi.

Bitcoin de bu hafta kazanç sağladı. Kripto para birimi %4,7 oranında değer kazandı.

İlgili Haberler