Dow Jones, S&P ve Nasdaq, Megacap hisseleri öncülüğünde yükselişle kapandı

Dow Jones, S&P ve Nasdaq, Megacap hisseleri öncülüğünde yükselişle kapandı

Dow Jones, S&P ve Nasdaq haftanın ikinci işlem gününde, büyük teknoloji hisselerine gelen alımların öncülüğünden yükselerek günü tamamladı. 

A+A-

New York borsasında S&P 500 Endeksi yüzde 0,97, Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,3 ve Nasdaq 100 Endeksi yüzde 1,55 artışla kapandı. Nasdaq 100 1 haftalık zirveye ulaştı. Megacap teknoloji hisselerindeki alımlar, genel piyasayı yukarı çekti.

Hisse senetleri ayrıca, ABD ekonomisinin yumuşak bir iniş için "iyi konumda" olduğunu söyleyen New York Fed Başkanı Williams'ın iyimser yorumlarındand da etkilendi. Ayrıca, Salı günü ABD Ağustos ayı ticaret açığının 5 aylık düşük seviyeye gerilediği haberi ABD 3. çeyrek GSYİH'si için olumlu bir faktör olarak algılandı.

Öte yandan Orta Doğu kaynaklı gerginlikler hisse senetleri için olumsuz bir faktör olmaya devam ediyor. Gazze'ye ek olarak, İsrail Lübnan'da kara ve hava saldırısı yürütüyor. İsrail askerleri Salı günü, Beyrut'un güney banliyölerinde hava saldırılarını sürdürürken güney Lübnan'a dördüncü birlik konuşlandırdığını söyledi. Piyasalar ayrıca İsrail'in geçen Salı günü İran'dan gelen füze saldırısına vereceği yanıtı bekliyor.

ABD'nin Ağustos ayındaki ticaret açığı Temmuz ayındaki -78,9 milyar dolardan -70,4 milyar dolara düştü, -70,5 milyar dolarlık beklentilerden daha düşük olan bu rakam ayrıca 5 ayın en düşük açığını ifade etti.

Fed yetkililerinden Kugler, Fed'in enflasyonu %2 hedefine geri getirmeye odaklanmaya devam etmesi gerektiğini, ancak istihdam büyümesinde ve ekonomik genişlemede "istenmeyen" bir yavaşlamadan kaçınan "dengeli bir yaklaşım" benimsemesi gerektiğini söyledi.

Pazartesi akşamı, St. Louis Fed Başkanı Musalem, "Ekonominin bugün bulunduğu nokta göz önüne alındığında, çok erken çok fazla gevşemenin maliyetlerini, çok az ve çok geç gevşemenin maliyetlerinden daha yüksek görüyorum." dedi.

Piyasalar, fiyatların gevşeme eğiliminin devam edip etmeyeceğini görmek için Perşembe günü ABD tüketici fiyat haberlerini bekliyor. Genel Beklenti, Eylül TÜFE'sinin Ağustos ayındaki %2,5'ten %2,3'e düşmesi yönünde. Gıda ve enerji hariç Eylül TÜFE'sinin Ağustos ayından bu yana değişmeden %3,2'de kalması bekleniyor. Ayrıca, büyük ABD bankalarının bilançolarını açıklaması ile 3. çeyrek bilanço sezonu Cuma günü başlıyor.

Piyasalar, 6-7 Kasım FOMC toplantısında -25 baz puanlık bir faiz indirimi için olasılıkları %88, o toplantıda -50 baz puanlık bir faiz indirimi içinse olasılıkları %0 olarak değerlendiriyor.

İlgili Haberler