Dow Jones, S&P ve Nasdaq güne ve haftaya nasıl başlayacak

Dow Jones, S&P ve Nasdaq güne ve haftaya nasıl başlayacak

ABD hisse senedi endeksleri vadeli piyasalarda, yatırımcıların bir hafta boyunca dünyanın en büyük ekonomisinin sağlığına ışık tutacak verilerle hazırlanmasıyla küçük kazanımlar sergiliyor.

A+A-

ABD hisse senedi endeksleri vadeli piyasalarda, yatırımcıların bir hafta boyunca dünyanın en büyük ekonomisinin sağlığına ve Fed'in faiz oranlarının görünümüne ışık tutacak verilerle hazırlanmasıyla küçük kazanımlar kaydetti.

S&P 500 ve Nasdaq 100 endeksleri, yaklaşık yüzde 0,2 oranında yükselirken, Avrupa borsalarının göstergesi niteliğindeki Stoxx 600 endeksi yüzde 0,5'lik yükseliş yaşadıktan sonra bunun çoğunu geri verdi. Londra'da  Bharti Global'in  yaklaşık yüzde 24,5 hissesinin BT Group Plc tarafından satın almayı kabul etmesinin ardından BT Group hisseleri yüzde 7'den fazla değer kazandı.

Pazartesi günü yatırımcılar, Fed'in faiz oranlarını düşürmek için çok uzun süre beklediği endişelerinin körüklediği, son oturumlarda piyasalarda yaşanan dalgalanmadan dolayı bir miktar rahatladı. S&P 500 geçen hafta hem en büyük bir günlük düşüşünü hem de 2022'den beri en iyi toparlanmasını kaydetti.

sonia-marten.png

DZ Bank FX ve para politikası araştırma başkanı Sonja Marten, Bloomberg TV'ye verdiği röportajda, "Ağustos ayının, sırf likiditenin daha düşük olma eğiliminde olması nedeniyle büyük volatilite görebileceğimiz bir piyasa olma eğiliminde olduğunu hepimiz biliyoruz" dedi. . "Geçen haftaki bu aşırı tepki ve panik hareketi bir nevi bunu kanıtlıyor."

Para birimlerinde yen, önde gelen para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu. Bu, Japonya Merkez Bankası'nın 31 Temmuz'daki faiz artırımının ardından tüccarların düşüş yönündeki bahisleri azaltmasıyla geçen haftaki yükselişin ardından geldi. BOJ'un hamlesi, yatırımcıların cari işlemlerden vazgeçmesine yol açarak küresel piyasalara sıçrayan çalkantıları serbest bıraktı.

Wall Street'in korku göstergesi olan Cboe Volatilite Endeksi, Kovid-19 salgınının ilk günlerinden bu yana en yüksek seviyelerinden geri çekildi. Ancak Çarşamba günkü ABD enflasyon verilerinin haftanın en önemli volatilite olayı olması nedeniyle göreceli sakinliğin devam edeceğine dair bir kesinlik yok.

Citigroup Inc.'ye göre piyasa oyuncuları, tüketici fiyat endeksi raporu yayınlandığında S&P 500'ün her iki yönde de yüzde 1,2 oranında hareket etmesi yönünde pozisyon alıyor.

mike-wilson.png

Bu arada, Morgan Stanley stratejistlerine göre tahvil piyasaları "geride kalan" bir Fed'i hesaba katmaya çalışırken, risk "mevcut hisse senedi çarpanlarına göre fiyatlanmıyor". Michael Wilson liderliğindeki ekip, yatırımcıların öncelikli endişesinin enflasyon ve oranlardan ziyade ekonomik büyüme olduğunu söyledi.

Ekip, bir notta şöyle yazdı: Piyasalar yeniden heyecanlanmak için daha iyi büyüme veya daha fazla politika desteği arıyor. "Yakın vadede her iki yönde de teyit edici kanıtlar görmüyoruz, bu da endeksin şimdilik dar bir aralıkta işlem görmesine neden oluyor."

Yine de yatırımcılar geçen haftaki şiddetli dalgalanmalar sırasında hisse senetlerinden kaçtılar. Deutsche Bank AG'nin verilerine göre, özsermaye tahsislerini Kovid salgınının başlangıcından bu yana en keskin hızda azalttılar.

mike-wilson-001.png

Aralarında Parag Thatte'nin de bulunduğu stratejistler, 9 Ağustos tarihli bir notta, hisse senetlerine toplam tahsisin şu anda 31. yüzdelik dilimde ve düşük ağırlıkta olduğunu yazdı. Sadece üç hafta önce, risk, 97. yüzdelik dilimde tarihsel aralığın en üstündeydi.

ABD tüketici fiyat endeksinin hem manşet rakam hem de gıda ve enerjiyi hariç tutan çekirdek gösterge açısından Haziran ayına göre yüzde 0,2 artması bekleniyor. Ancak mütevazı hamleler, Fed'i gelecek ay geniş çapta beklenen faiz indiriminden vazgeçirmeye yetmeyebilir.

bowman.png

Hafta sonu Fed Yetkilisi Michelle Bowman, enflasyon ve işgücü piyasasındaki güçlenmeye ilişkin hala yukarı yönlü riskler gördüğünü söyleyerek, ABD merkez bankacılarının Eylül ayındaki bir sonraki toplantısında faiz indirimini desteklemeye hazır olmayabileceğinin sinyalini verdi. Bloomberg tarafından derlenen swap verilerine göre, para piyasaları Eylül ayında faiz indirimini ve yıl için yaklaşık 100 baz puanlık gevşemeyi tamamen fiyatladı.

DZ Bank'tan Marten, "Sorun aynı zamanda merkez bankalarının bu günlerde verilere oldukça bağımlı hareket ettiklerini vurgulamaları" dedi. “Yatırımcılar bir veri noktasından diğerine işlem yapıyor. Bu aynı zamanda ek volatilite yaratıyor.”

Para politikası cephesinde, Avrupa Merkez Bankası'nın gelecek yılın sonuna kadar her çeyrekte bir faiz indirimi yapması muhtemel görünüyor; bu, gevşeme döngüsünün önceden tahmin edilenden daha erken sona ereceğini gösteren bir zaman çizelgesi. Bloomberg tahmincileri arasında yapılan bir anket, göstergenin art arda altı çeyrek puanlık düşüşün ardından Aralık 2025'te yüzde 2,25'e ulaştığını gösteriyor.

bowman-001.png

Emtialarda petrol, tüccarların İran'ın geçen ay Tahran'da bir Hamas liderine düzenlenen suikasta verdiği tepkiyi izlemeye devam etmesiyle Temmuz başından bu yana ilk haftalık kazancını sürdürdü. Altın, yatırımcıların haftanın önemli ABD verilerine odaklanmasıyla bir haftanın en yüksek seviyesine yükseldi. Külçe bu yıl yüzde 18'den fazla değer kazandı ve geçen ayın tüm zamanların en yüksek seviyesine dokunma mesafesinde kalmayı sürdürüyor. Faiz indirimi beklentilerinin yanı sıra, bu durum merkez bankasının güçlü alımları ve Çinli tüketicilerden gelen güçlü talep tarafından da destekleniyor.

İlgili Haberler