Dündar ve Gül için ABD'den tepki
Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Dündar ve Ankara Temsilcisi Gül tutuklandı; ABD 'endişeliyiz' dedi
Adana'da durdurulan MİT TIR'larıyla ilgili yayımladıkları haber ve görüntüler nedeniyle haklarında soruşturma başlatılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül dün akşam tutuklanırken, ABD Ankara Büyükelçiliği Türkiye'de basın özgürlüğü konusunda endişeli olduğunu belirtti.
İki gazeteci Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın şikayetçi olduğu MİT TIR'ları soruşturması çerçevesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifade vermelerinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.
Dündar ve Gül sevk edildikleri İstanbul Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından dün akşam tutuklanırken, tutuklanma gerekçeleri şöyle ifade edildi:
"Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme.. Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etme.. Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama."
Cumhuriyet'in bu yıl 29 Mayıs'taki manşetinde ve internet sitesinde, jandarmanın savcı nezaretinde Suriye tarafına gitmek üzere yolda durdurduğu TIR'larda, ilaçların altında havan ve top mermisi ile makineli tüfek mermileri olduğu fotoğraflar ve videolarla gösteriliyordu.
Erdoğan, Cumhuriyet Gazetesi ve Dündar'dan kişisel olarak şikayetçi olurken Haziran ayı başında katıldığı bir TV programında Dündar için "Bedelini ağır ödeyecek, öyle bırakmam onu" ifadelerini kullanmıştı.
TUTUKLAMALARA TEPKİLER
Tutuklanma kararının ardından başta gazeteci örgütleri, muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere çeşitli kesimlerden tepkiler gelirken, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada basın özgürlüğü ile ilgili endişeleri şöyle belirtildi:
"Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasından ve bir basın kurumunun daha baskılandığını düşündüren gelişmelerden oldukça endişeliyiz. Türk mahkemelerinin ve yetkililerin, T.C. Anayasası'nda yüceltilen basın özgürlüğü temel ilkesini güvence altına almalarını umuyoruz."
Türkiye Barolar Birliği de yaptığı yazılı açıklamada hukuksuzlukların karşısında dimdik durmaya devam edeceklerini belirterek, "Dündar ve Gül için derhal özgürlük talep ediyoruz. Ulusal ve uluslararası hukuka aykırı bu kararla ilgili adli ve idari soruşturma açılması için de bugün HSYK'ya başvuracağız" dedi.
Cumhuriyet gazetesinin Dündar'dan önceki Genel Yayın Yönetmeni CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de Reuters'a yaptığı açıklamada tutuklama kararının gerek Türk hukuku gerekse evrensel hukuka aykırı olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:
"Hem casus hem terör örgütüne destek hem de devlet suçlarını ifşa etmek gibi üç ayrı suçla karşı karşıyalar. Ama aslında burada gazetecilik yargılanıyor ve bütün basına gözdağı veriliyor."
Öte yandan tutuklama kararı, İstanbul ve Ankara'da Cumhuriyet Gazetesi'nin önünde toplanan gazeteciler, çeşitli sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri tarafından protesto ediliyor.
YORUM YAZ