Dünya ekonomisi 30 yılın en kötü dönemini yaşıyor

Dünya ekonomisi 30 yılın en kötü dönemini yaşıyor

Dünya ekonomisi 30 yılın en kötü yıllarıyla karşı karşıya kalabilir. Bloomberg Economics'e göre Ukrayna'daki savaş ve enerji şoklarının devam etmesiyle dünya ekonomisi 30 yılın en kötü dönemini geçirme riskiyle karşı karşıya.

A+A-

Bloomberg Economics analisti Scott Johnson'ın analizine göre 2022'de yüzde 3,2 büyümesi beklenen küresel ekonomi 2023'te sadece yüzde 2,4 büyüyecek. Bu oran, 2009 ve 2020 krizleri hariç 1993'ten beri en düşük büyüme oranı olabilir.

Ancak büyüme rakamlarının ülke bazında ayrışacağı, Euro Bölgesi'nde resesyonun 2023'te başlarken Çin ekonomisinin 'Sıfır Kovid' politikasının sona ermesiyle yüzde 5'ten fazla büyümesi bekleniyor.

Merkez Bankalarında ayrışma beklentisi

Ancak Merkez Bankalarının para politikalarının ayrışacağına dikkat çekildi.

Johnson para politikalarına yönelik "Fed ve diğer Merkez Bankalarının kısıtlayıcı alana doğru ilerlediği 2022 yılından farklı olarak 2023'te yolların ayrıldığını göreceğiz. ABD'de ücret artışları enflasyonu hedefin üstünde tutmaya devam edecek, Fed'in yüzde 5'lik terminal faize ilerleyeceğini ve 2024'ün ilk çeyreğine kadar orada kalacağını düşünüyoruz.

Euro Bölgesi enflasyonunda hızlı düşüş bekliyoruz. Bölgenin gelecek yıla resesyonla başlayacağı, yüksek enerji fiyatları ve sıkı finansal koşulların etkisiyle büyümenin yıl boyu yatay kalacağını öngörüyoruz. Enflasyonda hızlı gerilemenin düşük terminal faizine ve 2023 sonunda faiz indirimine yol açacağını öngörüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Çin'de ise ekonomik toparlanmayı desteklemek ve zayıf para birimi endişeleri arasında bölünen yetkililer için 'sınırlı faiz indirimlerinin' masada olduğu belirtilerek "Sıfır Kovid politikasından çıkış ve emlak sektörüne verilen destek, 2023'te büyümenin yüzde 5,1'e yükselmesi için yeterli olabilir" ifadesi kullanıldı.

İlgili Haberler