Dow Jones ve ve S&P yükselişle, Nasdaq düşüşle açıldı 

Dow Jones ve ve S&P yükselişle, Nasdaq düşüşle açıldı 

ABD hisse senedi piyasalarının kalbi Wall Street'te gün karışık bir seyirle başladı 

A+A-

ABD hisse senedi piyasalarında Dow Jones Sanayi endeksi ve S&P 500 endeksi pozitif bir açılışla haftanın ilk işlem gününe başlarken, Nasdaq Bileşik endeksi sınırlı bir kayıp sergiliyor. 

Dow Jones, yüzde 1 oranında artışla 39.543,78, S&P 500 endeksi yüzde 0,33 artışla 5482,68 ve Nasdaq Bileşik endeksi yüzde 0,15 kayıpla 17662,11 puandan işlem görüyor.

Nasdaq Bileşik endeksindeki düşüşte Nvidia ve diğer çip üreticilerinin hisselerinde yaşanan düşüş etkili oluyor. Söz konusu hisseler son haftalarda sert yükselişler yaşamış ve geçtiğimiz haftadan itibaren kar satışları ile gerilemeye başlamıştı. Bu kar satışlarının bugün de etkili olduğu gözleniyor. Yatırımcılar bu hafta ABD'den açıklanacak olan çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi (PCE) verisine odaklanmış durumda. Bu verinin alacağı değer Fed'in faiz indirimlerinin ne zaman geleceği konusunda önemli ipuçları verecek. 

Nvidia bugünkü işlemlerde yüzde 3 düştü ve son üç gündeki kayıpları neredeyse yüzde 13'e ulaştı. Piyasa katılımcıları, düşüşlerin ana nedeninin yapay zekanın favorisi olan şirketin hisselerinde gelen kar satışları olduğunu savunuyor. 

Jones Trading'in Baş piyasa stratejisti Michael O'Rourke, "Önümüzdeki gün ve haftalarda daha fazla kâr realizasyonu elde edildiğini görme ihtimalimiz yüksek. (Nvidia) inanılmaz bir yükseliş kaydetti, ancak insanlar hisselerin kazançlarını konsolide etmesi gerektiğinin farkında" dedi. 

Michael O'Rourke

 

 

Taiwan Semiconductor ve Qualcomm'un ABD'de işlem gören hisseleri de dahil olmak üzere diğer yarı iletken hisseleri, bugün yüzde 2,5'in üzerinde düşüşle, çip üreticileri endeksini (.SOX) sürükledi ve endekste yüzde 1,3 düşüşe neden oldu.
S&P 500 bilgi teknolojisi sektörü (.SPLRCT), güne yüzde 1'in üzerinde düşüşle neredeyse iki haftanın en düşük seviyesine gerileyerek başladı. S&P 500 kapsamındaki diğer 10 sektör endeksinin tamamı yeşil renkteydi.

Hafta boyunca yatırımcıların radarındaki en büyük olay Cuma günkü Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi raporu oldu. Fed'in yakından izlediği bir enflasyon ölçüsü olan endeksin fiyat baskılarında bir ılımlılık göstermesi bekleniyor.

Bokeh Capital Partners'ın baş yatırım yetkilisi Kim Forrest şöyle konuştu:

"PCE, beklenenden biraz daha düşük olsa bile piyasayı daha yükseğe çıkarabilir... Fed'in kesintiye gitmek için her türlü nedeni var, ancak bu konuda gerçekten konuşmak istemiyorlar çünkü enflasyona karşı sert olmaları gerekiyor." 

Kim Forrest

 

İlgili Haberler