Dünyada dünden bu yana yaşanan önemli gelişmeler - 12 Temmuz Cuma

Dünyada dünden bu yana yaşanan önemli gelişmeler - 12 Temmuz Cuma

Dünden bu yana Dünyada piyasaları etkileyebilecek önemli gelişmeler neler oldu. NATO zirvesinde yaşananlar, küresel ekonominin önde gelen aktörlerinden gelen açıklamalar, açıklanan ekonomik veriler haberin detayında, 

A+A-

Erdoğan, ABD'nin başkenti Washington'daki Walter E. Convention Center'da gerçekleştirilen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz Tahıl Girişimi'ne ilişkin soruya karşılık, bu konuyu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüklerini, konunun takipçisi olacaklarını aktardı. Erdoğan, "(Ukrayna ve Rusya) Her iki tarafı eğer bu konuda bütünleştirebilirsek inşallah Karadeniz Tahıl Girişimi'nin adımlarını da atmış oluruz. Bir İstanbul Dolmabahçe serüvenini burada geliştirmiş olalım diye düşünüyoruz. beklentimiz bu." ifadesini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD’nin başkenti Washington DC’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip
Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından Türkiye’de gıda güvenliği ve seyrüsefer özgürlüğü odaklı bir konferans
düzenlemeye hazırlanıyoruz” dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, ABD Merkez Bankasının (Fed) bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz oranlarını düşürebilecek konumda olacağını öngörmeye devam ettiklerini söyledi. Kozack, "Fed'in verilere dayalı ve ihtiyatlı para politikası yaklaşımını destekliyoruz. Ayrıca Fed'in bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz indirimi yapabilecek konumda olacağını bekliyoruz ve bu değerlendirme geçerliliğini sürdürüyor." dedi.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ABD ekonomisinin bu yılın başlarında yaşanan bir yükselişin ardından %2
enflasyona ulaşma yolunda ilerlediğini belirterek, faiz oranlarını düşürmek için zamanın yakın olduğuna dair güveninin arttığını söyledi. Goolsbee bankadaki bir grup röportajında gazetecilere verdiği demeçte, "Benim görüşüm, %2'ye giden yolun göründüğü yönünde" dedi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, enflasyonda son dönemde görülen düşüşün "rahatlatıcı" olduğunu ve hem fiyat baskılarında hem de işgücü piyasasında faiz indirimlerini gerektirecek daha fazla gevşeme beklediğini söyledi. Daly, "İstihdam, enflasyon, GSYH büyümesi ve ekonominin görünümüne ilişkin verileri içeren bugün aldığımız bilgilerle, politika ayarlamalarının, bazı politika ayarlamalarının gerekli olacağını muhtemel görüyorum" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Avrupalı müttefiklerinin Rusya'ya desteğini sürdürmesi halinde Çin'e yapılan yatırımları
kesmeye hazır olduklarını söyledi. Biden, Çin'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in güçlerine doğrudan silah
sağlamadığını yineledi ancak "Rusya'ya bilgi ve kapasite sağlıyorlarsa" bundan mali bir fayda sağlamayacağının da
altını çizdi.

Yen, beklenenden daha düşük ABD enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından bir gecede dolar karşısında yükseldi. Kurdan sorumlu Japonya Hazine Bakanı Yardımcısı Masato Kanda perşembe akşamı yaptığı açıklamada yendeki son değer kazancının müdahale olup olmadığını söyleyebilecek bir pozisyonda olmadığını belirtti. Kanda cuma günkü açıklamada ABD-Japonya getiri farkı göz önünde bulundurulduğunda hareketin arkasında spekülasyon olabileceğini bildirdi.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki yenin zayıflığına ilişkin endişelerini dile getirdi ancak hükümetin Perşembe
günü yeni desteklemek için müdahalede bulunup bulunmadığına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı. Suzuki, "Döviz
kurlarındaki hızlı değişimler arzu edilen bir durum değil. Özellikle tek taraflı hareketlerden endişe duyuyorum" dedi.

Gümrük İdaresi verilerine göre, Çin'in ABD ile ticaret fazlası Mayıs ayındaki 30,8 milyar dolardan Haziran ayında 31,78 milyar dolara yükseldi. Yılın ilk 6 ayında Çin, ABD ile ticaretinde 59,9 milyar dolar fazla verdi.

 

İlgili Haberler