Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ta "Kayıp 10 Yıl" korkusu büyüyor mu?
New York Borsasında Yatırımcıları Bekleyen “Kayıp On Yıl” İhtimali Ne Kadar Ciddi?
Bazı analizlere göre New York borsası, önümüzdeki on yılda düşük getirili bir “Kayıp On Yıl” dönemine girebilir. Bu ihtimal, yatırımcılarda kaygı yaratsa da “Kükreyen 20’ler” gibi yüksek büyüme senaryoları da masada. Ancak uzmanlar, bu olumlu senaryonun gerçekleşmesi için uzun zamandır süregelen değerleme göstergelerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Goldman Sachs tarafından yapılan bir analize göre, borsanın gelecek on yılda yıllık yalnızca %3 nominal getiri ve %1 oranında enflasyona göre düzeltilmiş reel getiri sağlayabileceği tahmin ediliyor. Bu öngörü, uzun vadeli değerleme göstergelerinin borsa getirileri üzerindeki etkisini incelerken elde edilen verilerle uyumlu. Ancak Wall Street, Goldman’ın bu tahminine eleştirel yaklaşarak, optimist tahminlere vurgu yapıyor. Örneğin, Yardeni Research’ten Ed Yardeni, ABD borsasının yıllık %11'lik toplam getiri sağlayabileceği öngörüsünde bulunarak “2020’ler boyunca teknoloji destekli bir verimlilik patlaması” yaşanacağını iddia ediyor.
Bir asır önceki borsa ile bugünkü piyasa arasında büyük farklar bulunuyor. Günümüz borsası, tarihin çoğu dönemine göre oldukça yüksek değerlenmiş durumda. Oysa 1924 yılında borsa, düşük değerlemelerle işlem görüyordu. Örneğin, Dow Jones Endüstriyel Endeksi, o dönemde yaşanan ekonomik sıkıntıların ardından toparlanmaya başlamıştı.
Bugünle kıyaslandığında, Kasım 1924'te borsanın fiyat/kazanç (F/K) oranı 10,4 iken, günümüzde bu oran neredeyse üç katına çıkmış durumda. Ayrıca CAPE oranı olarak bilinen döngüsel olarak düzeltilmiş fiyat/kazanç oranı da bir asır önce 8,9 iken, bugün 36,3 seviyesine ulaşmış durumda.
Yardeni, değerlemelerin “tarihsel standartlara göre yüksek” olduğunu kabul ederken, teknoloji öncülüğünde sağlanacak yüksek verimlilik artışı ve artan kar marjları ile desteklenen bir büyüme beklentisiyle ABD hisse senetlerinde kayıp bir on yıl ihtimalini düşük görüyor. Yardeni’ye göre bu büyüme, Kükreyen 2020'ler döneminin 2030'lara kadar uzanmasını sağlayabilir.
Ancak burada asıl soru, kazançların ve temettülerin mevcut değerlemeleri destekleyecek kadar hızlı büyüyüp büyüyemeyeceği. Tarih, kazançların çoğu zaman mevcut yüksek değerlemeleri destekleyecek hızda artamadığını gösteriyor.
Değerleme Göstergeleri Ne Durumda?
Yukarıdaki analiz, borsanın geleceğini tahmin ederken yüz yıldan daha uzun bir süredir kullanılan dört değerleme göstergesini inceliyor. Bu göstergeler, uzun vadeli getiriler için güvenilir birer referans noktası sunuyor. Ancak bu göstergelerin tümü, piyasaların şu anda aşırı değerlenmiş bir durumda olduğunu ortaya koyuyor ve bu durum, yatırımcılar için gelecek on yılda hisse senedi yatırımlarının getirisi konusunda dikkatli olmayı gerektiriyor.