Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'taki yükseliş genele yayılabilecek mi?

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'taki yükseliş genele yayılabilecek mi?

New York Borsasındaki Ralli, Büyük Teknoloji Hisselerinin Ötesine Geçebilir mi?

A+A-

New York borsasında geçtiğimiz yılın başından bu yana, piyasanın en büyük kazançları büyük teknoloji hisseleri üzerinden geldi. Ancak şimdi daha geniş bir perspektiften bakıldığında, önümüzdeki dönemde piyasanın farklı bir yöne evrilebileceğini gösteren işaretler de mevcut.

Citi'nin kısa süre önce başlattığı yeni bir rapor serisi, her kazanç sezonu sonrasında önemli çıkarımlar sağlamayı hedefliyor. Yapay zeka alanındaki süperstar Nvidia'nın Çarşamba günü ikinci çeyrek sonuçlarını açıklayacak olması nedeniyle, bazıları için kazanç sezonu henüz sona ermiş sayılmaz. Ancak S&P 500 şirketlerinin %93'ünden fazlası 16 Ağustos itibariyle raporlarını sundu.

Citi'nin ABD hisse senedi başkanı Scott Chronert, ilk raporda şu sonuca açıklamıştı: "Piyasa kapitalizasyonu ne kadar büyükse, yıl başından bu yana ve son üç yılda o kadar iyi performans göstermiş." Ancak sürpriz olan şu ki, büyük teknoloji şirketlerinin ve özellikle Nvidia'nın bu denli güçlü performansına rağmen, “üç yıllık bir geriye bakışta, "değer hisseleri" daha iyi performans göstermiş.”

2022'deki büyük düşüş, büyüme hisselerinin üstünlüğüne rağmen değerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatıyor. Citi, S&P 500'ün 2025'e kadar hisse başına kazanç ve serbest nakit akışı artışı sağlayacağı yönündeki yaygın beklentilere biraz temkinli yaklaşsa da, kazananlar çemberinin genişleme potansiyeli taşıdığı görüşünde.

Önümüzdeki yıl, iki yıllık durgun kazanç performansının ardından küçük ve orta ölçekli hisselerin büyük ölçekli şirketlerle aradaki farkı kapatması bekleniyor. Bu durum, değerin, büyüme hisseleriyle karşılaştırılabilir bir kazanç artışı sergileyeceğine dair bir işaret olarak görülüyor ve bu da piyasanın yapay zeka devlerinin ötesine geçme ihtimalini güçlendiriyor.

Yine de, S&P 500 geçen hafta %1,5 artış gösterirken, büyüme hisseleri değere kıyasla daha yüksek değerlemelerle işlem görüyor. Ancak küçük ve orta ölçekli şirketler, büyük şirketlere ve kendi tarihsel performanslarına göre daha ucuz işlem görmekte.

Chronert, bu değerlemelerin genellikle piyasa temelleriyle uyumlu olduğunu belirtiyor. Eğer piyasa, daha düşük faiz oranlarının olumlu etkilerini alırsa, kazananların çemberinin genişlemesi mümkün olabilir.

Chronert bu görüşte yalnız değil. Piper Sandler’ın baş piyasa teknisyeni Craig Johnson, piyasanın yılın geri kalanında SMID-caps’e doğru genişleyebileceğini ve bunun da olumlu bir piyasa görünümü sunduğunu belirtiyor.

Bu haftanın ilerleyen günlerinde Nvidia'nın sonuçları piyasada büyük etki uyandırabilir. Ancak, büyük getiriler elde etmek isteyen yatırımcıların, büyük teknoloji devlerinin ötesine bakmak için pek çok nedeni olmalı.

İlgili Haberler