Dow Jones ve S&P düşüşle Nasdaq mini yükselişle kapandı 

Dow Jones ve S&P düşüşle Nasdaq mini yükselişle kapandı 

Perşembe günü ABD hisse senetleri çoğunlukla düşüşle kapandı, S&P 500 son 2 haftanın ve Dow Jones Sanayi endeksi son 2,5 haftanın düşük seviyelerine geriledi.

A+A-

Perşembe günü S&P 500 Endeksi -0,30% düşüşle, Dow Jones Endüstriyel Endeksi -0,54% düşüşle ve Nasdaq 100 Endeksi +0,05% artışla kapandı.

Perşembe günü hisse senetleri çoğunlukla düşüşle kapandı, S&P 500 son 2 haftanın ve Dow Jones Sanayi endeksi son 2,5 haftanın düşük seviyelerine geriledi. ABD işgücü piyasasındaki zayıflık belirtileri büyüme endişelerini körükledi ve Ağustos ADP istihdam verisi işverenlerin 3,5 yıldır en az istihdamı sağladığını gösterdi.  Bu gelişmeler hisse senetleri için olumsuz oldu. Ayrıca, Ağustos ISM hizmet endeksinin beklenmedik şekilde artmasının ardından hisse senetleri baskı altına girdi, bu Fed politikası için şahin bir faktördü.

Perşembe günü hisse senetleri 10 yıllık Hazine bonosu getirisinin 1 aylık düşük seviyeye düşmesiyle destek buldu. Ayrıca, ABD İkinci çeyrek tarım dışı üretkenliğinde yukarı yönlü revizyon ve ikinci çeyrek  birim işgücü maliyetlerinde aşağı yönlü revizyon Fed politikası için ılımlı faktörlerdi ve hisse senetleri için destekleyici oldu. 

ABD Ağustos ADP istihdam değişimi 145 bin artması beklenirken, 99.000 arttı ve bu rakam son 3,5 yılın en küçük artışını ifade etti. 

ABD haftalık ilk işsizlik başvuruları -5.000 düşerek 227.000'e geriledi ve 230.000 beklentilerinden biraz daha güçlü bir işgücü piyasası gösterdi.

ABD İkinci çeyrek tarım dışı üretkenliğindeki artış yüzde 2,3%'ten yüzde 2,5'e yukarı yönlü revize edildi, beklentiler tam olarak gerçekleşti. İkinci çeyrek birim işgücü maliyetleri yüzde 0,9'dan yüzde 0,4'e aşağı yönlü revize edildi. 

ABD Ağustos ISM hizmet endeksi beklenmedik şekilde +0,1 artarak 51,5'e çıktı, bir önceki ay 51,4 değerini almış olan endekste  değişiklik olmayacağı bekleniyordu. 

Perşembe günü beklenenden zayıf gelen ABD Ağustos ADP istihdam raporunun ardından, tüm gözler ABD ekonomisinin sağlığına dair fikir verecek ve Fed'in faiz oranı politikasının yolunu belirlemeye yardımcı olacak 

Cuma günü yayınlanacak olan, Ağustos ayı tarım dışı istihdam artış rakamının Temmuz ayındaki 114.000'den 165.000'e yükseldiğini ve Ağustos ayı işsizlik oranının Temmuz ayındaki %4,3'ten %4,2'ye gerilediğini göstermesi bekleniyor.

Piyasalar, 17-18 Eylül FOMC toplantısı için -25 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığını %100, o toplantıda -50 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığını ise %38 olarak değerlendiriyor.

İlgili Haberler