Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ın çöküş olasılığı ne kadar?

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ın çöküş olasılığı ne kadar?

New York borsasında yüzde 40'lık bir çöküş ihtimalinin gerçekleşmesi ihtimali ne? Uzmanlar ne diyor, önerileri ne?

A+A-

New York borsasında sert bir düşüş, yani balonun patlaması ihtimali var mı? Uzmanlara göre, bu ihtimal şimdilik oldukça düşük. State Street Associates ve Harvard Üniversitesi'nden gelen yeni bir araştırmaya göre, önümüzdeki iki yıl içinde ABD borsalarında %40'lık bir düşüş yaşanma olasılığı son beş yıllık ortalama tahminlerin altında.

Araştırmacılar, son iki yıllık performansa dayalı olarak çöküş riskini değerlendirdiklerinde şu durum ortaya çıkıyor: Son iki yılda %48,9'luk bir getiri elde eden S&P 500 endeksi için bu risk şu anda ortalamanın altında.

Ancak analistler, ABD piyasasının aşırı değerlenmiş olduğunu ve bir düzeltmenin kaçınılmaz olduğunu da belirtiyor. Piyasanın aşırı değerlenmeyi, bir çöküş yerine uzun vadeli vasat bir performans dönemi gibi yollarla da giderebileceğine dikkat çekiliyor.

Teknoloji Sektöründe de Çöküş Riski Düşük

Son zamanlarda yüksek getiri sağlayan ve balon tahminlerinin odak noktası olan teknoloji sektöründe de çöküş riski ortalamanın altında.

Balon Var mı?

Bazı analistler, sermaye ağırlıklı S&P 500 ile eşit ağırlıklı versiyon arasındaki büyük getiri farkına işaret ederek piyasada balon olduğunu savunuyor. Ancak 1970'ten bu yana veriler incelendiğinde, bu durumun her zaman bir çöküşle sonuçlanmadığı görülüyor.

Uzmanlar,  yine de piyasanın aşırı değerlenmiş olması ve bir düzeltmenin kaçınılmaz olması göz önüne alındığında, yatırımcıların dikkatli olması ve portföylerini çeşitlendirmesi önerisinde bulunuyor.

 

İlgili Haberler