Dow Jones, S&P ve Nasdaq dün yakaladığı rekor kapanışlar civarında güne başladı 

Dow Jones, S&P ve Nasdaq dün yakaladığı rekor kapanışlar civarında güne başladı 

ABD hisse senedi piyasalarının gösterge endeksleri Dow Jones, S&P ve Nasdaq Salı gününün açılışında dünkü rekor kapanışlarının hemen altı ve hemen üstü arasında yatay bir seyir izliyor. 

A+A-

ABD hisseleri, ekonominin ne kadar iyi dayandığını gösterebilecek birkaç raporun öncesinde rekorlarına yakın seyrediyor. S&P 500, bu yıl 43. kez tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra Salı günü erken işlemlerde %0,2 düştü. Dow Jones Sanayi Endeksi, kendi rekorundan düştükten sonra 143 puan veya %0,3 düştü. Nasdaq Bileşik endeksi ise %0,2 düşüşle günü tamamladı. 

Avrupa'daki enflasyonla ilgili cesaret verici verinin ardından dünya çapındaki tahvil piyasaları rahatlarken hazine tahvillerinin faizleri düştü. Avrupa endeksleri, faiz oranlarında daha fazla indirim umutları arasında mütevazı bir şekilde yükseldi.

Wall Street, yavaşlayan ABD ekonomisinin büyümeye devam edebileceği ve Federal Rezerv'in daha fazla güç sağlamak için faiz oranlarını düşürebileceği umutlarıyla son zamanlarda rekorlara fırladı. Cuma günü, ABD hükümetinin iş piyasasıyla ilgili en son aylık güncellemesini sunacağı zaman büyük bir sınav gelecek.

Avrupa'da, 20 ülkedeki enflasyonun Eylül ayında %1,8'e düştüğünü gösteren bir raporun ardından piyasalar genel olarak yükseldi. Rakamın Avrupa Merkez Bankası'nın %2 hedefinin altına düşmesi üç yıldan uzun bir süredir ilk kez gerçekleşti.

Salı günkü resmi rakam, zayıf bir büyüme görünümüyle birleştiğinde, faiz oranlarını iki kez düşüren ECB'nin daha hızlı faiz indirimlerinin önünü açabilir.

Şu sıralarda, Fransa'nın CAC 40 endeksi değişmeden kalırken, Almanya'nın DAX endeksi %0,4 ve Londra'nın FTSE 100 endeksi %0,5 arttı.

Daha doğuda, Japonya Merkez Bankası'nın üç aylık "tankan" anketi, büyük üreticiler arasındaki iş güveninin 13'te sabit kaldığını ve bunun iş koşulları için iyileşmiş bir görünüm olduğunu gösterdi. Pozitif bir sayı, daha fazla şirketin iş koşulları konusunda iyimser bir görünüme sahip olduğunu ve karamsar hissedenlerden daha fazla olduğunu gösteriyor.

Anket, özellikle merkez bankasının Mart ayında negatif faiz oranlarını sonlandırıp Temmuz ayında kısa vadeli faiz oranını %0,25'e çıkarmasının ardından, Japonya Merkez Bankası'nın faiz oranı kararlarının etkisine dair ipuçları için yakından izleniyor.

Japonya ayrıca Ağustos ayındaki işsizlik oranının Temmuz ayındaki %2,7'den %2,5'e düştüğünü bildirdi; bu da piyasa beklentileriyle uyumlu.

Japonya'nın endeksi Nikkei 225, yen zayıflarken %1,9 yükselerek 38.651,97'de kapandı. Dolar, 143,62 yenden 143,72 yene yükseldi.

Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi, verilerin Ağustos ayında perakende satışların geçen yılın aynı dönemine göre %3,1 arttığını göstermesinin ardından %0,7 düşerek 8.208,90'a geriledi; bu da beklentilerin üzerinde.

Çin ve Güney Kore piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı. Pazartesi günü 2008'den bu yana en iyi gününü geçiren Çin anakarası piyasaları, Ulusal Bayram tatili nedeniyle 7 Ekim'e kadar kapalı kalacak.

Salı günü diğer işlemlerde, referans ABD ham petrolü 50 sent düşerek varil başına 67,67 dolara geriledi. Uluslararası standart olan Brent ham petrolü 42 sent düşerek varil başına 71,28 dolara geriledi.

 

İlgili Haberler