Dow Jones ve S&P 500'e bir darbe daha mı geliyor? Banka hisseleri alarm veriyor!

Dow Jones ve S&P 500'e bir darbe daha mı geliyor? Banka hisseleri alarm veriyor!

New York Borsasının En Büyük Bankaları Resesyon Alarmı Veriyor: İşgücü Piyasası Zayıflıyor

A+A-

New York borsasının en büyük bankaları, dünyanın en büyük ekonomisinde yakın vadede bir resesyon olasılığını artırıyor. Zayıflayan işgücü piyasası ve daha yumuşak büyüme beklentileri, Federal Rezerv'in önümüzdeki aylarda daha derin faiz indirimleri sinyali verebileceğine işaret ediyor.

Resesyon korkuları, kaldıraçlı döviz işlemlerinin çözülmesi ve Fed'in gösterge faiz oranını uzun süre yüksek tutmasının endişeleriyle birlikte, son üç hafta içinde küresel hisse senedi piyasalarından 6 trilyon dolardan fazla değer kaybına neden oldu. Bu endişeler, Çalışma Bakanlığı’nın aylık istihdam raporlarında önceki tahminlere keskin aşağı yönlü revizyonların görülmesiyle bu yazın başlarında ortaya çıkmaya başladı.

Temmuz ayı istihdam raporunda beklenenden daha zayıf bir tablo çizilmesiyle bu endişeler pekişti. Raporda sadece düşük düzeyde işe alım görülmedi, aynı zamanda ücret artışlarının yavaşladığı ve manşet işsizlik oranının son üç yılın en yüksek seviyesine çıktığı belirtildi.

Bu rapor, eski Fed ekonomisti Claudia Sahm tarafından oluşturulan ve pek bilinmeyen bir resesyon göstergesi olan Sahm Kuralı’nı tetikledi. Bu kural, işsizlik oranlarındaki üç aylık ortalama değişimleri gözlemleyerek gerçek zamanlı resesyon tespiti yapmayı amaçlıyor. Resesyonlar genellikle gerçekleşmesinden birkaç ay sonra Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu tarafından resmi olarak onaylanıyor.

Sahm Kuralı nedir?

Claudia Sahm, Bloomberg'de yayımlanan bir yazısında gösterge kendi adını taşımasına rağmen ABD'nin bir resesyonda olmadığını belirtmiş ancak "resesyon riskinin yükseldiğini ve bunun da ABD Federal Rezervi'nin faiz indirimlerini güçlendirdiğini" kaydetmişti.

Bu arada JP Morgan ekonomistleri, yakın vadeli resesyon olasılıklarını önemli ölçüde artırarak, ABD ekonomisinin yıl sonuna kadar daralma yaşama ihtimalini %25’ten %35’e yükseltti. JP Morgan ekibinden Bruce Kasman konu ile ilgili olarak, "ABD ücret enflasyonu, diğer gelişmiş piyasa ekonomilerinde görülmeyen bir şekilde yavaşlıyor. İşgücü piyasasındaki gevşeme, hem hizmet fiyat enflasyonunun düşeceğine hem de Fed'in mevcut politika duruşunun kısıtlayıcı olduğuna dair güveni artırıyor," dedi.

Goldman Sachs ekonomistleri de Pazar günü yayımladıkları notta benzer bir görüş belirtti ve resesyon olasılıklarını %10'dan %25'e çıkardı. 

Atlanta Fed'in GDPNow tahmin aracı, gerçek zamanlı bir gösterge olarak, mevcut çeyrek büyüme oranını %2.5'ten %2.9'a güncelledi.

Karışık ABD Ekonomik Büyüme Verileri

Bu arada, Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) bu hafta başında hizmet sektörü faaliyetlerine ilişkin yakından takip edilen okumasını yayımladı. Gösterge, ekonominin en önemli sektörünün büyüme ile daralma arasındaki 50 puanlık çizginin oldukça üzerinde seyrettiğini gösterdi.

Bununla birlikte, kredi kartı temerrüt oranlarının son on yılın en yüksek seviyelerine çıkması ve tüketici harcamalarının düşmeye başlaması gibi yakın vadeli zayıflığa işaret eden diğer metrikler de artmaya başlıyor.

Küçük işletmeler ise 1990'ların başlarından bu yana en zor kredi koşullarını bildiriyor ve işe alım niyetlerini azaltıyor.

LPL Financial'ın baş ekonomisti Jeffery Roach yayınladığı notta  "Tüketiciler, yüksek fiyat seviyelerinden ve yavaşlayan gelir artışından dolayı baskı hissediyor" dedi.

Fed'in Faiz Kararı 

Fed faiz indirimleri, yavaşlayan büyüme beklentilerinin bazı etkilerini hafifletebilir. JP Morgan, önümüzdeki üç toplantıda en az bir tam puanlık indirim beklerken, Eylül'de büyük bir indirim öngörüyor.

CME Group'un FedWatch aracı, önümüzdeki ay 50 baz puanlık (%0.5) faiz indirimi olasılığını yaklaşık %70.5 olarak belirliyor ve Federal Fon Oranı'nın yıl sonuna kadar mevcut seviyesinden bir tam puan düşerek %4.375'e düşmesini bekliyor.

İlgili Haberler