Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ta enflasyon tehlikesi

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ta enflasyon tehlikesi

ABD Borsalarında Enflasyon Tehlikesi: Rekor Seviyelerin Yakınında Seyreden Piyasalar Bu Hafta Kritik TÜFE Verisiyle YüzleşecekKarşıya

A+A-

ABD borsalarında endeksler rekor seviyelere yaklaşırken, bu haftaki tüketici fiyat endeksi verileri yılın en kritik ekonomik göstergesi olabilir. Son üç aylık enflasyon verileri, enerji ve konut maliyetlerinin artmasıyla Mart ayında yıllık enflasyon oranının %3,5’e yükselmesine neden oldu. Bu durum, Federal Rezerv’in %2'lik hedefinin üzerine çıkılmasına yol açtı.

State Street Global Advisors'dan Matthew Bartolini, "Fed'in verilere duyarlı olduğunu söylemesi, her veri açıklamasının piyasaları sarsabilecek bir olay olabileceği anlamına geliyor," diye belirtti. Fed Başkanı Jerome Powell, Mayıs ayı başında, enflasyonun ilerlemesinin durduğunu ve merkez bankasının bir sonraki adımının muhtemelen faiz indirimi olacağını ifade etmişti.

Dow Jones Market Data'ya göre, geçen hafta hisse senetleri ve tahviller yükseldi, S&P 500 endeksi haftayı %1,9 artışla 5.222,68 puanla kapattı. 10 yıllık Hazine tahvili getirisi, son haftalarda yaşanan dalgalanmalar sonrası değişmeyerek %4,503 seviyesinde kapandı. 

Tüketici odaklı bir diğer veri ise, Michigan Üniversitesi'nin enflasyon beklentileri endeksi. Bu endeks, tüketicilerin bir yıllık enflasyon beklentisinin Nisan ayındaki %3,2’den %3,5’e yükseldiğini gösterdi. Bu, şirketlerin fiyatlarını artırma konusunda daha cesur olmalarını sağlayabilir.

Buna karşın, Nationwide'ın yatırım araştırmaları şefi Mark Hackett, büyük yiyecek ve içecek şirketlerinin üst yöneticilerinin, tüketicilerin artan fiyat hassasiyetine dikkat çektiğini belirtti.

FactSet kıdemli kazanç analisti John Butters, S&P 500 endeksindeki çoğu şirketin ilk çeyrek sonuçlarını bildirdiğini ve yıllık %5,4’lük bir kazanç artışı sağladığını belirtti, bu oran 2022'nin ikinci çeyreğinden bu yana en yüksek seviyede.

Bu hafta, Home Depot ve Walmart gibi büyük perakendecilerin yanı sıra Nisan ayı TÜFE ve perakende satışlar verileri piyasaların yönünü belirleyecek.

 

İlgili Haberler