Dow Jones, S&P 500 ve ve Nasdaq neden çöktü?

Dow Jones, S&P 500 ve ve Nasdaq neden çöktü?

New York borsasında perşembe başlayan cuma günü derinleşen kaosun nedeni ne? Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq daha ne kadar gerileyecek?

A+A-

New York borsası, olumsuz ekonomik veriler ve büyük teknoloji şirketlerinin hayal kırıklığı yaratan kazanç raporları nedeniyle Cuma günü tam bir kaos yaşadı. Üç büyük ABD endeksi de %1.5’ten fazla düşüşle kapanırken, teknoloji ve küçük ölçekli hisseler en büyük darbeyi aldı. Peki tüm olanlara neden olan şeyler nelerdi?

Dow Jones sanayi endeksi, gün içi en düşük seviyelerinde neredeyse 1.000 puan düştü. Perşembe günü başlayan piyasa genelindeki düşüşün cuma da devam etmesiyle S&P 500, iki gün içinde %3 kayıpla kapandı, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise neredeyse %5 düştü ve şimdi düzeltme bölgesinde.

Borsada bir süredir devam eden satış baskısı, Perşembe günü zayıf veri noktalarının ardından hız kazandı. İşsizlik başvuruları neredeyse bir yılın en yüksek seviyesine çıktı, üretim verileri ise tahminlerin çok altında kaldı. Yatırımcılar, Perşembe günü kapanış zilinden sonra Amazon ve Intel’in hayal kırıklığı yaratan kazanç raporlarıyla daha da panikledi. Amazon, ikinci çeyrek satış tahminini tutturamadı ve üçüncü çeyrek için düşük bir tahmin sundu. Intel ise 15.000 çalışanı işten çıkarma planlarını açıkladı ve kötü bir büyüme tahmini verdi. Hisseleri, 1982’den bu yana en büyük tek günlük düşüşle %30’a kadar düştü.

Cuma sabahı borsa vadeli işlemleri zaten olacakların habercisiydi. Açıklanan iş raporunun ardından yatırımcıların morali biraz daha bozuldu. ABD ekonomisi, Temmuz ayında beklenenden 61.000 daha az iş ekledi ve işsizlik oranı beklenmedik bir şekilde %4.3’e yükseldi, bu da Sahm kuralı olarak bilinen yaygın bir resesyon göstergesini tetikledi.

Satış dalgası, yatırımcıların zayıf ekonomik verileri yorumlama şeklinde bir değişimi işaret ediyor gibi görünüyor. Aylar önce ortaya çıkan yavaşlayan ekonomi işaretleri, Fed faiz indirimleri beklentilerini artırırdı, bu da hisse senetleri için adeta roket etkisi yarattı. Ancak, Eylül ayında FED'in bir faiz indirimi kesin olarak fiyatlandığı için, yatırımcılar ekonominin çok hızlı zayıflayıp zayıflamadığını merak etmeye başladı.

Bazıları, Fed’in yanlış hesap yapıp yapmadığını ve faiz indirimleri yolunda bir hata yapıp yapmadığını sorguluyor. 

New York Fed ekonomistleri, ekonominin gelecek yıl Haziran ayına kadar %56 olasılıkla resesyona girebileceğini öngörüyor. Bu arada, Wall Street’teki faiz indirimi tahminleri son birkaç gün içinde çok daha güvercin hale geldi. Eylül ayında 50 baz puanlık bir faiz indirimi üzerine bahisler, CME FedWatch aracına göre %75’e yükseldi. Bu, bir hafta önceki %12 olasılıktan çok daha yüksek. Temel olarak, konsensüs birkaç gün içinde 25 baz puanlık bir hareketten 50’ye kaydı.

 

İlgili Haberler