Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ta FED'in kararı sonrası ne değişecek?

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ta FED'in kararı sonrası ne değişecek?

New York borsasınnda Fed'in Faiz İndirimleri Teknoloji Hisselerine Ne Getirecek?

A+A-

New York borsasında artık Çarşamba günü Federal Rezerv'in faiz oranlarını düşürmesiyle birlikte yatırımcılar yeni bir döneme adım attı. Ancak bu hamlenin ardından piyasalarda soru işaretleri ortaya çıktı: Bundan sonra ne olacak?

İlk başlarda belirsizlik hâkim olsa da faiz indirimi haberi gelir gelmez hisse senetleri düşüşe geçti. Ancak Perşembe günü piyasalar yeniden toparlanmaya başladı ve S&P 500 ile Dow Jones endeksleri yeni rekorlara ulaştı. Haftanın sonunda S&P 500 %1,3, Dow %1,6, Nasdaq Composite ise %1,6 yükseldi.

Yatırımcılar, ABD ekonomisinin büyümeye devam ederken, faiz oranlarının ve enflasyonun düşeceğine ikna olmuş görünüyor. Tarihsel olarak da bu, hisse senetleri için olumlu bir tablo sunuyor. Fed Başkanı Jerome Powell, düzenlediği basın toplantısında bu iyimserliği destekledi. 50 baz puanlık (yarım puan) güçlü bir faiz indirimi yapmasına rağmen Powell, ABD ekonomisinin resesyona girmeyeceğini belirtti. Powell, "Ekonomide bir durgunluğun işareti olarak göze çarpan bir şey yok" diyerek yatırımcılara güven verdi.

Marketwatch'ta yer alan bir habere göre JonesTrading'in baş stratejisti Mike O'Rourke, Fed'in bu büyük faiz indirimiyle ekonomiyi destekleme konusunda tam bir kararlılık gösterdiğini ve bu durumun, özellikle teknoloji hisselerine olan ilgiyi artırdığını yazdı. O'Rourke, teknoloji hisselerinin ve özellikle de "Muhteşem Yedili" olarak bilinen büyük teknoloji şirketlerinin, likiditeye en hızlı erişim sağlayan seçenekler olduğunu belirtti.

storage.evrimagaci.orgtpg3af7396.jpg

Bazı stratejistler teknoloji sektörünün hala piyasayı yönlendirebileceğini düşünüyor. Nasdaq, son kazançlara rağmen diğer endekslerin gerisinde kaldı. Ancak ekonomi yavaşladıkça, yatırımcıların büyüme potansiyeli taşıyan şirketlere yönelmesi bekleniyor ve bu da onları tekrar teknoloji hisselerine çekebilir. Truist Yatırım Hizmetleri'nin baş stratejisti Keith Lerner, "Ekonomi soğusa bile teknoloji kazançları güçlü kalabilir ve paranın tekrar teknoloji hisselerine akacağını düşünüyoruz" dedi. Lerner, yapay zekanın hâlâ piyasanın önemli bir teması olduğunu ve bu temanın henüz sona ermediğini ekledi.

Ancak O'Rourke, faiz indirimlerinden asıl faydalanacak sektörlerin başka alanlarda olabileceğini düşünüyor. Kazanç raporlarına bağlı olarak teknoloji hisseleri yükselmeye devam edebilir, fakat küçük sermayeli şirketler ve bankalar gibi geride kalan sektörler de dikkat çekiyor. O'Rourke, "ABD bankalarının bilançolarında yer alan yatırım menkul kıymetlerinde büyük kayıplar var ve yeni faiz indirimi döngüsü, bu kayıpları hafifletebilir" dedi. Ayrıca, küçük sermayeli hisse senetleri henüz 2021 zirvelerine ulaşamadığı için bu alanlarda da yükselme beklentisi var.

O'Rourke'a göre, değer hisseleri yeniden ön plana çıkabilir ve enerji sektörü de yükseliş gösterebilir. Piyasadaki bu değişiklik, S&P 500 Eşit Ağırlık Endeksi'ni de olumlu etkileyebilir. Son olarak O'Rourke, "Piyasada sadece yedi büyük şirketin dışında daha fazla kazanan olabilir" diyerek, çeşitlenme potansiyeline dikkat çekti.

İlgili Haberler